De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 25 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Redactie
 Disneys animatiefilm Vaiana. Beeld
Disneys animatiefilm Vaiana.

Vaiana (Ron Clements en John Musker, 2016)

BBC 1, 13.55 uur

Moana is een heel bijzondere Disney-prinses. Eentje zonder prins. Een geboren leider, dapper en standvastig. Eentje die zelfstandig een halve oceaan overzeilt, niet piept bij gevaar, maar terugvecht. Met een normale pols- en enkelomtrek. Simpelweg het krachtigste vrouwelijke personage in een Disneyfilm ooit, leuk voor jongens en meisjes. In de film moet Moana halfgod Maui overhalen om een vruchtbaarheidssteen terug te brengen. Samen gaan ze vervolgens op zoek naar diens betoverde vishaak, waarmee hij van gedaante kan veranderen. De boodschap (over jezelf leren kennen) geeft soms het gevoel dat je in de groef van een eeuwigdurende Disney-plaat bent beland, maar verder voelt Vaiana vooral aangenaam fris.

Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit (Steve Box en Nick Park, 2005)

RTL 8, 14.00 uur.

Heerlijk speelfilmdebuut van de weinig snuggere uitvinder Wallace en zijn belezen hond Gromit, helden van de Britse Aardmananimatiestudio, waarin Wallace een konijnenopzuiger bedenkt om zichzelf én zijn groenten tegen een konijnenplaag te beschermen. Nick Park en co-regisseur Steve Box maakten een komedie van het zeldzame soort dat werkelijk geschikt is voor alle leeftijden. Het prettig onzinnige verhaal dient als kapstok voor een reeks fraaie visuele vondsten. De echte ster blijft ondertussen hond Gromit. Een frons is genoeg om achter zijn ogen een wereld aan kopzorgen te vermoeden.

Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit (2005). Beeld
Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit (2005).

Dolly Parton - Here I Am

BBC 2, 21.30 uur

Koningin van de countrymuziek Dolly Parton, onder meer dankzij de podcastserie Dolly Parton’s America en de film Dumplin’, over een fanatieke Parton-fan. De BBC interviewde de 73-jarige zangeres en schrijver van nummers als ‘I Will Always Love You’ en ‘Jolene’ voor een speciaal portret, dat werd aangevuld met bijzonder archiefmateriaal en getuigenissen van sterren als Jane Fonda en Lily Tomlin. Aansluitend toont de BBC het optreden dat Parton in 2014 gaf op het hoofdpodium van het muziekfestival van Glastonbury.

Love Actually (Richard Curtis, 2003)

Net 5, 20.30 uur

Vaste prik op weg naar Kerst, deze inspiratiebron voor Alles is liefde. Richard Curtis, scenarioschrijver van de geijkte Britse komedies Four Weddings and a Funeral, Notting Hill en Bridget Jones’s Diary, nam hier voor het eerst plaats op de regiestoel en tilde zijn specialisme – mierzoete doch hartverwarmende romantiek – zo mogelijk naar een nog hoger niveau. Het is eenvoudig om cynisch te doen over de manier waarop Curtis al zijn upper-middleclasspersonages (en dat zijn er veel) in hartje Londen, een paar weken voor Kerst de liefde laat omarmen. Negen romances telt Love Actually in totaal, van de Britse premier die verliefd wordt op zijn huishoudster tot een klein jochie dat de liefde voor het eerst ontdekt. Er zijn sneeuwvlokjes, er is aanzwellende muziek en de verhalen werken gestaag naar een gedeelde, vrolijk stemmende climax. Gebrek aan realiteitszin? Soit. Love Actually is een opbeurende fantasiefilm over de goedheid van de mens, die zich laat vergelijken met de ultieme decemberklassieker: It’s a Wonderful Life (1946) van goedgevoelgoeroe Frank Capra.documentaireserie op Netflix en de film Dumplin’ over een fanatieke Parton-fan. De BBC interviewde de 73-jarige zangeres en schrijfster van nummers als I Will Always Love You en Jolene voor een speciaal portret, dat werd aangevuld met bijzonder archiefmateriaal en getuigenissen van sterren als Jane Fonda en Lily Tomlin. Aansluitend toont de BBC het optreden dat Parton in 2014 gaf op het hoofdpodium van het muziekfestival van Glastonbury.

Doorbakken

NPO 1, 21.45 uur

Nu de strijd om de beste thuisbakker van Nederland is losgebarsten in Heel Holland bakt, gaat Omroep Max van start met een avondmagazine dat wekelijks dieper ingaat op de laatste aflevering. Doorbakken wordt gepresenteerd door Irene Moors. Het is de eerste klus bij de publieke omroep voor de presentator, die al sinds de komst van commerciële tv te zien is op RTL en SBS. Op bijzondere locaties spreekt Moors met gasten van binnen en buiten de bakwereld, terwijl juryleden Janny van der Heiden en Robèrt van Beckhoven stilstaan bij ingrediënten en tradities.

Slumdog Millionaire (Danny Boyle en Loveleen Tandan, 2008)

NPO 3, 22.10 uur.

Altijd een goed idee rond Kerst, deze meeslepende en ontroerende kaskraker/Oscarwinnaar over liefde en het lot, hoop en doorzettingsvermogen. Het ongeletterde weeskind Jamal, uit de achterbuurten van Mumbai, stoot door naar de finale van de televisiekennisquiz Who Wants to Be A Millionaire? en wordt gearresteerd door de politie, die het zaakje niet vertrouwt. Op het bureau wordt hij aan een verhoor onderworpen. De raamvertelling die daar het gevolg van is, resulteert in losse, vaak virtuoos gefilmde scènes die het weinig hoopvolle bestaan schetsen van kinderen uit sloppenwijken.

Slumdog Millionaire van Danny Boyle. Beeld
Slumdog Millionaire van Danny Boyle.

De Kerstmatinee

NPO 2, 22.15 uur

Het is de bron voor het Europese volkslied en de eerste partituur die werd opgenomen op de Werelderfgoedlijst: de Negende Symfonie van Ludwig van Beethoven is een van de grote triomfen uit de muziekgeschiedenis. Dit jaar wordt het werk uitgevoerd tijdens de Kerstmatinee van het Concertgebouworkest. De oproep tot verbroedering wordt gedirigeerd door Franz Welser-Möst en naast het Concertgebouworkest zijn in de jubelende finale solisten Tamara Wilson, Jennifer Johnston, Norbert Ernst, Franz-Josef Selig en het Groot Omroepkoor te horen.

Voor de TV-tips van donderdag, klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden