RubriekTELEVISIE- EN FILMTIPS

De Volkskrant film en tv-tips voor zondag 15 juli

Married to the Mob (Jonathan Demme, 1988)

Harris Dickinson in Beach Rats Beeld rechtenvrij
Harris Dickinson in Beach RatsBeeld rechtenvrij

Frankie, een tiener in Brooklyn, durft bijna niet te kijken, naar de mannen die zich in de chatrooms op zijn computer open en bloot aan hem voorstellen. Met de handen voor zijn ogen klikt hij verder, van chat naar chat, tot hij eindelijk de moed verzamelt om met iemand het gesprek aan te gaan – en dan telkens achterover zittend in het donker, zodat de ander hem nauwelijks kan zien.

‘Beach Rats is geen coming-of-age of coming-out verhaal. Ik zie het eerder als een verhaal over het bewust worden van wie je bent, wat een heel pijnlijk proces kan zijn.’ Eliza Hittman over haar film Beach Rats, in een interview met magazine Film Comment.

Frankie (Harris Dickinson) weet niet wat hij wil, in het rake drama Beach Rats. Avond na avond zoekt hij digitaal contact met (bij voorkeur oudere) mannen en spreekt ook steeds vaker met hen af. Toch weigert hij (of durft hij niet) zichzelf als homoseksueel te beschouwen. Liever hangt hij de stoere, snuivende en dealende heterojongen uit, met zijn opgeschoten vrienden flanerend over het strand en de boulevard van Coney Island.

Zijn prille verkering met Simone (Madeline Weinstein) lijkt vooral bedoeld om dat (zelf)beeld te bevestigen. Intussen laat schrijver-regisseur Eliza Hittman (It Felt Like Love) de sfeer van lome, zomerse richtingloosheid nooit los, in haar sterke tweede speelfilm. Voor hetzelfde geld gebeurt er helemaal niets beslissends in Frankie’s leven – zelfs het sterfbed van zijn vader lijkt weinig in hem los te maken – en kan hij zijn maskerade tot in lengte van dagen blijven voortzetten.

De Britse acteur Harris Dickinson vindt precies de juiste toon in zijn vertolking van de introverte, stilletjes met zichzelf worstelende jongen. Van scène naar scène, soms van shot naar shot is hij afwisselend teer en weerbarstig, kwetsbaar en destructief. Terwijl zijn moeder (mooie rol van Kate Hodge) vergeefs tot de jongen probeert door te dringen, blijft ook Hélène Louvarts 16 mm-camera hangen aan het oppervlak: dieper dan die ‘droevige blauwe ogen en lippen als kussentjes’, zoals een van de personages hem beschrijft, kom je als toeschouwer nauwelijks. Maar het is juist dat tastende, omfloerste dat Beach Rats zo geladen, spannend en ontroerend maakt.

Beach Rats (Eliza Hittman)

Te zien via Netflix

WK Voetbal: Frankrijk-Kroatië

NPO 1, 16.50 uur

Wie wordt wereldkampioen? Om 17.00 uur wordt in het Luzhniki-stadion te Moskou afgetrapt in de WK finale tussen Frankrijk en Kroatië. De wedstrijd wordt gefloten door de Argentijn Néstor Pitana. Het commentaar bij de NOS komt van Jeroen Elshoff.

Voordat regisseur Jonathan Demme (1944-2017) onsterfelijk zou worden met The Silence of the Lambs (1991), maakte hij enkele misdaadkomedies die het genre lucht gaven na een decennium zware epossen (The Godfather-trilogie, Once Upon a Time in America, Scarface).

In Married to the Mob is Michelle Pfeiffer de ontevreden echtgenote van maffiaman Frank de Marco (Alec Baldwin). Ontevreden, omdat ze geen zin heeft om qualitate qua te verkeren onder de opgedirkte echtgenotes van zijn collega’s. En omdat ze ervan baalt dat hun hele huis volstaat met spullen die van de wagen zijn gevallen. Ze wil een fatsoenlijk leven, dan maar wat armoediger. De kans daartoe krijgt ze nadat haar man geliquideerd is. Ze schenkt haar hele inboedel aan de liefdadigheid en verkast van het riante Long Island naar een gruizig appartementje in Manhattan.

Maar van de maffia kom je niet zomaar af. Plezierig is vooral het geweldige acteren van met name Pfeiffer (waarom speelde die maar zo weinig komische rollen?) en van de heerlijke over-de-top-jaren-tachtig-art direction: zie de kleding en kapsels van de maffia-echtgenotes en de aankleding van Motel Fantasia, waar een noodlottig overspel plaatsheeft en waar in de Pantheon-kamer op een inscriptie te lezen staat: ‘Veni, veni, veni’.

AMC, 20.15-22.00 uur

Dicte

NPO 2, 20.20 uur

Dubbele slotaflevering van de Deense misdaadserie waarmee misdaadjournalist Dicte Svendsen (Iben Hjejle) voorgoed afscheid neemt. Ze is geschokt door het nieuws dat ze een zus heeft en zet alles op alles om haar te ontmoeten en in veiligheid te brengen.

The Beatles: Eight Days a Week

Canvas, 21.45 uur

Documentaire van Ron Howard uit 2016 laat vooral zien hoe goed The Beatles waren in hun concerten. Tussen 1963 en 1966 gaven The Beatles wereldwijd zo’n 250 concerten. Nieuwe concertopnamen met opgepoetst geluid geven deze film zijn unieke invalshoek.

North Sea Jazz 2018

NPO 2, 22.35 uur

Verslagen van de derde en laatste dag van North Sea Jazz in Rotterdam. Zangeres Chaka Khan zingt onder begeleiding van het Metropole Orkest. Daarnaast ook optredens van zangers Khalid, CeeLo Green, en popster Pharrell Williams met zijn band N.E.R.D..

Andere tijden sport

NPO 1, 23.05 uur

Herhaling van de aflevering ‘Hoe een bordeel de Tour binnenrijdt’, over de unieke tourbus die Corrie en Frans Siemons uit Zundert in de jaren tachtig bouwden voor hun wielrennende zonen. Op de bus een grote reclame voor ‘Sauna Diana’, het bordeel van pa en ma.

Andere tijden sport. Beeld
Andere tijden sport.

3Lab: Mocromode

NPO 3, 23.55 uur

Waarom geven jongeren uit achterstandswijken hun zuur verdiende maandloon zo graag uit aan dure merkkleding van Gucci en Armani? In deze documentaire worden de Nederlands-Marokkaanse neven Omar (24) en Moggie (22) uit de Rotterdamse wijk Charlois gevolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden