Film- en tv-tipsZondag 12 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 12 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Melanie Griffith (links) en Joan Cusack  in Working Girl (Mike Nichols, 1988). Beeld null
Melanie Griffith (links) en Joan Cusack in Working Girl (Mike Nichols, 1988).

Working Girl

Net 5, 10.20 uur

(Komedie, Mike Nichols, 1988) Wow, wat een kapsels en schoudervullingen. Working Girl hanteerde ook voor die tijd (1988) stereotyperingen voor het lagere personeel in de beurswereld van Manhattan, waar mannen het voor het zeggen hadden en vrouwen slechts een dienende functie hadden. Een van die vrouwen is dertiger Tess (Melanie Griffith), met ambities die verder reiken dan de adviezen van haar vriendinnen (zoals Joan Cusack). Totdat ze voor de even oude Katharine (Sigourney Weaver) gaat werken, die haar ruimte ‘voor tweerichtingsverkeer’ geeft. Dat valt in de praktijk tegen. Het is juist een man (Harrison Ford), die Tess door haar glazen plafond helpt. Vooral dankzij de drie hoofdrolspelers verveelt Working Girl geen moment.

Van vader naar moeder

NPO 3, 18.45 uur

Tatum Dagelet kent het effect van een echtscheiding van twee kanten: ze is kind van gescheiden ouders en zelf ook een gescheiden ouder. Hierdoor kwam ze op het idee voor het nieuwe jeugdprogramma Van vader naar moeder, waarin ze elke aflevering op ‘wisseldag’ met een kind van de ene naar de andere ouder rijdt. Onderweg voert ze een gesprek over hoe het is als je ouders uit elkaar zijn, om twee huizen te hebben en steeds afscheid te moeten nemen van je vader of moeder. Ook maken ze onderweg een korte stop om samen iets leuks te doen.

The Village

Arte, 20.15 uur

(Thriller, M. Night Shyamalan, 2004) In navolging van The Sixth Sense, Unbreakable en Signs probeert M. Night Shyamalan met The Village de toeschouwer nogmaals te laten geloven in het ongelooflijke en onvoorstelbare. Daarvoor moet je je als kijker openstellen, anders wordt het niks met dit verhaal over een groep mensen die zich hebben afgezonderd van de maatschappij en zonder contact met de buitenwereld leven op een vlakte tussen bossen. In prachtig gefilmde scènes, met hier en daar een geslaagd horroreffect, leidt Shyamalan zowel de kijker als enkele personages naar verrassende inzichten.

The Village (M. Night Shyamalan, 2004). Beeld null
The Village (M. Night Shyamalan, 2004).

Louis Theroux: Selling Sex

BBC 2, 22.00 uur

Wie geld wil verdienen met seks kwam voorheen vaak terecht in de schimmige wereld van pooiers en straat- of raamprostitutie. Dankzij het internet is het aanbieden van seks gemakkelijker en veiliger geworden, en dat heeft een nieuwe markt geopend. In de reportage Selling Sex spreekt Louis Theroux met Britse vrouwen die hun inkomen aanvullen door op legale wijze seks aan te bieden. Dat doen ze vanuit huis of een hotel, waarbij ze online foto’s uitwisselen, klanten boeken en betalingen accepteren. Is sekswerk zo een gezonde manier om geld te verdienen?

 Louis Theroux spreekt met Britse vrouwen die hun inkomen aanvullen door op legale wijze seks aan te bieden. Beeld null
Louis Theroux spreekt met Britse vrouwen die hun inkomen aanvullen door op legale wijze seks aan te bieden.

De publieke tribune

NPO 2, 22.55 uur

Belangstellenden op de publieke tribune van de Tweede Kamer hebben geen spreekrecht. De gasten in De publieke tribune van omroep Human hebben dat wel. De komende weken krijgen ze in het programma de kans om in gesprek te gaan met ministers, staatssecretarissen en andere bestuurders. In de eerste aflevering ontvangt presentator Coen Verbraak studenten, docenten, mentoren en stagiairs uit het mbo. Aan de hand van persoonlijke ervaringen gaan zij in discussie met onderwijsminister Ingrid van Engelshoven over de kansen van de mbo-student.

The Next Three Days

Veronica, 23.05 uur

(Misdaad, Paul Haggis, 2010) Het echtpaar Lara en John Brennan (Elizabeth Banks en Russell Crowe) wordt op een ochtend overdonderd door de politie, die Lara arresteert op verdenking van moord. John probeert alles om zijn vrouw vrij te krijgen; niet met hulp van een advocaat, maar op basis van de adviezen van een beroemde crimineel (mooi eenmalig optreden van Liam Neeson). Net als in zijn inmiddels klassieke mozaïekdrama Crash (2004) maakt Haggis hier vaardige cinema. Maar The Next Three Days blijkt bovenal een oefening in niet per se geloofwaardige scenariokunst.

Elizabeth Banks en Russell Crowe in The Next Three Days (Paul Haggis, 2010) . Beeld null
Elizabeth Banks en Russell Crowe in The Next Three Days (Paul Haggis, 2010) .

Teledoc Campus: Huidhonger

NPO 3, 23.35 uur

Aanraken is meer dan druk uitoefenen op elkaars huid. Aanraken en aangeraakt worden heeft een diepe psychologische kant, kan vertrouwen stimuleren, lust opwekken en uiting geven aan dankbaarheid en sympathie. In de documentaire Huidhonger portretteert regisseur Lieze Röben op intieme wijze enkele mannen en vrouwen die vertellen over het belang van aanraking: een jonge vader die zelf nooit vaderliefde heeft gekend, een stel dat pas op late leeftijd liefde heeft gevonden en een jonge vrouw die een periode kende zonder lichamelijk contact.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden