Film- en tv-tipsZaterdag 21 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 21 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Kristen Stewart in Personal Shopper (Olivier Assayas, 2016). Beeld
Kristen Stewart in Personal Shopper (Olivier Assayas, 2016).

The Godfather: Part II

RTL 7, 20.00 uur

(Francis Ford Coppola, 1974) In het met zes Oscars bekroonde vervolg op Coppola’s maffiaklassieker neemt Michael Corleone (Al Pacino) na de dood van zijn vader Vito de leiding over de familie. De manier waarop hij zijn macht consolideert en uitbreidt, wordt verbonden aan flashbacks naar de jonge Vito (Robert De Niro) en de opbouw van zijn misdaadimperium. De Niro en Brando zijn de enige acteurs die ooit een Oscar kregen voor dezelfde rol, maar het draait hier toch voornamelijk om Pacino, wiens Michael zijn menselijkheid steeds meer verliest.

Al Pacino in The Godfather: Part II (Francis Ford Coppola, 1974). Beeld
Al Pacino in The Godfather: Part II (Francis Ford Coppola, 1974).

Hiphop Stars

NPO 1, 20.25 uur

In een nieuw programma van de NPO laten bekende Nederlanders zich door deskundige coaches transformeren tot hiphopsterren. Het lijkt een recept voor tenenkrommende en genante momenten, toch waren onder meer Karin Bloemen, Goedele Liekens, Danny de Munk en Ernst Daniël Smid bereid om mee te werken aan Hiphop Stars. Onder begeleiding van een gevestigde naam uit de hiphopscene bewerken ze een bekend nummer en voorzien ze het van een tekst die is gebaseerd op hun persoonlijke leven. Als afsluiter zullen de duo’s optreden in de Amsterdamse concertzaal de Melkweg.

Supereekhoorns

NPO 2, 22.15 uur

Eekhoorns leven op alle continenten behalve Antarctica en lijken overal goed te gedijen. Ze wonen in bomen en onder de grond, kunnen klimmen, graven en zweefvliegen, en zijn beter bestand tegen de kou dan enig ander zoogdier. In de BBC-documentaire Supereekhoorns onderzoeken wetenschappers wat dit knaagdier zo succesvol maakt. Eekhoorns blijken vaardig in het oplossen van problemen en puzzels, en ontsnappen vlot uit een doolhof. Ook hebben ze een indrukwekkend geheugen. Een zwarte eekhoorn kan zelfs de locaties van negenduizend noten onthouden.

Mondo

NPO 2, 20.25 uur

Het cultuurmagazine van de NPO op zaterdagavond trekt zich niet terug, maar wordt vanavond zelfs primetime uitgezonden. Minister Ingrid van Engelshoven komt uitleggen welke maatregelen het kabinet neemt om de cultuursector door deze tijd te loodsen. Verder is deze week de Mondo Quarantaine Klassieker Boekenclub van start gegaan. Schrijvers Philip Huff en Alma Mathijsen zitten aan tafel en bespreken De pest van Albert Camus. Ook te gast zijn acteur Hans Kesting met een monoloog uit een stuk van Édouard Louis dat hij zou spelen, schrijver Tommy Wieringa, zangeres Michelle David en de cabaretiers Eva Crutzen en Dolf Jansen.

Layla M.

Canvas, 22.45 uur

(Mijke de Jong, 2016) Met dit grimmige radicaliseringsdrama maakten regisseur Mijke de Jong en scenarist Jan Eilander een film zoals je ze in Nederland nog altijd te weinig ziet. Ook binnen De Jongs oeuvre vol jonge, gebutste vrouwen en sociale thematiek (pesterijen in Bluebird, prostitutie en verwaarlozing in Het zusje van Katia, ouderloosheid en tienerzwangerschap in Joy) was een film nooit zo inzichtelijk, uitgesproken en bovenal actueel als dit relaas. Layla M. gaat over een Amsterdams-Marokkaans meisje (Gouden Kalf-winnaar Nora El Koussour) dat via haar geradicaliseerde echtgenoot in de Jordaanse hoofdstad Amman belandt, waar het Syrische strijdtoneel lonkt.

Nora El Koussour in Layla M. (Mijke de Jong, 2016). Beeld
Nora El Koussour in Layla M. (Mijke de Jong, 2016).

Close Up: Niet te stoppen

NPO 2, 23.10 uur

Kunstenaar Sean Scully groeide op in armoede op de straten van Dublin en Londen. De 73-jarige schilder, beeldhouwer en fotograaf werd tijdens zijn 55 jaar durende carrière in de kunst zowel wereldberoemd als steenrijk. Tegenwoordig werkt hij vanuit Washington D.C., maar hij is vooral veel onderweg. In de documentaire Close Up: Niet te stoppen uit 2019 volgt regisseur Nick Willing de artiest tijdens een reis rond de wereld, waarbij Scully twaalf verschillende tentoonstellingen van zijn werk opent in vooraanstaande musea.

Personal Shopper

BBC 2, 23.40 uur

(Olivier Assayas, 2016) In Personal Shopper maakt het hiernamaals zich hier schijnbaar net zo graag kenbaar middels onaards geklop als met WhatsApp-berichtjes. Gotiek vloeit over in 21ste-eeuwse leegte; van een ouderwets spookhuis naar chique kledingboetieks en hotelkamers. En het gaat hier niet om een amuletten dragende cliché-spiritist. De Amerikaanse Maureen (Kristen Stewart) is een bleke, in leren jack gestoken twintiger, die nog steeds wacht op het beloofde teken na de dood van haar tweelingbroer Lewis. Assayas maakte met Personal Shopper een voor hem kenmerkende hybride film, eerder mikkend op gevoel dan op verstand.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden