FilmZondag 16 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 16 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Frankenweenie van Tim Burton (2012). Beeld
Frankenweenie van Tim Burton (2012).

Frankenweenie

Net 5, 10.55 uur

(Tim Burton, 2012) Na zijn Disney-succes Alice in Wonderland (2010) wist Tim Burton de vervolmaking af te dwingen van zijn lang gekoesterde droom: dat ene, destijds door Disney uit de roulatie gehouden filmpje uit 1984 nog eens overdoen, over een jongetje dat zijn doodgereden hond weer aan elkaar naait en tot leven wekt, maar nu op speelfilmlengte, in 3D en met verveelvoudigd budget. Destijds moesten kinderen tijdens een testvertoning huilen en werd de regisseur terstond ontslagen, bijna dertig jaar later volgde genoegdoening in de vorm van peperdure stop-motionanimatie en dan ook nog in stijlvol zwart-wit. Het resultaat is oogstrelend: poppenanimatie op het hoogste niveau.

Achtste-groepers huilen niet

NPO 3, 15.30 uur

(Dennis Bots, 2012) Ongekunstelde verfilming van het geliefde jeugdboek van Jacques Vriens. Niet alleen hoofdpersoon Akkie, ook haar ouders en klasgenoten moeten ermee leren omgaan dat ze leukemie heeft. En dat vlak voor de grote stap naar de middelbare school. Behalve het sterke, sobere scenario valt de cast op; hoofdrolspeelster Hanna Obbeek, ook in werkelijkheid de dochter van filmmoeder Johanna ter Steege, is zeldzaam overtuigend. Zonder enige vorm van overdrijving zet ze Akkie neer als een echt mens – stoer, dapper, bang, vaak ontwapenend, koppig, soms onuitstaanbaar.

Hanna Obbeek in Achtste-groepers huilen niet (Dennis Bots, 2012). Beeld
Hanna Obbeek in Achtste-groepers huilen niet (Dennis Bots, 2012).

Terug in het wild

NPO 2, 19.40 uur

Territoriumverlies, jacht of opzettelijke uitroeiing: door toedoen van de mens zijn er heel wat diersoorten verdwenen. Dat het proces ­gelukkig niet altijd onomkeerbaar is, laat Menno Bentveld zien in ­Terug in het wild. Verschillende dieren die lange tijd verdwenen waren, zijn weer in het wild te zien omdat ze opnieuw zijn geïntroduceerd of de ruimte hebben ­gekregen om terug te keren. Zo voelt de bever zich weer prima thuis in Nederland, lopen er ­opnieuw wolven rond in Italië en is in Spanje de bruine beer weer ­gesignaleerd.

About a Boy

SBS 9, 20.30 uur

(Chris en Paul Weitz, 2002) Will (Hugh Grant) is een narcistische uitvreter en hij is er trots op. Met zijn levensstijl – mogelijk gemaakt door een riante erfenis – valt hij niemand lastig en hij zou willen dat niemand hem lastigviel. Maar dan wordt hij opgescheept met de wereldvreemde 12-jarige Marcus (Nicholas Hoult). About a Boy, met de nodige ironische distantie geregisseerd door Chris en Paul Weitz (American Pie), is een geslaagde mix van komedie en drama met twee fraaie hoofdrollen. En een mooie soundtrack van Badly Drawn Boy.

Nicholas Hoult (links), Toni Collette en Hugh Grant in ‘About a Boy’ (Chris en Paul Weitz, 2002). Beeld
Nicholas Hoult (links), Toni Collette en Hugh Grant in ‘About a Boy’ (Chris en Paul Weitz, 2002).

Geheimen van het Lam Gods

Canvas, 20.55 uur

Bij de restauratie van Het lam Gods van de gebroeders Van Eyck was het oorspronkelijk de ­bedoeling slechts de vergeelde vernislaag te verwijderen en daarna het schilderij weer terug te plaatsen in de Sint-Baafskathedraal van Gent. Na anderhalf jaar moesten de experts echter constateren dat zo’n 70 procent van het schilderij was overgeschilderd en hun een veel grotere taak stond te wachten. In de driedelige documentaire ­Geheimen van het Lam Gods, naar aanleiding van het Van Eyckjaar, wordt de restauratie gedetailleerd in kaart gebracht.

Movies That Matter: Nice People

NPO 2 Extra, 22.00 uur

Bandy is een soort ijshockey en geen sport die je met Somalië associeert. Toch is er een Somalisch bandyteam. Alleen wonen de leden ervan in de Zweedse plaats Börlange. Een idealistische Zweedse zakenman sponsort het team om op die manier zijn ietwat xenofobe landgenoten op een leuke manier kennis te laten maken met de Somalische vluchtelingen in hun land. En dus gaat een Somalisch team proberen de WK in Siberië te halen. Inderdaad heeft deze documentaire uit 2015 wel wat weg van Cool Runnings, de speelfilm over een Jamaicaans bobsleeteam.

In Europa

NPO 2, 22.10 uur

Kapiteins op de Middellandse Zee kunnen voor een vreemd dilemma komen te staan. Volgens de wet zijn ze verplicht om zeevaarders in nood te helpen, dus ook migranten die hun scheepjes al dan niet opzettelijk tot zinken brengen. Als een kapitein de drenkelingen vervolgens naar het Europese vasteland probeert te brengen, kan deze echter worden vervolgd wegens hulp bij illegale migratie. Geert Mak haalt het voorbeeld van kapitein Stefan Schmidt aan in een aflevering van zijn reeks In Europa over de migratiestroom naar ons continent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden