FILM- EN TV-TIPSZaterdag 11 juli

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 11 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Eva van der Gucht in Iedereen beroemd! (Dominique Deruddere, 2000). Beeld
Eva van der Gucht in Iedereen beroemd! (Dominique Deruddere, 2000).

Woo hah!

NPO 2 Extra, 18.30 uur

21 april blies de organisatie de 2020-editie van hiphopfestival Woo Hah af en schoof ze het festival een jaar door naar 9, 10 en 11 juli 2021 (de toegangskaarten blijven geldig). De VPRO herhaalt zaterdagavond in een twee uur durend programma optredens, interviews en reportages van voorgaande edities van het festival, dat sinds de eerste editie in 2014 snel groeide en tegenwoordig wordt gehouden op een terrein van het safaripark Beekse Bergen in Brabant. Afgelopen jaar was de Engelse rapper Stormzy een van de hoogtepunten op het grootste hiphopfestival van Europa.

Hellboy II: The Golden Army

RTL 7, 20.00 uur

(Guillermo del Toro, 2008) Dit spectaculaire vervolg verschilt in opzet weinig van het uitstekende eerste deel: de rode, gehoornde demon (Ron Perlman, die onder alle make-up sterk met zijn gelaat weet te acteren) is nog altijd in dienst van het geheime Amerikaanse bureau voor paranormaal onderzoek en verweer, en inzetbaar voor lastige klussen – ditmaal moet het gouden leger van een of andere elfenkoning worden gestopt. Het verhaal is volstrekt inwisselbaar voor dat van elke willekeurige fantasyfilm, Del Toro blinkt uit in de uitwerking van het spektakel.

Ron Perlman (midden) in Hellboy II: The Golden Army (Guillermo del Toro, 2008). Beeld
Ron Perlman (midden) in Hellboy II: The Golden Army (Guillermo del Toro, 2008).

25 jaar na Srebrenica

NPO 2, 20.30 uur

Bij het Srebrenica-Potocari-monument in Bosnië wordt zaterdag een herdenking gehouden van de moord op ruim achtduizend Bosnische mannen door het Bosnisch-Servische leger in 1995. De NOS blikt zaterdagavond terug op de plechtigheid en staat met reportages stil bij de rol die de Nederlandse VN-macht Dutchbat bij het drama speelde. Later op de avond (22.00 uur) belicht een uitzending van het Srebrenicajournaal de gebeurtenissen van 25 jaar geleden. Bosnisch-Servische troepen houden dertig Nederlandse militairen gegijzeld, maar luchtsteun van de VN blijft uit.

Iedereen beroemd!

Eén, 21.20 uur

(Dominique Deruddere, 2000) Een film als een smartlap, over gewone mensen die beroemd willen zijn. Maar de smartlapclichés worden door Deruddere uitgediept tot volvette mediakritiek. De ontslagen arbeider Jean (De Pauw) droomt van een gloedvolle zangcarrière voor zijn dochter Marva (debuutrol Eva van der Gucht). Jean overschrijdt daarbij alle grenzen, ontvoert een populaire zangeres (Thekla Reuten) en eist als losgeld een hit voor zijn dochter. De aalgladde tv-producent met wie Jean onderhandelt (sappige rol van Victor Löw) blijkt nauwelijks om zijn ster te geven. Zijn voornaamste zorg is het zo snel mogelijk uitbrengen van een single van de zangeres, wat resulteert in een reality-event dat exhibitionisme, emoties en schaamteloosheid samenbalt.

Mijn sportzomer

NPO 1, 22.10 uur

De NOS had gehoopt de komende maanden vele avonden te kunnen vullen met verslagen, samenvattingen en analyses van grote zomerse sportevenementen. Omdat de Tour de France, het EK voetbal en de Olympische Spelen zijn afgelast of uitgesteld, is er gezocht naar een alternatief. In Mijn sportzomer ontvangen Dione de Graaff en Tom Egbers om beurten twee gasten uit de sportwereld, die aan de hand van hun favoriete sportbeelden een bijzondere avond hebben samengesteld. Zaterdag ontvangt deze sportieve variant van Zomergasten Tom en Youp van ’t Hek.

Trainwreck

SBS 9, 22.15 uur

(Judd Apatow, 2015) ‘Monogamie is niet realistisch.’ De vader van Amy en Kim verlaat in de openingsscène van Trainwreck huis en haard, maar niet voor hij zijn nieuwverworven mantra aan zijn dochters dicteert. In het hoofd van journalist Amy (Amy Schumer) galmen die woorden 23 jaar later nog steeds na. Wanneer ze op pad wordt gestuurd voor een artikel over sportdokter Aaron (Bill Hader) valt ze voor hem, per ongeluk. In handen van regisseur Apatow en scenarist en hoofdrolspeler Schumer wordt dat de premisse van een innemende film vol echte, weerbarstige personages.

Amy Schumer en Bill Hader in Trainwreck (Judd Apatow, 2015). Beeld
Amy Schumer en Bill Hader in Trainwreck (Judd Apatow, 2015).

Andere tijden: Nacht over racisme

NPO 2, 22.20 uur

Voorafgaand aan de themadag Nederland tegen racisme, presenteert geschiedenismagazine Andere tijden een special met oude uitzendingen rond het thema. Presentator Astrid Sy schreef als twaalfjarige een brief aan koningin Beatrix, met een pleidooi voor een einde aan discriminatie. Ze vertelt over het antwoord dat ze kreeg en de film die Beatrix in 1979 maakte over de positie van allochtone kinderen in Nederland. Verder worden afleveringen herhaald over onder meer de behandeling van Joden na hun vlucht uit Duitsland, en de stripfiguren Sjors en Sjimmie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden