Film-en Tv-tipsVrijdag 7 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 7 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit van Broekhoven en Berend Jan Bockting
The Big Short (2015). Beeld
The Big Short (2015).

Big Pacific

Discovery, 20.30 uur

De Stille Oceaan bedekt een derde deel van onze planeet en vormt een wereld op zich. De documentaireserie Big Pacific brengt de bewoners van die oceaan en de omringende kustgebieden in beeld. Vanavond staat de serie stil bij de talloze strategieën die de evolutie heeft voortgebracht om het voortbestaan van de soorten veilig te stellen. Tussen de fjordlandkuifpinguïns van Nieuw-Zeeland bestaat een broze vorm van huwelijkse trouw, witte haaien hebben stiekeme romantische ontmoetingen en bij de zeepaardjes zijn het de mannetjes die zwanger worden.

The Big Short

Canvas, 21.20 uur.

(Drama, Adam McKay, 2015) Dit informatiedichte kredietcrisisdrama biedt in 130 wonderbaarlijk swingende minuten een groot publiek intelligente inzichten in een voor velen ondoorgrondelijke wereld. Regisseur Adam McKay maakt er bovendien spektakel van. Christian Bale speelt heerlijk theatraal een markante hedgefondsmanager, vergelijkbaar met het alwetende, verwarde genie in een rampenfilm. Het gevoel van een wereld die op overkoken staat, wordt verder versterkt door de onrustige beeldtaal. De camera zoomt nerveus en quasidocumentair in, korte sequenties zitten vol videoclipflarden en de editor knipt soms de laatste woorden van een uitgesproken zin weg. Actrice Margot Robbie vertelt, als zichzelf, ondertussen in een bubbelbad over de valkuilen van hypotheekobligaties.

Het uur van de wolf: Score

NPO 2 Extra, 22.00 uur

Amerikaanse documentaire uit 2016 van Matt Schrader over filmmuziek. Wat blijft er over van de spanning in Jaws zonder de muziek van John Williams? Of wat te denken van de douchescène in Psycho zónder de krijsende violen van Bernard Hermann? Een goede filmscore kan een film tot een klassieker maken. In Score wordt bekende filmmuziek geanalyseerd, van het overbekend intro van de Pink Panther tot de emotionele slotscène van E.T. De makers interviewen tientallen filmcomponisten over hun vak en hun creatieve proces.

Nu te zien

NPO 2, 22.10 uur

Met de tentoonstelling Untold Stories biedt het Van Abbemuseum in Eindhoven een podium aan vijf Nederlandse kunstenaars met een internationale achtergrond. Mounira Al Solh, Mercedes Azpilicueta, Anna Dasović, Em’kal Eyongakpa en Quinsy Gario geven een inkijk in hun sterk uiteenlopende artistieke bezigheden, die in het museum op een bijzondere manier samenkomen. Voor de bezoeker is het een rijk palet van verhalen, geluiden en beelden, variërend van poppen en borduurwerken tot sculpturen en installaties. Nu te zien geeft een voorproefje.

Toni Erdmann

NPO 2, 23.30 uur.

(Komedie, Maren Ade, 2016) Een Duitse, bijna drie uur durende, zich gemoedelijk ontwikkelende komedie over de verstoorde relatie tussen een bemoeizuchtige vader en een werkverslaafde dochter. Klinkt niet als het ideale recept voor een filmhuishit – en toch werd het overrompelende Toni Erdmann dat wel. Ook al is de film eerder pijnlijk dan grappig. Het is bewonderenswaardig hoe regisseur Maren Ade in haar derde film met bedrieglijke vanzelfsprekendheid kluchtige toestanden over laat gaan in herkenbare situaties. Met mooie hoofdrollen van Peter Simonischek en Sandra Hüller.

Toni Erdmann (2016). Beeld
Toni Erdmann (2016).

Laat op vrijdag

NPO 1, 0.15 uur

Een nieuwe partij stort zich in de talkshowoorlog. Niet op primetime, maar na middernacht en alleen op vrijdag. De komende zes weken luidt Renze Klamer het weekend in met Laat op vrijdag. De talkshow wordt anders dan de rest, en draait steeds om twee bekende gasten die een verrassende combinatie vormen en zich van een nieuwe kant laten zien. Niet de actualiteit is leidend in het programma, maar de gasten zelf, hun anekdoten en verborgen talenten. Ook is er veel ruimte voor humor, spelletjes en een rubriek van Noortje Veldhuizen.

American Beauty

RTL 8, 00.30 uur.

(Drama, Sam Mendes, 1999) Voltreffer van een speelfilmdebuut, deze wrange en invloedrijke satire van de oorspronkelijke theatermaker Sam Mendes. In huize Burnham is iedereen op drift. Terwijl Lester (Kevin Spacey) geobsedeerd raakt door een vriendin (Mena Suvari) van zijn dochter Jane (Thora Birch), Carolyn (Annette Bening) een affaire begint en Jane kennismaakt met de nieuwe, mysterieuze buurjongen Ricky (Wes Bentley), komt het toch al wankele gezinsimago op losse schroeven te staan. Mendes’ nieuwste film 1917 is dit weekend de grote favoriet tijdens de Oscaruitreiking.

American Beauty (1999). Beeld
American Beauty (1999).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden