Film- en tv-tipsMaandag 25 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 25 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Ryan Reynolds in Deadpool van Tim Miller. Beeld
Ryan Reynolds in Deadpool van Tim Miller.

2Doc: King of the Cruise

NPO 2, 20.25 uur

Ronald Busch Reisinger is baron van Inneryne en brengt een groot deel van zijn tijd door aan boord van luxe cruiseschepen, waar hij zijn levensverhaal uit de doeken doet aan verbaasde passagiers. De baron (een erfenis van de Schotse kant van de familie) lijkt te zijn verzonnen als personage voor een tv-serie, maar is grotendeels wie hij zegt te zijn. In ‘King of the Cruise’ volgt regisseur Sophie Dros hem tijdens een trip over de oceaan. Naast een portret van een excentrieke man is het een ontluisterend beeld van het wereldje van de luxecruises.

Exodus: Gods and Kings

Net 5, 20.30 uur

(Avontuur, Ridley Scott, 2014) Sommige delen uit Exodus: Gods and Kings zou je zo in oudheidkundige musea kunnen vertonen – en dat is een compliment. Hoe de camera zweeft boven de koningsstad van 1300 voor Christus, langs de Nijl en de tempels en piramides, deels nog in aanbouw. Hoe de zoon van de farao met groots vertoon het paleis uit rijdt met zijn strijdwagen. Met dank aan een productiebudget van 140 miljoen dollar en de regie van Ridley Scott (Gladiator). Al staan daar wel houterige dialogen en karikaturaal vormgegeven personages tegenover.

Christian Bale in Exodus: Gods and Kings van Ridley Scott. Beeld
Christian Bale in Exodus: Gods and Kings van Ridley Scott.

Dokters van morgen

NPO 1, 20.35 uur

Twee jaar geleden behandelde Antoinette Hertsenberg voor het eerst het onderwerp bacteriofagen in ‘Dokters van morgen’. Fagen zijn de natuurlijke vijand van bacteriën en vormen wellicht een alternatief voor antibiotica. Dat is interessant omdat veel bacteriën resistent worden tegen de beschikbare middelen. Vanavond geeft Hertsenberg een update van de voortgang in het bacteriofagenonderzoek. Ook wordt er gekeken naar behandelmogelijkheden. Die zijn er uitsluitend in het buitenland, want in Nederland worden fagen voorlopig nog niet als medicijn erkend.

Sander en het mysterie van de legendarische duo’s

NPO 3, 20.55 uur

Al vijftien jaar vormt Sander Lantinga op de radio een populair presentatieduo met Coen Swijnenberg. In een nieuw programma vraagt hij andere illustere duo’s naar het geheim van hun succes. In de eerste aflevering spreekt Lantinga met tv-koppel Carlo Boszhard en Irene Moors over synergie en onderlinge irritaties. Arjan Ederveen werd samen met Tosca Niterink populair als Theo & Thea, en vertelt hoe hij zich verraden voelde toen zijn collega de samenwerking opblies. Tv-recensent Angela de Jong schijnt haar licht op succesvolle tv-duo’s door de jaren heen.

Deadpool

Veronica, 21.30 uur

(Actie, Tim Miller, 2016) In het universum van stripgigant Marvel verscheen Deadpool in 1991 ten tonele, toen zo’n beetje iedere superheld (Captain America, Spiderman, Hulk, noem ze maar op) zijn plek al had veroverd. Bedenkers Fabian Nicieza en Rob Liefeld maakten hem zodoende even dwars, grofgebekt en zelfbewust als de vroege films van Quentin Tarantino: een praatgraag en vrolijk-psychopathisch buitenbeentje dat onophoudelijk de spot drijft met zichzelf en zijn omgeving. De verfilming, met een excellente Ryan Reynolds in de hoofdrol, ontpopte zich tot een feestje voor iedereen die het ingedutte spektakel van de moderne superheldenfilm zoetjesaan de keel uithangt.

De monitor

NPO 2, 22.15 uur

Theaterproducenten waren niet blij met de mededeling dat de zalen op 1 juni weer open mogen, maar slechts voor dertig bezoekers. ‘Een schijnopening’, aldus theaterproducent Albert Verlinde, die zegt af te koersen op een omzetverlies van 40- tot 50 miljoen euro. Bij kleinere producenten en schouwburgen zijn de getallen minder dramatisch, maar is het incasseringsvermogen ook geringer. ‘De monitor’ onderzoekt vanavond de noodkreten uit de sector. Dreigt er een grote kaalslag in de culturele sector, en wat betekent de crisis voor de langere termijn?

Suburbicon

BBC 2, 23.00 uur

(Komedie, George Clooney, 2017) De sukkelige jarenvijftigburgerman Gardner Lodge, gespeeld door Matt Damon in aangedikte modus, verzint een weinig fijnzinnig complot om zijn vrouw (Julianne Moore) te laten vermoorden door twee boertige criminelen, waarna haar tweelingzus (ook Moore) bij hem zal intrekken én de verzekering kan worden opgelicht. Met het door de Coenbroers geschreven Suburbicon poogt George Clooney (in zijn zesde film als regisseur) ook nog iets te zeggen over discriminatie, maar hij neemt zijn personages te weinig serieus om een steekhoudend punt te maken.

Matt Damon in Suburbicon van George Clooney. Beeld
Matt Damon in Suburbicon van George Clooney.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden