FILM- EN TV-TIPSZaterdag 27 juni

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 27 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Cameron Diaz in There's Something about Mary (Peter en Bobby Farrelly, 1998). Beeld
Cameron Diaz in There's Something about Mary (Peter en Bobby Farrelly, 1998).

Hellboy

Veronica, 22.00 uur

(Guillermo Del Toro, 2004) Onnavolgbaar bizarre stripverfilming, volgepropt met overdreven effecten en absurde personages. Hoofdpersoon is een rode, sigaren rokende duivel (Ron Perlman) die aan het eind van WO II als baby op aarde belandde. Hij werkt voor een in bovennatuurlijke problemen gespecialiseerde FBI-afdeling, samen met een letterlijk licht ontvlambare vrouw en een eeuwenoude vissenman. Ze nemen het op tegen onder meer een hoogbejaarde nazi zonder lippen en oogleden, die een ceremonie wil uitvoeren waarmee de Zeven Goden van de Wanorde uit een ander universum overkomen.

Ron Perlman in Hellboy (Guillermo Del Toro, 2004). Beeld
Ron Perlman in Hellboy (Guillermo Del Toro, 2004).

Victoria

Canvas, 22.00 uur

(Sebastian Schipper, 2015) Duitser Schipper en de Noorse cameraman Sturla Brandth Grøvlen kregen ogenschijnlijk het onmogelijke voor elkaar: ze legden het nachtelijke avontuur van een Spaans meisje dat in Berlijn verzeild raakt in een bankoverval vast in één lange take. Victoria is een ononderbroken opname van 134 minuten, waarbij de camera actrice Laia Costa voortdurend achtervolgt. Nieuw is de stunt niet, er zijn meer films die uit slechts één take bestaan, maar die zijn doorgaans minder dynamisch. Dat het lukte, is niet alleen een logistieke overwinning. Victoria heeft een onontkoombare drive: voortdurend is voelbaar dat er iets op het spel staat, dat de hoofdpersonen verder denderen, wat er ook gebeurt.

There’s Something About Mary

SBS 9, 22.45 uur

(Peter en Bobby Farrelly, 1998) De misschien wel beste film van de gebroeders Farrelly. De timide Ted (Ben Stiller) zoekt zijn jeugdliefde Mary (Cameron Diaz) weer op. Dat had hij voor zijn eigen gemoedsrust - en die van vele anderen - beter niet kunnen doen. De hernieuwde kennismaking tussen Ted en Mary is het begin van een reeks idiote misverstanden, waarbij de Farrelly’s romantiek combineren met platte humor, zoals in de vermaarde scène waarin Mary per abuis sperma in haar haar smeert. Diaz, Stiller en Matt Dillon als Teds grootste concurrent Healy zijn voortreffelijk.

Vranckx

Canvas, 20.10 uur

Zes maanden geleden werd Australië geteisterd door ongewoon hevige bosbranden, die 186.000 vierkante kilometer in de as legden, 6000 gebouwen verwoestten en zeker 34 mensen het leven kostten. Onder de dieren in het getroffen gebied was de impact van de ‘black summer’ enorm. In Vranckx spreekt verslaggever Philip Kokhar met Deense brandweermannen die in Australië helpen opruimen, en met mensen uit de Australische milieubeweging. In de dierentuin van Sidney ziet hij hoe de opgevangen dieren eraan toe zijn. Zo’n 25.000 koala’s kwamen om in de branden.

Hollandse Zaken

NPO 2, 20.35 uur

Tijdens de coronacrisis werd er geklapt voor de vele verpleegkundigen en verzorgers die overuren en lange diensten draaiden. Ze ontvangen een bonus van 1000 euro, maar een motie voor een betere structurele beloning werd in de Kamer tot drie keer weggestemd. Nu het op de werkvloer weer ‘business as usual’ is, groeit het cynisme onder de zorgmedewerkers: mooie beloftes over minder werkdruk en een hoger salaris zijn al zo vaak gedaan. Hollandse Zaken deed samen met de FNV onderzoek onder zorgpersoneel, en presenteert vanavond de verrassende resultaten.

Concert at Sea 15 jaar, de hoogtepunten

NPO 3, 22.40 uur

Door de coronamaatregelen moest het jaarlijkse muziekfestival Concert at Sea worden veranderd in Concert at Home: een livestream vanuit Zeeland met een interactief programma vol muziek. Op tv staat AvroTros stil bij de eerdere edities van het festival in ‘Concert at Sea 15 jaar’, een overzicht van de muzikale hoogtepunten op de Brouwersdam. De beste optredens van de afgelopen jaren worden afgewisseld met interviews met artiesten – onder wie de leden van BLØF die het festival organiseren – die praten over de situatie waarin muzikanten momenteel verkeren.

Het uur van de wolf: Leonie – Actrice en spionne

NPO 2, 23.05 uur

In de jaren dertig infiltreerde de Nederlandse Leonie Brand-Pütz als dubbelagente in nazi-Duitsland. Tijdens de oorlog liep de spionne echter tegen de lamp, waarna ze naar kamp Ravensbrück werd gedeporteerd. Brand-Pütz wist het kamp te overleven, keerde na de oorlog terug naar Amsterdam en hielp de opsporingsdienst met het vinden van Duitse oorlogsmisdadigers. In haar documentaire Leonie – Actrice en spionne graaft regisseur Annette Apon in het verleden van deze fascinerende vrouw, dat tot leven komt in oude beeldfragmenten en gedramatiseerde scènes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden