Film- en tv-tipsMaandag 30 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 30 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Shirley MacLaine en Jack Lemmon in The Apartment (Billy Wilder, 1960). Beeld
Shirley MacLaine en Jack Lemmon in The Apartment (Billy Wilder, 1960).

The Apartment

BBC 2, 14.00 uur

(Tragikomedie, Billy Wilder, 1960) Kantoorklerk Baxter (Jack Lemmon) verhuurt zijn appartement heimelijk aan zijn meerderen, zodat ze daar hun minnaressen kunnen treffen. De situatie maakt Baxter ongelukkig, zeker wanneer ook baas Sheldrake (Fred MacMurray) klant wordt en de man het blijkt te doen met liftmeisje Kubelik (Shirley MacLaine), op wie Baxter al jaren een oogje heeft. Als Kubelik in het appartement een zelfmoordpoging onderneemt, krijgt Baxter de kans om een ‘mensch’ te worden. In de wereld van The Apartment verkoopt iedereen voortdurend zichzelf, en toch weten regisseur Wilder en co-scenarist I.A.L. Diamond de toon vederlicht te houden. Vanmiddag gevolgd door Wilders schitterende travestie-komedie Some Like It Hot.

Wimpie & de Domino’s on tour

NPO 1, 19.00 uur

Ze speelden al twee keer op het Knoop Gala, maar bij het grote publiek is Wimpie & de Domino’s nog vrij onbekend. Kan een tournee daar verandering in brengen? In Wimpie & de Domino’s on Tour gaat de ‘verstandelijk gehandicapte rock-’n-rollband uit Amsterdam’ met een tourbus naar Frankrijk. Voor veel bandleden is dat spannend, niet alleen omdat ze voor publiek gaan optreden, maar ook omdat ze tien dagen van huis zullen zijn. Vriendin van de band Dieuwertje Blok reist mee en onderweg krijgen ze bezoek van Nick & Simon, Kenny B en Wolter Kroes.

Jaaroverzicht Bevrijding 1944

NPO 2, 19.20 uur

Dit jaar begon de NOS met een reeks programma’s rond de herdenking van 75 jaar bevrijding van Nederland. In een jaaroverzicht neemt Herman van der Zandt de hoogtepunten door, zoals de viering van 75 jaar D-Day, de bevrijding van Limburg en Noord-Brabant, operatie Market Garden en de Slag om de Schelde. Even later (20.35 uur) is er op NPO 1 een jaaroverzicht van het NOS Journaal, waarin de grootste nieuwsverhalen van het jaar de revue passeren. Natuurlijk speelde brexit een grote rol in 2019, een jaar dat verder werd gekenmerkt door klimaatzorgen en protesten.

Baantjer het begin

RTL 4, 20.30 uur

(Misdaad, Arne Toonen, 2019) Waldemar Torenstra zet in Baantjer het begin een degelijke rechercheur De Cock neer, Tygo Gernandt geeft vol gas als collega Tonnie Montijn en regisseur Arne Toonen haalt vooral in de eerste helft van zijn vierde speelfilm het maximale eruit. Alles oogt vies in Toonens jaren tachtig; zowel de krakers als de politieagenten zijn kleurrijke, net niet karikaturale types, die het allemaal niet zo nauw nemen met de wet. Natuurlijk duikt er ook een lijk op, dat door De Cock uit de gracht wordt gevist.

Robert de Hoog in Baantjer het begin (Arne Toonen, 2019). Beeld
Robert de Hoog in Baantjer het begin (Arne Toonen, 2019).

28 Days

RTL 8, 20.30 uur

(Drama, Betty Thomas, 2000) Integer, maar erg Amerikaans drama over de afkickperiode van een intelligente, cynische jonge vrouw die zich op het huwelijk van haar zus dronken misdraagt. Wanneer ze met de auto een ongeluk veroorzaakt, moet ze kiezen: kliniek of gevangenis. Sandra Bullock bewijst in deze film van regisseur Betty Thomas (ook bekend als actrice in Hill Street Blues) dat ze naast komedie en actiefilms ook prima op haar plaats is in een ­serieus drama. Sterke bijrollen ook als Steve Buscemi en Viggo ­Mortensen.

Andere tijden: De jaren 2000-2010

NPO 2, 21.10 uur

Na de rustige jaren negentig, waarin een einde kwam aan de dreiging van de Koude Oorlog, diende zich in het begin van de 21ste eeuw een nieuw gevaar aan. De ‘jaren nul’ zouden in het teken staan van de aanslagen door moslimterroristen op westerse doelen als New York en Londen. Nederland krijgt zijn eigen trauma’s te verwerken met de moord op politicus Pim Fortuyn en columnist Theo van Gogh. Een special van Andere tijden toont dat het niet alleen maar kommer en kwel was. Zo kochten we onze eerste iPhone en brachten we heel wat uurtjes door op Hyves.

Coming to America

RTL 5, 22.25 uur

(Komedie, John Landis, 1988) In Coming to America – het vervolg staat voor december volgend jaar gepland – zoekt Eddie Murphy als Afrikaanse kroonprins in Queens naar een geschikte partner. De Oscar-winnende make-up transformeert hem en Arsenio Hall tot nog een drietal andere personages, onder wie de zeer overtuigende, dik besnorde Joodse senior Saul. In de scènes waar Murphy eerder op Groucho Marx lijkt dan op zichzelf, is hij écht leuk. Na deze komedie zou Eddie Murphy nog vaker naar de make-updoos grijpen om meerdere rollen tegelijk te kunnen spelen.

Eddie Murphy (links) en Arsenio Hall in Coming to America (John Landis, 1988). Beeld
Eddie Murphy (links) en Arsenio Hall in Coming to America (John Landis, 1988).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden