FILM- EN TV-TIPSZaterdag 18 juli

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 18 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Julianne Moore en Sarah Gadon in Maps to the Stars (David Cronenberg, 2014). Beeld
Julianne Moore en Sarah Gadon in Maps to the Stars (David Cronenberg, 2014).

TV-Toppers

NPO 1, 20.30 uur

Deze zomer haalt KRO-NCRV een oude programmaformule uit de kast. Van TV-Toppers werd zo’n vijftien jaar geleden al een aantal seizoenen gemaakt met Jos Brink als presentator. Samen met bekende gasten blikte Brink terug op hoogtepunten uit de televisiegeschiedenis van de publieke omroep. Zaterdag krijgt het programma een herstart met Anita Witzier op de presentatiestoel. Elke week mogen twee tv-persoonlijkheden een top-vijf van indrukwekkende fragmenten samenstellen. De eerste gasten die Witzier ontvangt zijn Albert Verlinde en Buddy Vedder.

Hollandse zaken

NPO 2, 20.35 uur

Nu de verplichte sluiting van de verpleeghuizen is opgeheven, wordt duidelijk wat zich daar tijdens de virusgolf heeft afgespeeld. De helft van alle coronadoden viel onder verpleeghuisbewoners, van wie ondanks alle maatregelen bijna 10 procent besmet is geraakt. De vraag rijst dan ook wat er precies met het strenge protocol bereikt is. De Stichting Onnodige Vrijheidsbeperking in de Zorg wil dat er bij een tweede golf minder strenge regels worden gehanteerd. In Hollandse zaken spreekt Cees Grimbergen met zorgbestuurders, bewoners en hun familieleden.

The Typist

NPO 2, 22.10 uur

In de Duitse misdaadserie Die Protokollantin – door KRO-NCRV om onduidelijke redenen uitgezonden als The Typist – speelt Iris Berben de rol van Freya Becker, die al tientallen jaren werkt als notulist bij de afdeling moordzaken van de Berlijnse politie. Het veeleisende werk laat haar niet onberoerd en er knapt iets van binnen wanneer de van kindermisbruik verdachte Thilo Menken (Andreas Lust) wordt vrijgelaten. Becker, wier eigen dochtertje elf jaar eerder spoorloos is verdwenen, is overtuigd van Menkens schuld en begint haar eigen onderzoek.

Het uur van de wolf: Maria by Callas

NPO 2, 23.15 uur

In zijn documentaire Maria by Callas geeft regisseur Tom Volf het woord aan de zangeres zelf. Archiefbeelden worden gecombineerd met geluidsopnamen en tekstfragmenten van de Grieks-Amerikaanse operazangeres. Ze laten zien hoe Callas vanuit een bescheiden New Yorks milieu uitgroeide tot een ster van wereldformaat. Hoewel Callas vaak werd afgeschilderd als een opvliegende en wispelturige diva, blijkt er achter de ster een vrouw te schuilen die snakte naar een normaal leven. De film bevat ook enkele aria’s die voor Callas een speciale betekenis hadden.

Maps to the Stars

BBC 2, 23.55 uur

(David Cronenberg, 2014) Uitbundige en een beetje onderschatte satire op het verziekte leven in Hollywood, gemaakt door de man die weet hoe je verantwoord grenzen overschrijdt, David Cronenberg. Mia Wasikowska is de als wraakengel vermomde psychiatrische patiënt Agatha, die zo haar redenen heeft om een bestaan op te bouwen in de filmwereld van Los Angeles. De andere hoofdrol is niet minder sterk: Julianne Moore speelt een actrice, Havana, met een moedercomplex, terend op oude roem. Zonder iets van haar verleden te weten, huurt Havana de timide Agatha in, waarna Cronenberg kan beginnen aan zijn verrassende deconstructie van de façade van normaliteit in Tinseltown.

28 Weeks Later

NPO 3, 00.40 uur

(Juan Carlos Fresnadillo, 2007) Verrassend sterk vervolg op Danny Boyles zombiefilm 28 Days Later, waarop Spanjaard Fresnadillo (Intacto) knap zijn eigen stempel drukt. Het vervallen Londen waarin men een half jaar na de zombie-apocalyps uit deel één onder regime van het Amerikaanse leger aan een wederopbouw begint leeft tot in het kleinste detail. Ook het verhaal en de karakterontwikkeling is ambitieus: overlevenden zijn allesbehalve heldhaftig en de rol van de Amerikanen is niet los te zien van de toenmalige internationale interventiepolitiek van George W. Bush.

Robert Carlyle in 28 Weeks Later (Juan Carlos Fresnadillo, 2007). Beeld
Robert Carlyle in 28 Weeks Later (Juan Carlos Fresnadillo, 2007).

Short Term 12

BBC 1, 00.55 uur

(Destin Daniel Cretton, 2013) Mooi, bescheiden verhaal over het werk van een jong liefdeskoppel in een tehuis voor uit huis geplaatste jongeren, vol scènes die haast te echt voelen om verzonnen te zijn. Spektakel en verrassingen ontbreken; de kijker wordt geraakt door de natuurlijke wijze waarop hun werk zich vervlecht met hun persoonlijke sores. Dat voor de oplossing van dat laatste een getroebleerde buitenstaander nodig is, ligt gezien de setting van het verhaal voor de hand, maar stoort allerminst. Zoals alles in dit kleine pareltje onopvallend vanzelfsprekend is.

Brie Larson en Kaitlyn Dever in Short Term 12 (Destin Daniel Cretton, 2013). Beeld
Brie Larson en Kaitlyn Dever in Short Term 12 (Destin Daniel Cretton, 2013).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden