FILM- EN TV-TIPSZaterdag 25 juli

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 25 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Ralph Fiennes in A Bigger Splash (Luca Guadagnino, 2015). Beeld
Ralph Fiennes in A Bigger Splash (Luca Guadagnino, 2015).

Back to the Future

Veronica, 20.00 uur

(Robert Zemeckis, 1985) In het meesterlijke eerste deel van de Back to the Future-trilogie reist hoofdpersoon Marty McFly (de doorbraak van Michael J. Fox) terug in de tijd om ervoor te zorgen dat zijn ouders elkaar ontmoeten. Marty, een ambitieuze jongen in een Californisch stadje, is bevriend met de buitenissige wetenschapper Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd). Deze is erin geslaagd een tijdreisauto in elkaar te knutselen. En daar gaat Marty, om 30 jaar eerder te zien dat zijn ouders allerminst van plan zijn hun leven met elkaar te delen.

Christopher Lloyd en Michael J. Fox in Back to the Future (Robert Zemeckis, 1985). Beeld
Christopher Lloyd en Michael J. Fox in Back to the Future (Robert Zemeckis, 1985).

Amsterdam, Londen, New York – Wereldsteden

Arte, 20.15 uur

Vierdelige Franse documentaireserie uit 2017 over de historische groei van drie wereldsteden als financieel en handelscentrum, waarvan zaterdagavond de eerste twee delen worden uitgezonden. Te beginnen in 1585, wanneer Amsterdam Portugal gaat beconcurreren in de kruiden- en specerijenhandel met Azië. Technologische kennis over molens, windkracht en scheepsbouw doet de ster van de huidige Nederlandse hoofdstad snel rijzen. Centraal orgaan in deze expansie: de Verenigde Oost-Indische Compagnie, waarin 1.143 mensen investeerden, een economische noviteit en het eerste op die manier opgezette bedrijf ter wereld. Als uitvloeisel ervan werd ook de Amsterdamse beurs opgericht, waar behalve in producten ook in VOC-waardepapieren kon worden gehandeld.

Hollandse zaken

NPO 2, 20.35 uur

Al sinds het coronavirus zich doet gelden, waarschuwen virologen over de komst van een tweede golf. Deze voorspelde opleving van het aantal besmettingsgevallen werd verwacht in september of oktober, als de scholen weer opengaan en virussen zich door de lagere temperaturen makkelijker verspreiden. Inmiddels is duidelijk dat het aantal besmettingen nu al sterk toeneemt. In het discussierogramma Hollandse zaken praat Cees Grimbergen met gasten over de vraag of we terug moeten naar de strikte maatregelen van het voorjaar, voordat de ic’s opnieuw volstromen met coronapatiënten.

American History’s Biggest Fibs with Lucy Worsley

BBC 2, 21.15 uur

Na haar serie over de grootste misvattingen over de Britse geschiedenis neemt historicus Lucy Worsley in American History’s Biggest Fibs de geschiedenis van de Verenigde Staten onder de loep. De VS worstelden zich los van hun koloniale meesters in de Amerikaanse Revolutie, een strijd die wel wordt beschreven als die tussen David en Goliat, met heroïsche personages als Paul Revere, George Washington en Molly Pitcher. Als Worsley hun verhalen uitpluist, blijken deze wel op waarheid te berusten maar in de loop der eeuwen te zijn verfraaid en uitvergroot.

A Bigger Splash

Canvas, 22.35 uur

(Luca Guadagnino, 2015) Rockster Marianne (Tilda Swinton) heeft zich na een stemoperatie teruggetrokken op een eiland, samen met minnaar Paul (Matthias Schoenaerts). De aardse idylle wordt verbroken door een verrassingsbezoek van Harry, Marianne’s ex en muziekproducer (Ralph Fiennes) en zijn Lolita-achtige dochter (Dakota Johnson). Een strakker scenario had deze mix van seks, jaloezie en psychologische oorlogvoering nog giftiger kunnen maken. Maar Guadagnino (Call Me by Your Name, Suspiria) verleidt de kijker met vakantiefolderomgevingen in prachtig strijklicht. En Fiennes is subliem als de manische Harry, een egomaan die als een orkaan de film in stormt – in een onvergetelijke scène danst de acteur lang en uitbundig op The Rolling Stones’ Emotional Rescue.

Close Up: Joan Míro – The Inner Fire

NPO 2, 23.15 uur

Veel kunstenaars kennen hun creatiefste periode vrij vroeg in hun carrière, maar een enkeling weet de creatieve vlam te laten branden tot het bittere eind. De Catalaanse kunstenaar Joan Miró bleef zichzelf opnieuw uitvinden tot aan zijn dood op 90-jarige leeftijd. In Joan Míro – The Inner Fire werpt Miró’s kleinzoon Jacques Prévert een nieuw licht op zijn grootvader. De documentaire van Albert Solé portretteert Miró als een tegendraadse revolutionair die sterk gekant was tegen Franco en als kunstenaar onvermoeibaar streefde naar artistieke vrijheid.

Francofonia

NPO 2, 00.15 uur

(Aleksandr Sokoerov, 2015) Veelomvattend, essayistisch verhaal over het Louvre tijdens de Duitse bezetting van Parijs in de Tweede Wereldoorlog. Talrijke ideeën wil Sokoerov (Russian Ark) verwerken in Francofonia. Reflecties over de kwetsbaarheid van kunst in oorlogstijd worden gekoppeld aan dromerige excursies door het Louvre en uitweidingen over de geschiedenis van het museum. Archiefbeelden, computeranimaties, WOII-bommenwerpers scherend over hedendaags Parijs: in Francofonia, waarin ook Napoleon (Vincent Nemeth) en Marianne, het symbool van de Franse revolutie (Johanna Korthals Altes) hun neus laten zien, loopt het allemaal in elkaar over.

Vincent Nemeth en Johanna Korthals Altes in Francofonia (Aleksandr Sokoerov, 2015). Beeld
Vincent Nemeth en Johanna Korthals Altes in Francofonia (Aleksandr Sokoerov, 2015).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden