Film- en tv-tipsZaterdag 15 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 15 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
James Stewart en Kim Novak in ‘Vertigo’ (Alfred Hitchcock, 1958). Beeld
James Stewart en Kim Novak in ‘Vertigo’ (Alfred Hitchcock, 1958).

Bancroft

Canvas, 20.35 uur

Met een dubbele aflevering gaat de Belgische zender Canvas vanavond van start met een nieuwe reeks van de Britse psychologische thrillerserie rond de meedogenloze politierechercheur Elizabeth Bancroft (Sarah Parish). In het eerste seizoen van Bancroft bewees de agent al dat ze zich bij het beklimmen van de carrièreladder weinig aantrekt van de wet. Haar gevaarlijke deal met een misdaadbaas lijkt Bancroft echter op te breken, zeker nu haar argwanende baas haar scherp in het oog houdt. Ook privé zijn er problemen: zoon Joe wordt verdacht van moord.

Mondo

NPO 2, 22.10 uur

In het magazine waarin presentator Nadia Moussaid kunstenaars uit binnen- en buitenland ontvangt, zijn vanavond Rodaan Al Galidi, Dolf Jansen en Wynton Marsalis te gast. Van de uit Irak afkomstige schrijver Rodaan Al Galidi is het boek Hoe ik talent voor het leven kreeg voor theater bewerkt. Regisseur Floris van Delft en hoofdrolspeler George Tobal, vluchteling uit Syrië, zijn ook te gast. Jazztrompettist Wynton Marsalis staat aan de vooravond van een aantal concerten in het Concertgebouw en komt praten over zijn kijk op wat zwarte cultuur is en zou moeten zijn.

Vertigo

Canvas, 22.55 uur

(Alfred Hitchcock, 1958) Scottie, een ex-politieagent met hoogtevrees (James Stewart), wordt in deze absolute Hitchcockklassieker door een vriend gevraagd om diens getroebleerde vrouw Madeleine (Kim Novak) te schaduwen. De vrouw lijkt bezeten door de geest van edelvrouw Carlotta Valdes, en Scottie moet uitzoeken wat daar achter zit. Het begin van een alles verzengende, verdorven romance, waarin niets is wat het lijkt en Hitchcock met verzadigde kleuren en hoogtevrees-suggererende camera-effecten de bodem onder de werkelijkheid vandaan haalt. Weinig films roepen zo sterk het gevoel op dat je naar een beeldschone nachtmerrie kijkt, die na de slotbeelden zomaar weer opnieuw zou kunnen beginnen.

Het uur van de wolf: De reuzen

NPO 2, 23.10 uur

Twee zomers geleden trok Leeuwarden honderdduizenden toeschouwers toen de reusachtige marionetten van Royal de Luxe door de stad wandelden. Het Franse theatergezelschap staat onder leiding van oprichter Jean-Luc Courcoult, die met zijn reuzen van soms wel meer dan 10 meter hoog over de hele wereld straatvoorstellingen organiseert. Het uur van de wolf geeft vanavond een kijkje in de keuken van het team van theatermakers en technici die de marionetten op realistische wijze laten bewegen zodat ze echt tot leven lijken te komen.

Joy

NPO 2, 00.10 uur

(Mijke de Jong, 2010) Na Bluebird en Het zusje van Katia is Joy het laatste deel van De Jongs trilogie over meisjes op weg naar volwassenheid. De ooit te vondeling gelegde Joy wordt geconfronteerd met haar verlangen naar een gezinsleven, wanneer ze een alleenstaande moeder met dochter leert kennen. De Jong zit haar heldin dicht op de huid, en achter in beeld stiefelen voortdurend gelukkige dames achter kinderwagens. Intussen blijft hoofdrolspeler Samira Maas de voornaamste reden dat Joy werkt. Ze is krachtig en kwetsbaar tegelijk.

Samira Maas in ‘Joy’ van Mijke de Jong (2010). Beeld
Samira Maas in ‘Joy’ van Mijke de Jong (2010).

3doc: Oasis - Supersonic

NPO 3, 00.10 uur

Rockband Oasis bestaat niet meer, maar de rivaliteit tussen Liam en Noel Gallagher, de broers die het hart vormden van de formatie, is er nog steeds. Waar hun ruzietjes tegenwoordig vooral via de (sociale) media worden uitgevochten, was dat vroeger wel anders. De broedertwisten vormen de rode draad in Oasis - Supersonic. De spanning tussen Liam en Noel was niet alleen de grote kracht van Oasis, maar werd ook de ondergang. De documentaire schetst de bewogen geschiedenis van de band uit Manchester, van de jeugd van de Gallaghers tot hun grote successen en het onvermijdelijke einde.

Captain Fantastic

BBC 2, 01.00 uur

(Matt Ross, 2016) Vader Ben (Viggo Mortensen) heeft zich afgekeerd van de ‘fascistische, kapitalistische maatschappij’ en woont met zijn zes kinderen in de Amerikaanse bossen, in deze grappige, eigenzinnige en hartverwarmende film die dwingt tot nadenken over de consumptiemaatschappij en ouderschap. Schrijver en regisseur Ross, die zelf in een soort commune opgroeide, maakt Bens ideeën niet belachelijk, maar schetst zijn levensvisie niet zonder kritiek. Viggo Mortensen vertolkt hem als een intense man, bij wie gedrevenheid en fanatisme in elkaars verlengde liggen.

Viggo Mortensen met zijn gezin in Captain Fantastic (Matt Ross, 2016). Beeld
Viggo Mortensen met zijn gezin in Captain Fantastic (Matt Ross, 2016).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden