FILM- EN TV-TIPSZondag 19 juli

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 19 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Laura Harring en Naomi Watts in Mulholland Drive (David Lynch, 2001). Beeld
Laura Harring en Naomi Watts in Mulholland Drive (David Lynch, 2001).

Zomergasten

NPO 2, 20.20 uur

Met een ruim decor en cameramensen op veilige afstand is de opzet van Zomergasten eigenlijk al coronabestendig. ‘We hebben alleen een iets grotere interviewtafel moeten aanschaffen’, meldt presentator Janine Abbring in de aanloop naar het 33ste seizoen van het programma. Inspirerende gasten die uitblinken in hun vakgebied vertellen de komende weken over persoonlijke en professionele tegenslagen en delen hun visie op de diverse vraagstukken die de samenleving bezighouden. Als eerste gast ontvangt Abbring zonagavond Glenn de Randamie, alias rapper Typhoon.

The Odd Life of Timothy Green

SBS 9, 20.30 uur

(Peter Hedges, 2012) Goedmoedig Disneyfantasy, geschreven en geregisseerd door de scenarist van What’s Eating Gilbert Grape (1993). Cindy (Jennifer Garner) en Jim Green (Joel Edgerton) kunnen geen kinderen krijgen, wat ze ook proberen. Om dit feit te verwerken begraven ze in de tuin een kistje in de grond, met briefjes vol lieve gedachten over hun nooit geboren, ideale kind. Diezelfde nacht staat een jongen voor de deur. Het kind blijkt aan al hun wensen te voldoen. En alsof dat nog niet merkwaardig genoeg is, groeien er constant bladeren uit zijn benen.

Jennifer Garner, CJ Adams en Joel Edgerton in The Odd Life of Timothy Green (Peter Hedges, 2012). Beeld
Jennifer Garner, CJ Adams en Joel Edgerton in The Odd Life of Timothy Green (Peter Hedges, 2012).

Mulholland Drive

Arte, 21.50 uur

(David Lynch, 2001) Niets is wat het lijkt in Mulholland Drive, een beeldschone en hallucinante droomvariant op de film noir, vol dubbele bodems en in elkaar overlopende identiteiten. Wanneer de naïeve Betty (Naomi Watts) naar Hollywood komt om actrice te worden, ontdekt ze een door geheugenverlies geplaagde brunette (Laura Harring) in het appartement waar ze tijdelijk mag logeren. Zowel voor haar als voor de kijker is dit de entree tot een steeds duisterder doolhof. Mulholland Drive is vergelijkbaar met David Lynch’ voorganger Lost Highway, maar veelomvattender in z’n thematiek: een film waarin Hollywoods droomfabriek en al z’n verborgen machtsstructuren tot verrukkelijk ongrijpbare nachtmerrie transformeert.

Entre sol y sombra

Canvas, 22.00 uur

Het stierenvechten ligt in Spanje onder vuur en het beroep van matador is daarom geen voor de hand liggende carrièrekeuze. Toch heeft de jonge Sergio zijn zinnen gezet op een leven in de arena. Hij weet zich te plaatsen voor een debutantenwedstrijd, waar een overwinning de weg kan betekenen naar een leven als professioneel matador. In Entre sol y sombra volgt regisseur Jason Boënne de gedreven Sergio in de aanloop naar en tijdens de wedstrijd. Het gevecht lijkt de laatste stuiptrekking van een traditie die op steeds minder sympathie kan rekenen.

No Stone Unturned

Canvas, 22.40 uur

Tijdens de WK-voetbalwedstrijd tussen Ierland en Italië in 1994 openden terroristen van de Ulster Volunteer Force in Noord-Ierland het vuur op een pub vol voetbalfans. Zes mensen kwamen daarbij om het leven. De politie beloofde dat in het onderzoek naar de aanslag de onderste steen boven zou komen, maar 25 jaar later wachten de nabestaanden nog steeds op antwoorden. In No Stone Unturned stort de met een Oscar bekroonde documentairemaker Alex Gibney zich op de zaak. Hij stuit op verdwenen bewijsmateriaal en een doofpotaffaire die reikt tot hoog in de Britse overheid.

Paleistuinenconcert met Wibi Soerjadi

NPO 1, 23.00 uur

De tuinen rond Paleis Het Loo vormen het decor voor een concert door Wibi Soerjadi, die in een registratie van Omroep Max werken speelt van Franz List en Frédéric Chopin, maar ook populair materiaal van Charles Aznavour en Queen. De 50-jarige concertpianist en componist Soerjadi speelde zijn eerste concert al op elfjarige leeftijd. Paleis Het Loo bij Apeldoorn werd drie eeuwen lang gebruikt als woon- en werkplek door de Oranjes, maar is tegenwoordig een nationaal museum. De uitgestrekte tuinen werden aangelegd in de stijl van de 17de-eeuwse barok.

Billy Elliot

NPO 2, 23.25 uur

(Stephen Daldry, 2000) Dit ontroerende coming of age-drama was het filmdebuut van theaterregisseur Stephen Daldry én de door hem ontdekte acteur Jamie Bell. Billy Elliot speelt zich af tijdens de grimmige stakingen in het Engeland van de jaren tachtig. Een mijnwerker (prachtrol van Gary Lewis) brengt zijn elf jaar oude zoontje Billy (Bell) naar boksles, maar die voelt meer voor dansles. Vader en oudere broer zien dat niet zitten, want ballet, dat is iets voor verwijfde mannen. Dat zien ze verkeerd, zo maakt de film met vaste hand duidelijk.

Jamie Bell in Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000).  Beeld
Jamie Bell in Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden