Film- en tv-tipsZaterdag 18 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 18 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Florence Pugh in Lady Macbeth (William Oldroyd, 2016). Beeld
Florence Pugh in Lady Macbeth (William Oldroyd, 2016).

De verandering

NPO 2, 19.20 uur

Addy Beekhof heeft, zacht gezegd, een turbulent leven achter de rug: afwezige ouders, alcoholmisbruik en een familietragedie: zijn zusje verdrinkt . De opstandige puber eindigt op een internaat en groeit daarna uit tot een crimineel. Hij zal in totaal zeven jaar in de gevangenis doorbrengen en verliest zijn echtgenote die door moord om het leven komt. In de programmaserie De verandering, gemaakt door de EO, ontmoet presentator Mirjam Bouwman mensen die een bijzondere verandering hebben meegemaakt waarin het geloof een belangrijke rol speelt.

Prometheus

Veronica, 20.00 uur

(Sciencefiction, Ridley Scott, 2012) Alien-prequel Prometheus zit vol rechtstreekse verwijzingen naar het originele horrormeesterwerk uit 1979 van Ridley Scott, maar wil ook meer zijn dan ruimtehorror: een filosofisch en religieus getint actiedrama. Al is de film door dit 2001: A Space Odyssey-achtige kapstokje, waaraan Scott een zoektocht naar de oorsprong van de mensheid ophangt, ook tamelijk log en frustrerend. Wel onderscheidend: Michael Fassbenders briljant verfijnde spel als ruimteschiprobot David, wiens droog uitgesproken ‘well, it’s not exactly a normal foetus’ leidt tot een huiveringwekkende bevallingsscène, die eerdere bodyhorror in deze filmreeks naar de kroon steekt.

Michael Fassbender in ‘Prometheus’ (Ridley Scott, 2012). Beeld
Michael Fassbender in ‘Prometheus’ (Ridley Scott, 2012).

Langs de Rijn

NPO 2, 20.40 uur

Op hun reis langs de Rijn zijn Huub Stapel en Martin Hendriksma ­aangekomen in het gebied rond Eltville am Rhein. De bewoners van deze streek zijn de rivier dankbaar, want doordat de Rijn hier eeuwenlang buiten de oevers is getreden, is er een vruchtbare bodem ontstaan die zeer geschikt is voor wijnteelt. In klooster Eberbach wordt al sinds de 12de eeuw wijn gemaakt. Verderop maken Stapel en Hendriksma kennis met kunstenaar Joachim Römer. Hij heeft een verzameling van ruim 1.500 flessen met flessenpost: geheimen die mensen hebben gedeeld met de Rijn.

Lady Macbeth

Canvas, 22.20 uur

(Drama, William Oldroyd, 2016) In Lady Macbeth, van de Britse theater- en filmmaker William Oldroyd, naar de roman Lady Macbeth uit het district Mtsensk (1865) van de Russische schrijver Nikolaj Leskov, ontpopt de heldin van het verhaal zich tot een berekenende moordmachine. En dat is nog best voorstelbaar ook: deze Katherine is een meisje van 19 dat als een zombie door een groot landhuis wandelt in een pijnlijk strak aangesnoerd korset. Onlangs werd ze samen met een stuk land gekocht door een gefrustreerde gek en inmiddels is de maat vol. Lady Macbeth is een beklemmende, gestileerde, thrillerachtige kostuumfilm, met een onvergetelijke doorbraakrol van Florence Pugh.

Noorderslag 2020

NPO 3, 23.00 uur

Het vierdaagse festival Eurosonic Noorderslag is een combinatie van twee verschillende evenementen. Eurosonic is voornamelijk een feestje voor de Europese muziekindustrie en biedt artiesten de gelegenheid om zich internationaal in de kijker te werken. Noorderslag is er alleen voor Nederlandse artiesten. In de Groningse Oosterpoort treden tientallen bands en artiesten op, waarna de Popprijs wordt uitgereikt aan de act die de belangrijkste bijdrage leverde aan de Nederlandse muziek. Vorig jaar ging Ronnie Flex met de prijs aan de haal.

Close Up: De erfenis van Fernando Botero

NPO 2, 23.05 uur

De Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero werd bekend om zijn doeken en sculpturen van mensen met overdreven grote, ronde vormen. De dikke figuren zijn vaak ontwapenend of komisch, maar Botero reageert met zijn werk ook regelmatig op de actualiteit, zoals het geweld in zijn geboortestreek Medellin. In de documentaire De erfenis van Fernando Botero blikt de meest Colombiaanse van alle Colombiaanse kunstenaars (volgens Botero zelf) samen met zijn kinderen terug op zijn leven en carrière. De kroon op zijn werk was de oprichting van Museo Botero in Bogota.

Birdman

BBC 2, 00.00 uur

(Drama, Alejandro González Iñárritu, 2014) Grappige en bijtende satire op de film- en toneelwereld. Michael Keaton, ooit zelf beroemd dankzij Batman, speelt de acteur die bedankt voor de hoofdrol in deel 4 van de fictieve heldenfilmreeks Birdman en probeert in het theater zijn waardigheid als acteur terug te vinden. Dat Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance), zoals de film voluit heet, vervolgens wordt opgetild tot in de nok van het St. James Theatre op Broadway, waar het verhaal zich afspeelt, is te danken aan de zwierige longtakes van cameragenie Emmanuel Lubezki.

Michael Keaton (links) in Birdman (Alejandro González Iñárritu, 2014). Beeld
Michael Keaton (links) in Birdman (Alejandro González Iñárritu, 2014).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden