Film- en tv-tipsZondag 19 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 19 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Géza Röhrig in Son of Saul (László Nemes, 2015). Beeld
Géza Röhrig in Son of Saul (László Nemes, 2015).

Rosie & Moussa

NPO 3, 15.30 uur

(Familiefilm, Dorothée Van Den Berghe, 2018) De Vlaamse kinderfilm Rosie & Moussa doet in toon en sfeer denken aan Nederlandse jeugdklassiekers als Madelief en Polleke, films waarin problemen niet uit de weg worden gegaan en kinderen en hun perspectief serieus worden genomen. Rosie moet van haar moeder accepteren dat haar vader is verdwenen, zoals ze ook maar moet wennen aan haar nieuwe appartement in een groot flatgebouw in de Brusselse probleemwijk Molenbeek. Gelukkig helemaal geen slechte buurt, in haar ogen. Ze sluit vriendschap met bovenbuurjongen Moussa, met wie ze op zoek gaat naar haar vader.

‘Rosie & Moussa’ (Dorothée Van Den Berghe, 2018). Beeld
‘Rosie & Moussa’ (Dorothée Van Den Berghe, 2018).

Smeris

NPO 3, 20.15 uur

Voor de laatste keer treden Dennis van de Ven en Jeroen Koningsbrugge aan als de Brabantse agenten Theo en Willem in Smeris. In het slotseizoen van de politieserie kampt hun bureau met een groot personeelstekort. Criminelen hebben vrij spel en de stiptheidsactie die Willem organiseert helpt ook niet erg. Dan storten Theo en Willem zich op een kunstroof, waarbij het spoor naar Bonaire leidt. De cast wordt dit keer aangevuld met diverse opvallende gastrollen, zoals Boris van der Ham als museumdirecteur en kunstdetective Arthur Brandt als zichzelf.

The New World

Arte, 20.15 uur

(Drama, Terrence Malick, 2005) The New World, de fraaie vierde film in het oeuvre van de tot dan toe weinig productieve en mede daarom als kluizenaar bestempelde meesterregisseur Terrence Malick, vormde de opmaat voor zijn meest interessante periode in de jaren tien. Hij maakte van de Pocahontas-mythe een onconventioneel weerbarstig meesterwerk vol extreem mooie beeldsequenties, waarin de verhaallijnen naarmate de film vordert een steeds ondergeschikter rol spelen. Dat is niet voor iedereen even makkelijk te accepteren, bleek uit de soms cynische kritiek die de film kreeg.

The New World (Terrence Malick, 2005). Beeld
The New World (Terrence Malick, 2005).

Andere tijden sport

NPO 1, 22.10 uur

De laatste aflevering van het geschiedenismagazine Andere tijden sport, dat traditiegetrouw de voetbalwinterstop vult, gaat over autoracen. Op 3 mei 2020 wordt de Formule 1 in Zandvoort verreden, voor sommigen een hoogtepunt in het sportjaar 2020, met gehoopt succes voor de Nederlandse coureur Max Verstappen; voor anderen een donkere dag. De races werden al eerder gehouden in de Nederlandse badplaats. Andere Tijden Sport ging op zoek naar (amateur)beelden van de Formule 1 op Zandvoort, tussen 1948 en 1985, in kleur, maar vooral in zwart-wit.

In Europa

NPO 2, 22.10 uur

Geert Mak draait vanavond de klok terug naar 2000. In dat jaar belooft de sociaaldemocratische premier Poul Nyrup Rasmussen van Denemarken dat het land geen multi-etnische samenleving zal worden. De aanscherping van de Deense wetgeving voor de toelating van vreemdelingen en asielzoekers was een voorbode van het beleid dat andere Europese landen, zoals Hongarije en Polen, later zouden invoeren. In In Europa onderzoekt Mak waarom Denemarken koos voor deze koers, die ook gevolgen heeft voor Denen met een niet-westerse achtergrond.

De publieke tribune

NPO 2, 22.55 uur

Volgens Stichting Zwerfjongeren Nederland leven er in ons land zo’n 12.500 jongeren op straat, en volgens het CBS zou dit aantal best eens hoger kunnen zijn. Velen zijn dakloos geworden op hun 18de, het moment dat ze geen recht meer hebben op jeugdhulp. Staatssecretaris Paul Blokhuis wil dat elke zwerfjongere in 2021 een eigen woning en zelfstandig bestaan heeft. In De publieke tribune spreekt hij over de haalbaarheid van dat plan met zwerfjongeren, een straatadvocaat, gemeenteambtenaren en medewerkers uit de eerstelijnshulp.

Son of Saul

BBC 2, 00.00 uur

(Oorlog, László Nemes, 2015) Het Hongaarse meesterwerk Son of Saul – Oscar beste niet-Engelstalige film, grote juryprijs in Cannes – toont een ongekend secuur gefilmde afdaling in de destructiemachine van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Debutant Nemes beschrijft twee dagen in het kamp door de ogen van de Jood Saul Ausländer, een gevangene veroordeeld tot het Sonderkommando en zo samen met enkele andere sterke mannen verplicht de massamoord te ondersteunen. Sauls ontmenselijkte gelaat laat zien dat hij vermoedelijk niet meer weet hoe vaak hij deze handelingen heeft verricht. De camera kleeft vrijwel onafgebroken aan het gezicht van de onervaren, in al zijn beperkingen groots spelende acteur Géza Röhrig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden