De gidsFilm- en televisietips

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 6 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting
Michael Fassbender in Steve Jobs. Beeld
Michael Fassbender in Steve Jobs.

Remy en Juliyat

NPO 3, 17.45 uur.

De Nederlandse Remy zit in zijn maag met de scheiding van zijn ouders. Als in het dorpje waar hij woont een asielzoekerscentrum wordt geopend, zorgt dat voor veel onrust bij de dorpsbewoners. Voor Remy heeft het echter ook een leuke kant, want hij maakt kennis met Juliyat, een meisje dat uit Syrië is gevlucht en met haar gezin in het AZC woont. Terwijl de volwassenen uit het dorp en het AZC elkaar in de haren vliegen, groeit er tussen Remy en Juliyat wat moois. Deze tienerversie van Romeo & Julia geeft een moderne draai aan het bekende verhaal.

Andere tijden special: WOII in amateurfilm

NPO 2, 21.05 uur.

Vijftien jaar geleden presenteerde geschiedenismagazine ‘Andere tijden’ al eens een special met amateurbeelden van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nieuw opgedoken, uniek beeldmateriaal van onder meer de bevrijding werd verwerkt in een opnieuw gemonteerde versie die vanavond wordt uitgezonden. Naast oorlogsthema’s als de Duitse inval en bezetting is er ook aandacht voor het dagelijks leven, dat ondanks alle ellende moest doorgaan. De beelden worden begeleid door voorgelezen dagboekfragmenten uit onder meer de NIOD-archieven.

Vroege vogels special

NPO 2, 19.35 uur

Natuurmagazine Vroege vogels is er vroeg bij met een terugblik op het afgelopen jaar, waarin een bezoek werd gebracht aan verschillende Nederlandse natuurgebieden. De hoogtepunten worden herhaald in een speciale uitzending, waarin onder meer te zien is hoe Milouska Meulens wordt verrast door een stel spelende dassen. Menno Bentveld was getuige van een fel gevecht tussen zwanen en had het geluk een gecamoufleerde roerdomp te spotten. Andere dieren die zich vanavond laten zien zijn de bever, de eikelmuis, gruttokuikens en grote oeverspinnen.

Louis Theroux: A Different Brain?

NPO 3, 20.25 uur.

In zijn reportage A Different Brain staat Louis Theroux stil bij de invloed van hersenletsel op het leven van naar schatting een miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk. Patiënten hebben vaak geen uiterlijke tekenen van ziekte, maar worstelen van binnen met het verlies van cognitieve vermogens en veranderingen in hun persoonlijkheid. Theroux brengt tijd door met hulpverleners, patiënten en hun familieleden. Deze laatste groep staat voor een moeilijke opgave: afscheid nemen van een dierbare en tegelijkertijd leren te houden van een nieuwe persoon.

Steve Jobs

(Drama, Danny Boyle, 2015)

Canvas, 21.20 uur.

Eén ding wist Aaron Sorkin zeker, toen hij begon aan zijn scenario over Apple-boegbeeld Steve Jobs: de film mocht geen klassieke filmbiografie worden. Voorspelbaar en saai vindt de sterscenarist ze, de op feitjes gebaseerde films die netjes het levenspad volgen van hun hoofdpersonage. Dus ging Sorkin los. Hij schreef drie lange scènes over de aanloop van drie productpresentaties in de bedrijfsgeschiedenis van Apple, de Macintosh (1984), de Next (1988) en de iMac (1998). De klok in de film tikt op dezelfde snelheid als die van het bioscooppubliek. En dat werkt. Michael Fassbender speelt Jobs fenomenaal, als een briljante, bij vlagen maniakale narcist. Misschien klopt het met de echte Jobs, misschien ook niet. Maar het blijft weergaloos, hoe Fassbender sprankjes kwetsbaarheid strooit op een akelig koud oppervlak.

Heat

(Thriller, Michael Mann, 1995)

Veronica, 22.05 uur.

Al Pacino in Heat. Beeld
Al Pacino in Heat.

Hoewel beide acteurs ook al te zien waren in The Godfather Part II, speelden Robert de Niro en Al Pacino pas in deze thriller voor het eerst samen in één scène. Hier zijn ze elkaars tegenpolen en gelijken: De Niro een dief die een grote overval pleegt, Pacino de politieman die op hem jaagt. Regisseur Mann, afgelopen zomer geëerd met een retrospectief in filmmuseum Eye in Amsterdam, gaf hun personages veel diepgang, wat allerminst ten koste gaat van de fantastische beeldvoering en adembenemende actiescènes.

All the Money in the World

(Thriller, Ridley Scott, 2017)

NPO 2, 22.55 uur.

Christopher Plummer (links) en Mark Wahlberg in All the Money in the World. Beeld
Christopher Plummer (links) en Mark Wahlberg in All the Money in the World.

Meesterlijk, zoals in deze kostuumfilm wordt gespeeld met de verwachtingen van de toeschouwer. All the Money in the World, naar John Pearsons boek Painfully Rich: The Outrageous Fortunes and Misfortunes of the Heirs of J. Paul Getty (1995), is een onvervalste parabel over de waanzin van het grote geld, gecamoufleerd als een in maffiasferen ondergedompelde thriller. De kleinzoon van oliemagnaat Getty is ontvoerd, maar Getty – een geweldige Christopher Plummer die ternauwernood Kevin Spacey verving, die toentertijd werd beschuldigd van misbruik – is niet van plan het losgeld te betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden