FILM- EN TV-TIPSZondag 24 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 24 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Valerie Hobson en John Mills in Great Expectations (David Lean, 1946). Beeld
Valerie Hobson en John Mills in Great Expectations (David Lean, 1946).

Great Expectations

BBC 2, 11.35 uur

(David Lean, 1946) Charles Dickens’ Great Expectations werd talloze malen verfilmd, maar de versie die David Lean vlak na de Tweede Wereldoorlog maakte staat nog altijd met stip op 1. Lean regisseerde een vrije bewerking van de roman over de avonturen van weesjongen Pip, die voorbestemd lijkt voor een simpel, armoedig bestaan. Dankzij een anonieme weldoener komt daar verandering in en even is zijn leven een feest: het welgestelde meisje van zijn dromen lijkt ineens bereikbaar, Pip gaat in Londen wonen, smijt met geld en bouwt belangrijke vriendschappen op. Maar wanneer zijn weldoener plotseling opduikt, staat hem een reeks onaangename verrassingen te wachten.

She Wore a Yellow Ribbon

BBC 2, 16.35 uur

(John Ford, 1949) Schitterend gefotografeerde western met John Wayne als legerleider die met pensioen moet, maar zijn cavalerie wil blijven aanvoeren tegen de indianen. De film, opgenomen op locatie in Monument Valley en in 1950 onderscheiden met de Oscar voor het beste camerawerk in kleur, grijpt voor zijn fantastische beelden gretig terug op het werk van kunstenaar Frederic Remington. She Wore a Yellow Ribbon is het middendeel van Fords zogenaamde Cavalerie-trilogie, naast Ford Apache (1948) en Rio Grande (1950) – alle met Fords muze Wayne in de hoofdrol.

Joanne Dru en John Wayne in She Wore a Yellow Ribbon (John Ford, 1949). Beeld
Joanne Dru en John Wayne in She Wore a Yellow Ribbon (John Ford, 1949).

ZappDoc: Het meisje van 672 K

NPO 3, 19.20 uur

In 2016 werd Annegien Schilling door jongerenkrant 7Days uitgeroepen tot jongere van het jaar. Datzelfde jaar maakte ZappDoc de documentaire Het meisje van 672 K over de jonge Instagram-kunstenares, die op haar zestiende al honderdduizenden volgers had. Bedrijven stonden in de rij met hoge bedragen om Schilling te laten poseren voor hun producten, maar dat heeft ze altijd afgehouden. In plaats daarvan maakte ze een succesvol boek over creatieve Instagramfotografie. Hoe maak je als tiener de keuze tussen een vet inkomen en je geloofwaardigheid?

Suicide Squad

Veronica, 20.00 uur

(David Ayer, 2016) Superman en Batman zijn in de halfgelukte superheldenfilm Suicide Squad deels van het strijdtoneel verdwenen, waardoor het bestuur van de New York-achtige fantasiestad Gotham een team superslechteriken samenstelt om de orde min of meer te bewaken. Vóór de superheldenclichés de overhand nemen brengt regisseur David Ayer (Fury) zijn overvolle cocktail tijdens het sterke eerste halfuur kundig op smaak. Hij introduceert zijn antihelden in korte, treffende scènes, doopt het geheel onder in tintelende, neonachtige kleuren en levert daarmee sluitend bewijs dat niet elke stripverfilming hetzelfde hoeft te ogen.

Margot Robbie en Jared Leto in Suicide Squad (David Ayer, 2016). Beeld
Margot Robbie en Jared Leto in Suicide Squad (David Ayer, 2016).

Tokidoki

NPO 2, 20.40 uur

Japan probeert een serene harmonie uit te stralen: het land van tempels en perfect aangelegde tuinen, beleefde omgangsvormen en de verfijnde theeceremonie. Maar hoe is dit te rijmen met het andere gezicht van het land, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog te keer ging als een moordende, plunderende en verkrachtende barbaar? In Tokidoki onderzoekt Paulien Cornelisse aan de hand van het begrip ‘rei-wa’ (vreugdevolle harmonie) of het land wel zo perfect harmonieus is als mensen denken. Ze woont een theeceremonie bij en spreekt een 96-jarige kamikazepiloot.

The Last Male on Earth

Canvas, 21.55 uur

Door een slinkend leefgebied en de dreiging van stropers was de noordelijke witte neushoorn al lange tijd een bedreigde diersoort toen in 2018 het allerlaatste mannelijke exemplaar overleed. Tijdens zijn laatste jaren was Sudan nooit alleen, maar altijd omgeven door verzorgers, bewakers, journalisten en fotografen. In The Last Male on Earth onderzoekt regisseur Floor van der Meulen de fascinatie van de mens met bedreigde en uitgestorven diersoorten. Het verhaal is gevat in mooie plaatjes van Afrika, en voorzien van een zwart-komische ondertoon.

Tegenlicht

NPO 2, 22.20 uur

De politieke voorkeur onder de jeugd beschrijft een pendelbeweging tussen links en rechts. Momenteel zit rechts weer in de lift bij de jongeren, maar opvallend is dat een groot deel van hen ook bijzonder conservatief is. Tegenlicht spreekt zondagavond met enkele prominente stemmen uit deze nieuwe conservatieve stroming, onder wie Tom de Nooijer. Volgens het jonge SGP-raadslid is het weer hip om rechts te zijn. Ook volgens Robert Lemm zijn jongeren steeds vaker conservatief. Op lezingen voor Forum voor Democratie pleit hij voor de christelijke tradities.

Quita Muis onderzocht hoe de Nederlandse jeugd denkt over zaken als euthanasie, abortus en echtscheiding. Beeld Maarten Kramer
Quita Muis onderzocht hoe de Nederlandse jeugd denkt over zaken als euthanasie, abortus en echtscheiding.Beeld Maarten Kramer
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden