Film- en tv-tipswoensdag 12 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 12 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

La mort de Louis XIV Beeld null
La mort de Louis XIV

The Girl with the Dragon Tattoo

Veronica, 20.30 uur

(David Fincher, 2011)

Na de Zweedse verfilming van de Millennium-trilogie van Stieg Larsson, nu ook de Amerikaanse. Zoals verwacht krikt Fincher (Se7en, Fight Club) de stilering op. Belangrijker dan de verschillen tussen beide versies is de verbeelding van de hoofdfiguur: Lisbeth Salander, Larssons intrigerendste schepping. Samen met onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist (Daniel Craig) speurt dit psychisch beschadigde computergenie naar de seriemoordenaar die zich ophoudt binnen een familie van rijke industriëlen. Vertolkster Rooney Mara redt zich prima naast haar Zweedse voorganger Noomi Rapace, en stijgt net als Rapace boven de film uit.

Rooney Mara in The Girl with the Dragon Tattoo (2011) Beeld null
Rooney Mara in The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Knappe koppen

NPO 2, 21.05 uur

Het statige Trippenhuis in Amsterdam stamt uit de 17de eeuw en is al sinds 1887 de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Vanaf vanavond is het ook het decor van Knappe koppen, een wetenschapsmagazine van Avrotros waarin de uiteenlopendste vragen van kijkers door topwetenschappers worden beantwoord. In de Rode Zaal van het Trippenhuis, waar ooit Albert Einstein een lezing hield, ontvangt presentator Gregory Sedoc de geleerden die zich buigen over vragen als ‘hoe zwaar is licht?’ en ‘waarom is ­afvallen zo lastig?’.

Magic Mountains

NPO 3, 21.15

(Urszula Antoniak, 2019)

Als kijker zou je wel twee keer nadenken voordat je met de sinistere schrijver Lex (Thomas Ryckewaert) gaat bergbeklimmen. Ex en muze Hannah (Hannah Hoekstra) denkt daar anders over en zegt ja, wanneer hij haar voor een laatste klimtrip in de Tatra uitnodigt. Terwijl schrijver-regisseur Antoniak (Code Blue, Beyond Words) met deze telefilm opnieuw haar grote gevoel voor sfeer en suggestieve spanning bewijst, wordt het scenario alsmaar ongeloofwaardiger. Niettemin: klamme handen gegarandeerd, daar in dat indrukwekkend kille bergdecor.

Magic Mountains Beeld null
Magic Mountains

La mort de Louis XIV

Arte, 23.00 uur

(Albert Serra, 2016)

De dood is in films doorgaans een vluchtige, cosmetische of onrealistische gebeurtenis. Zo niet in dit barokke staaltje slow cinema. In en uit schuifelt het gevolg, in het schemerige slaapvertrek van zijne majesteit Lodewijk XIV. De vloer kraakt, de wegterende koning kreunt onbedaarlijk, zijn benen rotten weg en als toeschouwer zou je het liefst een raam willen openzetten. De film vergt het nodige van zijn publiek. Tegelijkertijd gaat een enorme hypnotiserende kracht uit van het geheel, al is het maar omdat de bejaarde acteerlegende Jean-Pierre Léaud, met gigantische grauwe pruik en vrijwel de hele film in bed liggend, gracieus én tastbaar verval aan de hoofdrol verleent.

Andere tijden

NPO 2, 22.15 uur

Hoewel er in Nederland nog enkele scholen zijn die ooit zijn begonnen als Iederwijs-school, wordt die naam nergens meer gebruikt. Het onderwijssysteem dat vanaf 2002 op een aantal particuliere basis- en middelbare scholen werd toegepast gaf de kinderen veel vrijheid om te bepalen wanneer en hoe ze iets wilden leren. Al vrij snel kwam Iederwijs op een negatieve manier in de media en werden er Kamervragen gesteld over de kwaliteit van het onderwijs in deze ‘veredelde speeltuinen’. Andere tijden onderzoekt vanavond hoe het zo mis kon gaan met Iederwijs. 

2Doc: Bellingcat

NPO 2, 22.55 uur

Nu onderzoeksjournalistiek op veel plaatsen wordt wegbezuinigd, komen de speurneuzen van Bellingcat regelmatig in het nieuws. In het internationale netwerk Bellingcat werken amateur-onderzoeksjournalisten en computervirtuozen samen om ‘de waarheid’ te achterhalen. Zo stortte Bellingcat zich op de berichtgeving over vlucht MH17, de aanslag op Sergej Skripal en de situatie in Syrië. Maar wie staat garant voor de kwaliteit van hun conclusies? In Bellingcat – Truth in a Post-Truth World duikt regisseur Hans Pool in de wereld van deze burgerjournalisten.

Minority Report

RTL 7, 23.00 uur

(Steven Spielberg, 2002) Gelikte sciencefictionfilm naar een verhaal van Philip K. Dick. In 2054 staat John Anderton (Tom Cruise) aan het hoofd van de Precrime Unit, een organisatie die toekomstige misdaden moet voorkomen. Wanneer Anderton zelf wordt beschuldigd van een moord in de toekomst, moet hij vluchten. Spielberg weet de sf-elementen uit de plot goed te combineren met actie en spanning. Hij vertelt het verhaal met lekker veel vaart en maakt daarbij prima gebruik van special effects. De voor Dick kenmerkende paranoïde sfeer is goed getroffen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden