FILM- EN TV-TIPSZaterdag 4 juli

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 4 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Jesuthasan Antonythasan en Kalieaswari Srinivasan in Dheepan (Jacques Audiard, 2015). Beeld
Jesuthasan Antonythasan en Kalieaswari Srinivasan in Dheepan (Jacques Audiard, 2015).

Pete’s Dragon

BBC 2, 15.15 uur

(David Lowery, 2016) De jonge Pete belandt na een auto-ongeluk in een woud, waar hij de daaropvolgende jaren doorbrengt met een knalgroene draak, die hij Elliot noemt. Regisseur David Lowery, een vrij eigenzinnige filmmaker die veel lof kreeg voor zijn zwoele western Ain’t them Bodies Saints, verzon een volledig nieuw verhaal dat alleen nog in de verte lijkt op Disneys oorspronkelijke Peter en de draak uit 1977. Zijn Pete’s Dragon is een prettig ouderwets aandoend, bedachtzaam drama, rijk aan sfeer en realistische details.

Bryce Dallas Howard en Oakes Fegley in Pete's Dragon (David Lowery, 2016). Beeld
Bryce Dallas Howard en Oakes Fegley in Pete's Dragon (David Lowery, 2016).

Hollandse zaken

NPO 2, 20.35 uur

Familieleden en buurtbewoners die alarm slaan over mensen die ernstig verward gedrag vertonen, vinden vaak geen gehoor: instanties ondernemen pas actie als iemand een gevaar is voor zichzelf of anderen. In de praktijk is het dan vaak al te laat, moet de politie eraan te pas komen en in het ergste geval zijn er dodelijke slachtoffers gevallen. In Hollandse zaken spreekt Cees Grimbergen vanavond met nabestaanden, vertegenwoordigers van de politie en mensen uit de GGZ over de vraag waarom het zo vaak mis gaat en wat er aan de aanpak kan worden veranderd.

British History’s Biggest Fibs with Lucy Worsley

BBC 2, 21.15 uur

In de 15de eeuw streden de huizen Lancaster en York om de Engelse troon. De Rozenoorlogen werden in 1485 beslist toen Hendrik VII Tudor zijn rivaal Richard III versloeg. In een nieuwe serie verkent Lucy Worsley enkele grote misvattingen uit de Britse geschiedenis, en ze begint vandaag met het ware verhaal van de Rozenoorlogen. Omdat de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars, zijn de Lancasters een stuk gunstiger de geschiedenisboeken ingegaan dan de ‘schurkachtige’ Richard III, van wie de stoffelijke resten onlangs werden teruggevonden.

Hard spel

NPO 1, 21.20 uur

In zijn debuut als quizmaster presenteert komiek Richard Groenendijk zaterdagavond de eerste aflevering van Hard spel, een nieuwe kennisquiz naar een Australische formule. In de quiz betreden steeds vier kandidaten het strijdtoneel, stuk voor stuk met gespecialiseerde kennis over één specifiek onderwerp. Na de expertiseronde volgt een contra-expertiseronde, waarin ze vragen voor de kiezen krijgen over het tegenovergestelde van hun specialisme. Daarna vuurt Groenendijk vragen af over een zelfgekozen onderwerp en is er nog een snelle ronde met algemene vragen.

Dheepan

Canvas, 22.00 uur

(Jacques Audiard, 2015) Ze vormen zijn ontsnappingsroute uit het door bloedvergieten geteisterde Sri Lanka: de vrouw en het jonge meisje die ex-Tamiltijger Dheepan (Jesuthasan Antonythasan) ritselt om hem te vergezellen naar het buitenland. In een groezelige Franse buitenwijk wachten ze met honderden andere asielzoekers op een verblijfsvergunning. Beetje bij beetje worden ze het gezin dat ze eerst alleen pretendeerden te zijn. Als toeschouwer blijf je op je hoede: wanneer komt de mokerslag die het prille evenwicht om zeep helpt? Het in Cannes met een Gouden Palm bekroonde Dheepan is net als Audiards eerdere werk (Un prophète) vooral een film om te voelen.

Het uur van de wolf: Lee Miller – De bevrijding van een fotograaf

NPO 2, 23.00 uur

Als jonge New Yorkse vrouw wordt Lee Miller ontdekt als model, maar een leven voor de camera is haar niet genoeg: ze wil zelf fotograaf worden. In de jaren twintig vertrekt ze naar Parijs, waar ze in de leer gaat bij de surrealistische kunstenaar Man Ray. Miller werkt voor modeblad Vogue in Londen en legt de bevrijding van Europa en concentratiekamp Dachau vast, om daarna in een diep dal te belanden. In de documentaire Capturing Lee Miller van Teresa Griffith vertellen Millers zoon, kleindochter, vrienden en collega’s over haar als vrouw, kunstenaar en vrije geest.

Let the Right One In

NPO 3, 00.40 uur

(Tomas Alfredson, 2008) Dat vampierfilms ook hartverwarmend kunnen zijn bewijst dit Zweedse Låt den rätte komma in, een internationaal gelauwerde coming-of-age tienerfilm over de liefdevolle maar onmogelijke vriendschap tussen een onzeker jongetje en een vampiermeisje dat eigenlijk helemaal geen mensen wil bijten. Regisseur Tomas Alfredson (Tinker Tailor Soldier Spy) noemt de film deels autobiografisch. Hij groeide op in een soortgelijke kille buitenwijk van Stockholm als waarin hij zijn personages laat dolen. De kalme, observerende beelden zijn van de inmiddels tot de wereldtop doorgebroken Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema.

Lina Leandersson en Kåre Hedebrant in Let the Right One In (Tomas Alfredson, 2008). Beeld
Lina Leandersson en Kåre Hedebrant in Let the Right One In (Tomas Alfredson, 2008).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden