Film- en tv-tipsmaandag 4 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 4 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Katharine Hepburn en Cary Grant in Bringing Up Baby. Beeld
Katharine Hepburn en Cary Grant in Bringing Up Baby.

Bringing Up Baby

Eén, 14.35 uur

(Komedie, Howard Hawks, 1938) Het oorspronkelijke uitgangspunt van Bringing Up Baby was weinig méér dan een vrouw die een luipaard heeft; Hawks en zijn scenaristen voegden vervolgens allerlei maffe toestanden toe. Uiteraard ontmoet die rijke dame-met-luipaard (Katharine Hepburn) haar droomman; deze stoffige paleontoloog (Cary Grant) doet er aanzienlijk langer over eer hij beseft dat ze voor elkaar zijn gemaakt. Pas als zijn overzichtelijke leventje tot de grond toe is afgebroken, begint iets romantisch bij hem te dagen. ‘The love impulse in men very frequently reveals itself in terms of conflict’, observeert een zomaar in de plot voorbij wandelende psychoanalyticus. Dit vaakst geciteerde zinnetje uit Bringing Up Baby legt de motor bloot achter deze heerlijk waanzinnige screwball-komedie.

Toen mijn vader een struik werd

NPO 3, 15.30 uur

(Familiefilm, Nicole van Kilsdonk, 2016) Het meisje Toda woont met haar vader boven hun banketbakkerij. Vaak belt Toda (debutant Celeste Holsheimer) met haar moeder (Noortje Herlaar), die jaren geleden is teruggegaan naar haar vaderland. Verder is alles goed, in deze geraffineerde verfilming van Joke van Leeuwen gelijknamige kinderboek – totdat er een burgeroorlog uitbreekt, Toda’s vader naar het front vertrekt en zij aan de barre tocht naar haar moeder begint. Doordat het conflict vaag blijft en haar land naamloos, wordt Toda’s reis een geloofwaardig verhaal van alle tijden.

Van links naar rechts: Anneke Blok, Teun Kuilboer en Celeste Holsheimer in Toen mijn vader een struik werd. Beeld
Van links naar rechts: Anneke Blok, Teun Kuilboer en Celeste Holsheimer in Toen mijn vader een struik werd.

2Doc: Oorlogskinderen

NPO 2, 18.55 uur

Negen maanden na de bevrijding werden er in Nederland veel oorlogskinderen geboren, verwekt door geallieerde soldaten die een zeer warm welkom hadden gekregen. In de documentaire Oorlogskinderen gaan vier van hen op zoek naar hun vaders. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de particuliere dna-databanken van onder meer 23andMe en MyHeritage, waarin miljoenen mensen hun dna-profielen delen. Op deze manier kan er gezocht worden naar familieleden van biologische ouders. Gecombineerd met stamboomonderzoek leidt dit naar de vader van Adri Goedegebuure (74).

Nationale Herdenking 2020

NPO 1, 19.00 uur

Dit jaar wordt de Dodenherdenking door de coronamaatregelen anders ingevuld dan gewoonlijk. De herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam gaat wel door, maar zonder publiek. Arnon Grunberg houdt hier de 4 mei-voordracht. Aansluitend wordt er rond 19.50 uur overgeschakeld naar het Monument op de Dam, waar koning Willem-Alexander, eveneens zonder publiek, een toespraak houdt en een krans legt. Om 21.05 uur volgt op NPO 1 de uitzending Na de Dam, met optredens van dichters, acteurs en zangers vanuit een lege Amsterdamse Schouwburg.

Dunkirk

SBS 6, 20.10 uur

(Oorlog, Christopher Nolan, 2017) Vaak haast onmogelijk intense oorlogsthriller, waarmee meestercineast Nolan zijn kijk op de historische evacuatie, in mei en juni 1940, van Britse troepen uit het Noord-Franse Duinkerke. We spenderen een week tussen de soldaten op het strand, een dag op een vissersschip en een uur in de cockpit van een jachtvlieger. Het chronologisch door elkaar gehusselde oorlogsgeweld in Dunkirk is overweldigend én opmerkelijk doelmatig gefilmd door de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema. Het resultaat: een zinnelijke ervaring die duidelijk maakt hoe futiel het leven van een enkele soldaat is.

Dunkirk. Beeld
Dunkirk.

75 jaar bevrijding: De oorlog in 100 foto’s

NPO 2, 20.35 uur

Vorig jaar startte het Niod een zoektocht naar de honderd meest aansprekende foto’s van Nederland en de overzeese gebiedsdelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een oproep in november volgde een selectie van ingezonden foto’s per provincie, waarna een burgerforum onder leiding van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib de winnaars selecteerde. De NOS presenteert vanavond de meest tot de verbeelding sprekende foto’s. Over de verhalen achter de foto’s praat presentator Herman van der Zandt met historici Erik Somers en Laurien Vastenhout van het Niod.

2Doc: Het raadsel van Femma

NPO 2, 22.15 uur

Tijdens de Duitse bezetting was Hans Calmeyer belast met het beoordelen van de registraties van Nederlandse Joden. Wie slechts half of kwart Joods was en dat kon aantonen, bleef deportatie bespaard. Door de vrijstellingsaanvragen ruimhartig te beoordelen, zou Calmeyer duizenden levens hebben gespaard, maar niet iedereen is overtuigd van deze versie van het verhaal. In de documentaire Het raadsel van Femma vertelt de nu 92-jarige Femma Fleijsman-Swaalep hoe Calmeyer haar naar Auschwitz stuurde terwijl ze voor vrijstelling in aanmerking kwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden