Film- en tv-tipsMaandag 29 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 29 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Berend Jan Bockting
Zachary Quinto en Chris Pine in Star Trek into Darkness (J.J. Abrams, 2013).  Beeld
Zachary Quinto en Chris Pine in Star Trek into Darkness (J.J. Abrams, 2013).

2doc: De erfenis van een verzetsheld

NPO 2, 20.25 uur

Filmmaker Geertjan ­Lassche duikt in het verhaal van de Drentse boer Johannes Post, die in de oorlog honderden Joden redde en werd doodgeschoten door de nazi’s. Post liet zijn vrouw en acht kinderen achter. Hoe denken zij over hun vader?

De Nationale Reistest

NPO 3, 20.25 uur

Geraldine Kemper en Maurice Lede presenteren een test over reizen: wat zijn de veiligste landen? En hoe reis je het duurzaamst? Antwoorden komen van een panel van BN’ers, onder wie boswachter Arjan Postma en tv-maker Sinan Can.

Dream School

NPO 3, 21.55 uur

Extra aflevering van de serie rond een school voor voortijdige schoolverlaters, naar aanleiding van de kritiek van oud-deelnemers op het gebrek aan begeleiding nadien. Er wordt gesproken over de kritiek en over betere nazorg.

Marlon Brando

Arte, 22.00 uur

Een Franse documentaire uit 2014 over het talent én het rebelse karakter van acteur Marlon Brando (1924-2004), die filmgeschiedenis schreef met zijn rollen als Don Corleone in The Godfather en kolonel Kurtz in Apocalypse Now.

Prosecution

Canvas, 23.10 uur

In deze documentaireserie is te zien hoe veel nagelsalons in het Verenigd Koninkrijk worden beheerd door bendes die er minderjarige Vietnamese meisjes als slaven laten werken. Sinds 2015 is er een nieuwe wet. Heeft die effect?

Grantchester

NPO 2, 23.30 uur

Derde seizoen van de serie rond dominee Sidney Chambers (James Norton), die ook misdaden oplost. In aflevering één ontvangt Sidney een dode kraai: zorgelijk, want de psychiater die ook zo’n kraai ontving werd kort erna vermoord.

Star Trek Into Darkness (J.J. Abrams, 2013)

RTL 7, 20.30-23.10 uur

De twaalfde Star Trek-film draait om de hechte band tussen de gezagvoerders Kirk en Spock én om de frontale botsing tussen emotie en verstand. Dat Kirk zich tijdens een reddingsoperatie door zijn vriendschappelijke gevoelens voor Spock laat leiden, komt hem in Star Trek into Darkness op zware reprimandes te staan. Die schorsing blijkt evenwel weinig voor te stellen wanneer de griezelige ex-agent John Harrison enkele terroristische aanslagen pleegt en zich op de Klingonplaneet Kronos verschanst. Kirk krijgt de opdracht met de Enterprise achter Harrison aan te reizen en hem vanaf veilige hoogte te vernietigen. Maar heeft Harrison geen recht op een eerlijk proces?

Star Trek into Darkness verliest zich gaandeweg te veel in onwaarschijnlijkheden, warrige verhaalwendingen en bombarie om het hoge niveau vol te houden. Maar lange tijd klopt vrijwel alles aan de film: morele dilemma’s, gevatte dialogen, heldenmoed en bulderende actiescènes versmelten tot virtuoos vertier. Chris Pine (Kirk) en Zachary Quinto (Spock) zijn leuk samen en het ritje langs de vertrouwde Star Trek-personages is prikkelend, net als de nauwelijks verholen verwijzingen van regisseur J.J. Abrams en zijn drie scenaristen naar onze eigen wereld. Abrams regisseerde ook de vorige Star Trek-film uit 2009 en is verantwoordelijk voor Star Wars: The Force Awakens (2015) én het nog te verschijnen Star Wars: The Rise of Skywalker. Hij had bij het in beeld brengen van de verwoesting van het Britse Star Fleet-archief duidelijk 9/11 in zijn achterhoofd. Harrison – geweldige ijzige rol van Benedict Cumberbatch – duikt op Kronos onder in een onbewoond grottenstelsel, waardoor hij een soort sf-Osama bin Laden wordt. Al schuilt het kwaad misschien eerder in de gelederen van de Star Fleet zelf dan dat sprake is van een dreiging van buitenaf.

On the Waterfront (Eliza Kazan, 1954)

Arte, 20.15-22.00 uur

Marlon Brando schittert als havenarbeider Terry, die bokser had kunnen worden. Dat dit niet is gelukt, komt door de corrupte vakbondsleider Johnny Friendly (Lee J. Cobb), die de dienst uitmaakt in de haven. Ziedaar het sluimerende conflict, dat aan de oppervlakte komt wanneer Edie (Eva Marie Saint) ten tonele verschijnt en Brando’s geweten bespeelt. Grote emoties in een grootse film, met mooie bijrollen van onder anderen Karl Malden en Rod Steiger en effectieve muziek van meesterdirigent en componist Leonard Bernstein.

Hidalgo (Joe Johnston, 2004)

Net 5, 22.40-01.25 uur

De special effects zijn tot een minimum beperkt in dit verhaal over de 19de-eeuwse cowboy Frank Hopkins (Viggo Mortensen), die na een onnodig lange en omslachtige introductie deelnemer wordt aan een paardenrace van ruim 4.500 kilometer door de woestijn. De opzet van de organisatoren: bewijzen dat zijn paard, de mustang Hidalgo, het niet kan winnen van de raspaarden van het Arabische schiereiland. De race verloopt zoals je dat verwacht bij een dergelijke genrefilm. Hopkins krijgt te maken met een zandstorm, ondraaglijke hitte, Arabieren die tegen hem samenspannen en een sprinkhanenplaag. Hij dreigt zijn mannelijkheid te verliezen en het heeft er alle schijn van dat hij, aan het eind van zijn Latijn, zijn paard uit diens lijden moet verlossen. Stereotypen en clichés – wie Arabier is, is sluw en slecht; wie zwart is, is sterk en dom – tieren ook al ouderwets welig en in de schiet- en vechtpartijen overleven de goeden al te makkelijk. Maar de beelden van de (rennende) paarden, in Marokko en Californië gedraaid, zijn van een grote schoonheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden