FILM- EN TV-TIPSZaterdag 16 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 16 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Still uit Timbuktu (Abderrahmane Sissako, 2014). Beeld Abderrahmane Sissako
Still uit Timbuktu (Abderrahmane Sissako, 2014).Beeld Abderrahmane Sissako

Robin de Puy: Ik ben het allemaal zelf

NPO 2 Extra, 15.10

Documentaire uit 2016 over de succesvolle fotograaf Robin de Puy. Hoewel de prestigieuze opdrachten elkaar opvolgen, knaagt er iets bij de dan 29-jarige De Puy. Fotografeert ze nog wel de mensen van wie zij vindt dat ze gezien moeten worden? Om een antwoord te vinden, doet ze wat ze het allerengst vindt. Met alleen een camera als bagage maakt ze op de motor een roadtrip door de VS. Haar route en haar onderwerpen kiest ze puur op intuïtie. De film laat van dichtbij zien hoe Robin worstelt met haar onzekerheden, maar ook hoe ze zichzelf via haar foto’s beter leert kennen.

Creed

RTL 7, 20.00 uur

(Ryan Coogler, 2015) De destijds 26-jarige Coogler klopte met een geweldig scriptidee aan bij de beheerders van de Rocky-sage: wat als Apollo Creed, Rocky’s grootste tegenstander in de eerste films, een buitenechtelijke zoon had? En die vraagt of Rocky hem wil coachen? Held in Creed is financieel specialist Adonis Johnson (Michael B. Jordan), die heimelijk bokst in Mexico. Jordan kon dit personage vooral in Creed 2 uitdiepen, maar Stallone is wederom op zijn best als Rocky, die twijfelt over zijn rentree in de bokswereld én kampt met een ernstige ziekte.

Sylvester Stallone (links) en Michael B. Jordan in Creed (Ryan Coogler, 2015). Beeld
Sylvester Stallone (links) en Michael B. Jordan in Creed (Ryan Coogler, 2015).

Europe Shine a Light

NPO 1, 21.00 uur

Het Eurovisie Songfestival gaat dit jaar niet door, maar de 41 artiesten die in Rotterdam zouden deelnemen worden in het zonnetje gezet in de muzikale show Europe Shine a Light. Ze zingen fragmenten van hun eigen nummers en slaan de handen ineen voor een speciale versie van een eerdere songfestivalhit. Ook is er in de internationale uitzending aandacht voor de impact van het coronavirus in Europa. De show wordt voorafgegaan door Het beste van het Songfestival (20.25 uur), waarin bekende Nederlanders terugblikken op eerdere edities van het evenement.

Lees ook

Hoe het Songfestival beetje bij beetje onmogelijk werd.

Mondo

NPO 2, 22.15 uur

In de laatste aflevering van Mondo van dit seizoen ontvangt Nadia Moussaid acteur Hans Kesting, die als gastcurator zal vertellen wat we op cultuurgebied beslist niet mogen missen. Zo tipt hij de theatertentoonstelling Weg met Eddy Bellegueule, gebaseerd op de roman van de Franse auteur Édouard Louis. Verder staat hij stil bij het kleurrijke werk van beeldend kunstenaar Miguel Delie en is er aandacht voor de impact van de coronamaatregelen op de afstudeerlichting van Toneelschool Maastricht. De studenten moeten hun werk dit jaar online presenteren.

The Dark Knight Rises

Veronica, 22.30 uur

(Christopher Nolan, 2012) Waardig slotstuk van Nolans Batman-trilogie, zonder aan voorganger The Dark Knight te kunnen tippen. In Gotham City is Bruce Wayne (Christian Bale) verworden tot een chagrijnige kluizenaar, die het aan de stok krijgt met de gorilla-achtige slechterik Bane (Tom Hardy). Bane wil de beschaving redden door haar te vernietigen en beraamt vanuit het riool van Gotham een burgeropstand. Spectaculaire actiescènes en een lollige rol voor de in strak leer gehulde dievegge Selina (Anne Hathaway), die verdacht veel lijkt op Catwoman maar nergens zo wordt genoemd.

Tom Hardy in The Dark Knight Rises (Christopher Nolan, 2012). Beeld
Tom Hardy in The Dark Knight Rises (Christopher Nolan, 2012).

Timbuktu

Canvas, 23.10 uur

(Abderrahmane Sissako, 2014) In 2012 viel de Malinese stad Timboektoe in handen van moslimextremisten. Met Timbuktu toont cineast Sissako, zelf afkomstig uit buurland Mauritanië, vooral wat bij zo’n bezetting de gevolgen voor individuen zijn – ongeacht aan wiens kant ze staan. Scherp, maar met een open blik beschouwt de regisseur de consequenties van een geknevelde samenleving. Timbuktu meandert langs de vrouw die zich verzet tegen de uithuwelijking van haar dochter, de man die ondanks verboden musiceert en de jihadisten die gewapend op patrouille zijn. Het gaat van institutionele dwaasheden naar individueel geluk en drama en dat levert een prachtige, veelbekroonde mozaïekfilm op, overtuigend in zijn woede en overweldigend in zijn schoonheid.

Close Up: Bas van Wieringen – Vieren wat kapot is

NPO 2, 23.15 uur

Het kunstwerk Portrait of the Nail Behind the Canvas van Bas van Wieringen is precies wat de titel doet vermoeden: op het kleine canvas staat een onopvallende afbeelding van een spijkerkop. Zo onopvallend, dat een medewerker van het Frans Hals Museum het werk per ongeluk voor een deel overschilderde. Het voorval bracht regisseur Denise Janzée op het idee voor Vieren wat kapot is, een documentaire over het fenomeen beschadigde kunst. Het speelse werk van Van Wieringen, vaak rond alledaagse voorwerpen met een twist, speelt een grote rol in de film.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden