FILM- EN TV-TIPSDinsdag 11 augustus

De Volkskrant film- en tv-tips voor voor dinsdag 11 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Samuel L. Jackson (links) en Kevin Spacey in The Negotiator (F. Gary Gray, 1998).  Beeld
Samuel L. Jackson (links) en Kevin Spacey in The Negotiator (F. Gary Gray, 1998).

Bevrijdingsjournaal augustus 1945

NPO 1, 20.25 uur

75 jaar geleden maakte de Nederlandse regering bekend hoeveel financiële schade er door de Tweede Wereldoorlog is geleden. Het is het destijds ongekende bedrag van 25 miljard gulden, een geldsom die ongeveer gelijk is aan dertig jaar belastinginkomsten. Het Bevrijdingsjournaal vertelt vandaag over plannen om deze schade te verhalen op agressor Duitsland. Maar omdat dat land in puin ligt, valt er weinig te halen. Een plan om dan maar compensatie te zoeken in de vorm van land wordt afgewezen door de geallieerden, die nieuwe vluchtelingenstromen vrezen.

The Negotiator

Veronica, 20.30 uur

(F. Gary Gray, 1998) Acteerkanonnen Samuel L. Jackson en Kevin Spacey komen lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar toch is van meet af aan duidelijk dat ze allebei tot de goeden behoren. Jackson is een politieonderhandelaar die als geen ander weet hoe je een gijzeling geweldloos moet beëindigen. Maar dan wordt hij verdacht van de moord op zijn partner – en in een poging om verhaal te halen bij zijn werkgever is hij nu zelf de aanstichter van een gijzeling. En dan wordt collega-onderhandelaar Spacey erbij geroepen. De afloop ligt voor hand, maar dat doet er niet toe. Het acteervuurwerk tussen beide hoofdpersonages is waarvoor je The Negotiator bekijkt.

Weduwen na de val

Canvas, 21.15 uur

In de driedelige documentaireserie Weduwen na de val portretteert Peter Verlinden de weduwen van voormalige dictators. De serie begint met Farah Diba, de laatste keizerin van Iran en weduwe van Sjah Mohamad Reza Pahlavi. Gedurende haar twintig jaar aan zijn zijde maakte Diba mee hoe het 2.500-jarige Perzische Rijk verloren ging tijdens de Iraanse Revolutie van 1978 en veranderde in een theocratie. Het programma zoekt aan de hand van Diba’s persoonlijke verhaal naar de oorzaak van de omwenteling en duikt daarbij in een rijkdom aan archiefbeelden.

Cuba: Castro vs the World

BBC 2, 22.00 uur

Dat het communistische Cuba van Fidel Castro stand wist te houden tegen zijn buurman, de veel grotere en machtigere Verenigde Staten, had het land te danken aan de steun van de Sovjet-Unie. Na het uiteenvallen van deze wereldmacht belandde Cuba in moeilijker vaarwater. Het tweede en laatste deel van Cuba: Castro vs the World vertelt hoe het land in een economische crisis belandde en op zoek moest naar andere partners. Deze werden gevonden in Venezuela, waar de nieuwe president Hugo Chavez bereid was om medische hulp uit Cuba te ruilen tegen olie.

De Windsors, achter de schermen bij het Britse koningshuis

NPO 2, 22.05 uur

Trouwen met zijn jeugdliefde Camilla Shand was de Britse prins Charles niet gegund. Leden van de koninklijke familie hadden andere potentiële partners in gedachten, zoals de jonge adellijke Diana Spencer, met wie Charles in 1981 in het huwelijk trad. In de jaren daarna werden twee zoons geboren, maar rezen er ook geruchten over problemen binnen de relatie. Diana lijkt ongemakkelijk in haar rol, maar groeit ondertussen uit tot lieveling van het volk en de pers. De serie De Windsors toont vanavond hoe het sprookjeshuwelijk veranderde in een leugen.

The Debt

SBS 9, 22.10 uur

(John Madden, 2010) De Israëlische geheime dienst heeft anno 1965 de verblijfplaats achterhaald van ‘de chirurg van Birkenau’. Drie Mossad-agenten zijn illegaal Oost-Berlijn binnengekomen met de opdracht hem naar Israël te ontvoeren, waar hij zal worden berecht. Gaandeweg wordt The Debt, een remake van de Israëlische film Ha-hov (2007), behalve een thriller ook een melodrama over gefnuikte jeugddromen, verkeerde keuzen en het gewicht dat een leugen kan hebben. Een tour de force die niet per se tot een goed einde wordt gebracht, maar tot op het laatst intrigeert.

Jessica Chastain en Sam Worthington in The Debt (John Madden, 2010). Beeld
Jessica Chastain en Sam Worthington in The Debt (John Madden, 2010).

Oesters van Nam Kee

RTL 8, 22.30 uur

(Pollo de Pimentel, 2002) Het 18-jarige straatschoffie annex wannabe-crimineeltje Berry (Egbert-Jan Weeber) denkt dat de 25-jarige Thera (Katja Schuurman) zijn redding is, de ontsnapping uit zijn dubbelleven. In deze verfilming van de roman van Kees van Beijnum wordt in de eerste plaats die obsessieve verliefdheid benadrukt. Oesters van Nam Kee presenteert zich als een roes, zelfs al gaat dit ten koste van uitgediepte personages en, uiteindelijk, een overtuigend scenario. Wat overblijft is een cast met bravoure, met voorop Weeber, vreemd dubbelzinnig als fobische schlemiel.

Katja Schuurman en Egbert-Jan Weeber in Oesters van Nam Kee (Pollo de Pimentel, 2002). Beeld
Katja Schuurman en Egbert-Jan Weeber in Oesters van Nam Kee (Pollo de Pimentel, 2002).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden