Film- en tv-tipsVrijdag 18 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 18 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag 18 januari.

Tom Courtenay en Charlotte Rampling in 45 years. Beeld
Tom Courtenay en Charlotte Rampling in 45 years.

De slimste mens

NPO 2, 20.25 uur

Wie wordt de nieuwe ‘slimste mens’, en mag zich daarmee de opvolger noemen van radiomaker Roelof de Vries? Dat wordt bekend in de finale van de nog altijd massaal bekeken quiz van presentator Philip Freriks en historicus Maarten van Rossem.

Freek naar de haaien

NPO 3, 20.25 uur

Herhaling van de reportage waarin tv-bioloog Freek Vonk onderzoekt hoe er wereldwijd met haaien wordt omgegaan. Tijdens opnames in zee op de Bahama’s werd Vonk gebeten door een Caribische rifhaai. De beelden van die beet zijn uitgebreid te zien.

Behind the Candelabra (Steven Soderbergh, 2013)

RTL 8, 20.30-23.00 uur

Kort nadat Steven Soderbergh zijn afscheid als filmmaker had aangekondigd, werd zijn Behind the Candelabra uitgezonden (gemaakt voor betaalzender HBO). Hoezo pensioen? Soderbergh (Ocean’s Eleven, Solaris, The Knick) had vooral geen zin meer in Hollywood.

Behind the Candelabra kon niet daar worden gemaakt omdat studiobonzen het onderwerp te gay vonden. Het is kitsch in zijn meest glorieuze vorm, zoals de wereld van Valentino Liberace (Michael Douglas) in Behind the Candelabra wordt verbeeld. Soderbergh schetst de laatste tien jaar uit het leven van de Amerikaanse showpianist via de bewonderende blik van zijn jonge chauffeur en geliefde Scott Thorson (Matt Damon). Douglas voorziet zijn personage van de juiste balans tussen tragiek en ironie, zonder daarbij te verzanden in voor de hand liggende variaties van overacting. Damon overtuigt als naïeve adonis, terwijl Rob Lowe excelleert als droogkloterige plastisch chirurg.

Louis Theroux: Alcoholisme

NPO 3, 21.10 uur

Voor deze documentaire over de problemen rond alcoholisme nam Louis Theroux zijn intrek in het King’s College Hospital in Londen, waar jaarlijks het hoogste aantal levertransplantaties wordt uitgevoerd. Het leidt tot ingrijpende ontmoetingen.

Napoleon in Holland

NPO 2, 21.20 uur

Huub Stapel vervolgt zijn zoektocht naar de sporen die Napoleon in Holland achterliet. Aflevering drie gaat over hoe de Franse keizer in 1811 de conscriptie, oftewel de militaire dienstplicht invoerde, en daarmee duizenden Hollandse jongens de dood in joeg.

Droomhuis gezocht

NPO 1, 21.30 uur

Sybrand Niessen helpt de Nederlandse Peter en zijn dochter Vera om een woning te vinden in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Peter organiseert coachingreizen naar de woestijnen van Zuid-Afrika, Namibië en Botswana, en zoekt een geschikte uitvalsbasis.

45 years (Andrew Haigh, 2015)

Canvas, 22.10-23.45 uur

Kate en Geoff (Charlotte Rampling en Tom Courtenay) staan op het punt om hun 45-jarige huwelijk te vieren. Een groot, perfect feest moet het worden. Maar dan hoort Geoff dat het lichaam van een vroegere geliefde, die zestig jaar geleden in een gletsjerspleet verdween, is teruggevonden. Nieuws waardoor het schijnbaar vanzelfsprekende geluk van Kate en Geoff langzaam versplintert, in een feilloos uitgewerkt drama over de geheimen en afgronden van een relatie. Onder regie van Andrew Haigh (Weekend, Lean on Pete) leveren Rampling en Courtenay magnifiek en genuanceerd spel. Beide werden bekroond op het Filmfestival van Berlijn. Rampling, menselijker dan ooit, werd ook voor een Oscar genomineerd, maar kreeg het beeldje uiteindelijk niet.

In 45 Years raadt iemand Geoff aan om ukelele te gaan spelen, terwijl vertolker Tom Courtenay in werkelijkheid behoorlijk bedreven is op het instrument.

Dat het geluk van Kate en Geoff enorm op de proef zal worden gesteld door het nieuws van de teruggevonden vriendin, valt meteen al in de openingsscène te voelen. Geoff leest zittend aan de keukentafel de bewuste brief, terwijl Kate voor hen beiden thee zet. De scène is gegoten in één lang shot, dat Kate steeds blijft volgen; dus zien we alleen haar, onbezorgd rommelend aan het aanrecht, wanneer Geoff buiten beeld de brief openmaakt. Vervolgens gaat ze bij hem staan en zitten, eerst geïnteresseerd en liefdevol, dan duidelijk schrikkend van Geoffs ontroerde toon, waarna ze doet alsof er niets aan de hand is en weer opstaat en van hem wegloopt. Opnieuw volgt de camera haar, opnieuw zien we haar op dezelfde plek aan het aanrecht – maar de lading van dat beeld is bij herhaling totaal anders. ‘Een kleine bom is afgegaan’, aldus regisseur Haigh zelf, die de scène ontleedde voor The New York Times.

American Hustle

NPO 3, 22.15-23.55 uur

(David O. Russell, 2013) Tien Oscarnominaties sleepte American Hustle binnen, maar de film wist er niet één te verzilveren. Daar valt iets voor te zeggen: de speelse misdaadkomedie over twee oplichters annex geliefden (Amy Adams en Christian Bale, goed voor twee van de tien nominaties) die na hun arrestatie de FBI bijstaan in een undercoveroperatie, biedt vederlicht vermaak. Regisseur David O. Russell (Silver Linings, Playbook) baseerde zijn film zeer losjes op een bestaande FBI-operatie uit 1978. Iedereen bedriegt vervolgens iedereen in een uitbundig verkleedfestijn waarin een imposant acteursensemble zich uitleeft. Behalve Adams en Bale zien we onder anderen Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Louis C.K. en Michael Peña, die zich gehuld in heerlijke retrokostuums en voorzien van uitzinnige kapsels door jarenzeventigdecors bewegen.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

De populaire jonge acteur Timothée Chalamet is te gast bij Graham Norton om te praten over zijn rol van de drugsverslaafde Nic in de film Beautiful Boy. Verder zijn de actrices Saoirse Ronan en Laura Linney te gast, en is er muziek van band The 1975.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden