FILM-EN TV-TIPSZaterdag 9 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 9 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Gary Oldman in Darkest Hour (Joe Wright, 2017). Beeld
Gary Oldman in Darkest Hour (Joe Wright, 2017).

Darkest Hour

BBC 1, 20.30 uur

(Joe Wright, 2017) Het is mei 1940. Nederland, België en Frankrijk worden opgerold in de Blitzkrieg. Chamberlain, die rekende op een verzoeningsgezinde Hitler, moet aftreden als Prime Minister. Nu is het aan zijn opvolger: wel of geen vredesbesprekingen met de nazi’s? Zo belandt de bal bij de ongelikte Winston Churchill, een formidabele, met een Oscar bekroonde rol van Gary Oldman. Wat het feilloos geregisseerde Darkest Hour echt meeslepend maakt, is de permanent aanwezige notie dat het Britse koninkrijk zich heel dicht bij onderhandelingen met de vijand bevond; dat zou de loop van de geschiedenis hebben verlegd.

Belgravia

NPO 2, 20.35 uur

Fans van Downton Abbey die nog steeds treuren om het einde van hun serie kunnen de komende zes weken terecht bij KRONCRV. De miniserie Belgravia is een kostuumdrama, gebaseerd op het gelijknamige boek van Downton-bedenker Julian Fellowes. Het verhaal begint op het beroemde bal van de Hertogin van Richmond in Brussel op de vooravond van de slag bij Quatre-Bras, 16 juni 1815. De rijke erfgenaam Edmund Bellasis laat er zijn oog vallen op de jonge Sophia Trenchard. Hun romance krijgt een dramatische wending, waarvan de gevolgen 25 jaar later nog doorwerken.

Hunting Nazi Treasures

National Geographic, 21.00 uur

Tussen 1933 en 1945 pleegden de Duitse machthebbers de grootste schatroof uit de recente geschiedenis. Juwelen, goud en kunstbezittingen van Joodse gezinnen werden in beslag genomen en nadat Duitsland de oorlog was begonnen, werden ook de musea, kerken, synagogen, bibliotheken en privéhuizen in bezet gebied leeggeroofd. De operatie om al het gestolen goed weer terug te brengen bij de rechtmatige eigenaars duurt tot op de dag van vandaag. Hunting Nazi Treasures volgt vandaag de jacht op de meesterwerken die nazikopstuk Hermann Göring in Nederland liet stelen.

Mondo

NPO 2, 22.20 uur

De sluiting van de Nederlandse stranden was niet alleen een domper voor talloze zonaanbidders, maar ook voor kunstenaar Theo Jansen. Al sinds 1990 is hij langs de kust te vinden met zijn strandbeesten: kinetische constructies van elektriciteitsbuizen, touwen en doeken, die aangedreven door de wind over het strand wandelen en soms een griezelig levende indruk maken. In Mondo spreekt Nadia Moussaid vanavond met Jansen over zijn dertigjarige kunstenaarscarrière en zijn volgende generatie beesten. Het nieuwste strandbeest wordt gedemonstreerd in de studio.

La fille inconnue

Canvas, 22.35 uur

(Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2016) Wie bekend is met de films van de Dardennes zal door La fille inconnue niet worden verrast, maar binnen hun afgebakende kader van rechtlijnig, uitgebeend realisme blijven de broers voorlopig onovertroffen. Hun tiende film gaat over een arts (Adèle Haenel) die het anonieme vermoorde meisje dat tevergeefs bij haar aanbelde een naam poogt te geven. Haenel (Portrait de la jeune fille en feu) vertolkt deze Jenny extreem ingetogen, waardoor alles dat afwijkt van haar doorsneeleven aanvoelt als bijzonder heftig.

Adèle Haenel in La fille inconnue (Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2016). Beeld
Adèle Haenel in La fille inconnue (Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2016).

Close Up: Isabelle Huppert

NPO 2, 23.15 uur

Volgens actrice Isabelle Huppert, bekend van spraakmakende films als La pianiste en Elle, onthult elk personage dat ze speelt een facet van haarzelf. Zo is elke rol een schakel in een keten en onderdeel van een groter geheel, waardoor ze zichzelf beter leert kennen. In William Karels documentaire Isabelle Huppert, Message Personnel, die vanavond wordt uitgezonden in Close Up, verzorgt de grande dame van de France cinema zelf de voice-over die de belangrijkste hoofdstukken uit haar leven en bijna vijftigjarige carrière aan elkaar praat.

Der Staat gegen Fritz Bauer

NPO 2, 00.10 uur

(Lars Kraume, 2015) Noest historisch drama concentreert zich op de periode waarin procureur-generaal Fritz Bauer (1903-1968) achter SS’er Adolf Eichmann aan zat. De film ontleent zijn spanning nauwelijks aan de vraag of Eichmann al dan niet wordt opgepakt – die geschiedenis wordt als bekend verondersteld. De makers zijn eerder geïnteresseerd in de cruciale, tot op heden weinig benadrukte rol die Bauer in Eichmanns arrestatie speelde. Burghart Klaußner maakt van Bauer een werkverslaafde, kettingrokende en eigenlijk onuitstaanbare knorrepot, die desondanks sympathie wekt met zijn sarcastische opmerkingen en excentrieke trekjes.

Burghart Klaußner in Der Staat gegen Fritz Bauer (Lars Kraume, 2015). Beeld
Burghart Klaußner in Der Staat gegen Fritz Bauer (Lars Kraume, 2015).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden