Film- en tv-tipsZaterdag 11 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 11 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Kevin Toma en Jorrit van Broekhoven
The Selfish Giant (Clio Barnard, 2013). Beeld
The Selfish Giant (Clio Barnard, 2013).

Cheat

NPO 3, 20.25 uur

Liefhebbers van drama met onverwachte wendingen kunnen de komende vier weken genieten van de Britse serie Cheat, die wordt uitgezonden door KRONCRV. Als docent sociologie op de universiteit van Cambridge heeft Leah Dale (Katherine Kelly) haar leven goed op orde. Wanneer ze vermoedt dat Rose (Molly Windsor), een van haar studenten, de boel belazert met een verdacht goed geschreven essay, geeft ze haar een onvoldoende. Rose laat dat echter niet over haar kant gaan. Al snel gebeuren er dingen waardoor Leahs comfortabele bestaan totaal ontspoort.

Wie is de mol?

NPO 1, 20.30 uur

In het binnenland van China ligt de provincie Hanan, die wel wordt gezien als de geboorteplaats van de Chinese beschaving. Hanan is ook de locatie van het twintigste seizoen van Wie is de mol?, dat vanavond van start gaat. Tien kandidaten, onder wie presentatoren Anita Witzier, Miljuschka Witzenhausen en voetbaltrainer Nathan Rutjes, moeten de komende tien weken spannende opdrachten uitvoeren om geld te verzamelen voor de pot. Samenwerken is essentieel, maar natuurlijk is een van de deelnemers de mol die de boel probeert te saboteren.

Hoogvliegers

NPO 1, 21.45 uur

Voordat de piloten van de Koninklijke Luchtmacht zover zijn dat ze buitenlandse missies kunnen vliegen, moeten ze een zware opleiding volgen. De nieuwe dramaserie Hoogvliegers volgt een drietal jonge Nederlandse top guns die de kneepjes van het vak leren tegen de achtergrond van verschillende geopolitieke conflicten. De serie moet een realistisch kijkje geven in een gesloten wereld en werd opgenomen in onder andere Marokko, Jordanië en de VS. Fedja van Huêt en Gijs Scholten van Aschat zijn de bekendste namen in de EO-serie.

Mondo

NPO 2, 22.10 uur

Eind vorig jaar stopte de VPRO na veertien jaar met het programma Boeken, een besluit waarop in sommige kringen geschokt werd gereageerd. De aandacht voor literatuur keert terug in het nieuwe algemene cultuurprogramma Mondo, dat vanavond van start gaat. In de studio ontvangt presentator Nadia Moussaid schrijvers, regisseurs, musici en andere mensen uit de binnen- en buitenlandse cultuurwereld. Het tv-programma wordt online verder aangekleed met achtergrondinformatie, verdiepende artikelen, podcasts en video’s.

The Selfish Giant

Canvas, 22.30 uur

(Drama, Clio Barnard, 2013) Arbor (13) vindt het geweldig dat hij van school is gestuurd. Nu heeft hij tenminste tijd voor echt belangrijke dingen, zoals geld verdienen als schrootverzamelaar. The Selfish Giant, in de verte gebaseerd op een sprookje van Oscar Wilde, laat Arbor en zijn vriend Swifty rondscharrelen in een desolate omgeving: Bradford, een Noord-Engelse stad waar de economische crisis flink heeft huisgehouden. Als portret van de onderklasse sluit The Selfish Giant naadloos aan bij het typisch Britse sociaal-realisme, maar regisseur Barnard drukt wel een eigen stempel op het genre met haar visuele talent en verbluffende acteursregie. Ze mengt realisme met de grimmige symboliek van sprookjes. Prachtig en hartverscheurend.

Clouds of Sils Maria

NPO 2, 00.10 uur

(Drama, Olivier Assayas, 2014) Actrice Maria (Juliette Binoche) leeft nog altijd een beetje in het toneelstuk dat haar twintig jaar geleden beroemd maakte. Toen speelde ze de jonge Sigrid; nu wordt ze gevraagd om in hetzelfde stuk de oudere Helena te spelen. Ze trekt zich met haar assistent (een geweldige Kristen Stewart) terug in een Zwitsers berghuis om haar tekst te oefenen. Hun relatie ontwikkelt zich parallel aan die tussen Helena en Sigrid, in dit levendige en scherpe drama met Bergmaniaanse boventonen, over liefde, afhankelijkheid, Hollywood en roem.

Juliette Binoche in Clouds of Sils Maria (Olivier Assayas, 2014). Beeld Clouds of Sils Maria
Juliette Binoche in Clouds of Sils Maria (Olivier Assayas, 2014).Beeld Clouds of Sils Maria

Love is the Devil

BBC 2, 01.45 uur

(Biografie, John Maybury, 1998). Geslaagde poging om het universum van schilder Francis Bacon, hier als een notoir drankorgel en gokker neergezet door Derek Jacobi, naar film te transplanteren. De plot is slechts een middel om Bacons wereld in beweging te brengen. Francis Bacons schilderijen mochten door regisseur John Maybury niet worden gebruikt, maar met scheerspiegels die van het filmbeeld een drieluik maken, groothoeklenzen en filters weet hij toch iets van de stijl van Bacons werk te treffen. Ook met een jonge Daniel Craig als Bacons model en minnaar.

Love Is the Devil (John Maybury, 1998). Beeld
Love Is the Devil (John Maybury, 1998).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden