FILM- EN TV-TIPSZondag 10 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 10 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Tom Hardy in The Dark Knight Rises (Christopher Nolan, 2012). Beeld
Tom Hardy in The Dark Knight Rises (Christopher Nolan, 2012).

Bon voyage

NPO 3, 09.00 uur

(Margien Rogaar, 2011) De Telefilm Bon voyage heeft kinderen van verschillende leeftijden als personage – een rijkdom aan perspectieven, die alleen maar groter wordt omdat de film stilstaat bij de terminaal zieke opa en de stress die zijn ziekte veroorzaakt bij zijn familie. Of het nu om een stervende grootvader gaat, een pubermeisje dat zich voorzichtig maar vastbesloten aan haar ontmaagding waagt, of een kleuter die probeert de raadsels van het leven te vatten, regisseur Rogaar kruipt als een kameleon de verschillende gevoelswerelden binnen.

Anneke Blok in Bon voyage (Margien Rogaar, 2011). Beeld
Anneke Blok in Bon voyage (Margien Rogaar, 2011).

Zapp Doc: Wolkenzusje

NPO 3, 19.25 uur

Wat doe je als kind met de herinneringen aan je overleden zus? In haar jeugddocumentaire Wolkenzusje volgt Sara Kolster de jonge Kess, die op het punt staat naar de middelbare school te gaan. Toen Kess 5 was, overleed haar oudere zus Bo. Sindsdien draagt ze de herinneringen aan Bo altijd met zich mee, maar op medelijden zit ze niet te wachten. Nu ze op het punt staat nieuwe vrienden te maken, vraagt Kess zich af of ze anderen over haar overleden zus moet vertellen. In de korte film worden de gedachten van Kess via animaties tot leven gebracht.

The Dark Knight Rises

Veronica, 20.00 uur

(Christopher Nolan, 2012) Het laatste deel van Christopher Nolans Batmantrilogie werd bij de bioscooprelease overschaduwd door een schietpartij waarbij een gek in een Amerikaanse bioscoop tijdens de première twaalf slachtoffers maakte. Logisch dat er toen voor de kwaliteit van de film minder aandacht was. Maar The Dark Knight Rises is een waardig slotstuk, zonder aan de genialiteit van voorganger The Dark Knight (2008) te kunnen tippen. Daarin was Heath Ledger onovertroffen als de Joker; ditmaal is er Tom Hardy met vervormde, zangerige basstem als de gemaskerde Bane. Hij wil de beschaving redden door haar te vernietigen en beraamt vanuit het riool van Gotham een burgeropstand.

Andere tijden special

NPO 2, 20.40 uur

In de 19de en 20ste eeuw was werken als verpleegkundige voor veel jonge vrouwen een roeping: de keuze voor een dienstbaar bestaan, zoals de kerk graag zag. De afgelopen eeuw veranderde het werk geleidelijk in een volwaardig beroep. Mede door het werk van Florence Nightingale kreeg de verpleegkundige meer waardering en werd een baan in de verpleging een respectabele carrièrekeuze met bijbehorende opleidingen, diploma’s en specialisaties. In een speciale aflevering verkent geschiedenismagazine Andere tijden de evolutie van de onmisbare verpleegkundige.

Tegenlicht

NPO 2, 22.20 uur

Door de coronacrisis loopt de economie een forse deuk op en zullen er vele miljarden euro’s aan overheidssteun nodig zijn om bedrijven te helpen. Biedt de huidige situatie misschien een gelegenheid om een duurzamere economie te forceren? Door strenge milieueisen onderdeel te maken van de voorwaarden voor financiële steun kunnen bijvoorbeeld de CO2-uitstoot, fileproblematiek en de stikstof-impasse worden aangepakt. Tegenlicht spreekt erover met onder meer Marjan Minnesma van Urgenda en Europees parlementslid Bas Eickhout (GroenLinks).

The Thomas Crown Affair

BBC 1, 23.30 uur

(John McTiernan, 1999) Actiefilmer McTiernan (Die Hard) waagde zich aan de remake van een film waarin eigenlijk niet zoveel gebeurt. Of je moet de klassieke, lang uitgesponnen verleidingsscène rond het schaakbord – in 1968 onvergetelijk vormgegeven door cameraman Haskell Wexler en acteurs Steve McQueen en Faye Dunaway – scharen onder actie. Die rollen worden nu vertolkt door Pierce Brosnan en Rene Russo: Brosnan als de schatrijke zakenman die voor de grap een schilderij rooft uit een museum, Russo als de volhardende verzekeringsagent die hem opjaagt.

Rene Russo en Pierce Brosnan in The Thomas Crown Affair (John McTiernan, 1999). Beeld
Rene Russo en Pierce Brosnan in The Thomas Crown Affair (John McTiernan, 1999).

Steun: Hoe Hasselt strijdt tegen het Coronavirus

NPO 1, 23.45 uur

Geen enkele stad in Noord-Nederland werd zo zwaar getroffen door het coronavirus als het Overijsselse Hasselt. Verslaggever Daniel Godinho Veiga en cameraman Manne Havinga brachten een week door in Hasselt en volgen in Steun: Hoe Hasselt strijdt tegen het Coronavirus enkele bewoners van de stad. De zussen Rozendaal hadden eigenlijk het 64-jarige trouwfeest van hun ouders willen vieren. In plaats daarvan wordt hun moeder ernstig ziek opgenomen in een lokaal verzorgingshuis. Omdat kort daarna de coronamaatregelen ingaan, gaan de deuren op slot en kan meneer Rozendaal zijn vrouw niet meer bezoeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden