FILM- EN TV-TIPSMaandag 20 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 20 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Hailee Steinfeld in True Grit (Joel en Ethan Coen, 2010). Beeld
Hailee Steinfeld in True Grit (Joel en Ethan Coen, 2010).

True Grit

Arte, 20.15 uur

(Joel en Ethan Coen, 2010) Fijne hommage aan de western. Veertien jaar oud is Mattie (Hailee Steinfeld), wanneer de boerderijknecht haar vader doodschiet en vlucht. Ze gaat op wraaktocht, met premiejager Rooster Cogburn (Jeff Bridges). Tweede verfilming, na die van Henry Hathaway uit 1968, van de gelijknamige roman van Charles Portis. Bridges oogt volkomen op zijn gemak als de verlepte, maar nog charmante marshal. Een wraakfilm zonder winnaars, vertrouwd superieur geregisseerd en gemonteerd. Vaste Coen-cameraman Roger Deakins ving de verloren gegane westernwereld in schitterende panorama’s, die huilen van liefde voor de stadjes, mensen en woestenijen van weleer.

2Doc: Carrousel

NPO 2, 20.25 uur

Hoe voorkom je dat jongeren met een problematische achtergrond veranderen in draaideurcriminelen? De Nieuwe Kans in Rotterdam is een ‘transformatiecentrum’ voor risicojongeren. Jonge mannen die de fout in gingen worden er weer op het goede pad geholpen, wat makkelijker klinkt dan het is. In haar documentaire Carrousel volgt Marina Meijer een jaar lang de jongeren Tayfun, Nabil en Delgano tijdens hun traject in De Nieuwe Kans. Hun begeleiders hebben al hun geduld en doorzettingsvermogen nodig om het drietal te helpen de juiste keuzen te maken.

Four Brothers

RTL 7, 20.30 uur

(John Singleton, 2005) Losse, aardige en goed geacteerde remake van – alweer – Henry Hathaways klassieke western The Sons of Katie Elder (1965). Een lieve oude dame wordt vermoord in Detroit. Haar vier pleegzonen, twee zwarte en twee witte mannen, openen meteen de jacht op de daders. Regisseur John Singleton (Boyz n the Hood) doet zijn plicht maar geeft weinig glans aan een naargeestig, door testosteron gedreven scenario vol ongemotiveerd geweld. Lichtpunt is André Benjamin, zanger van Outkast, die naast spelers als Mark Wahlberg wel degelijk ook blijkt te kunnen acteren.

Mark Wahlberg in Four Brothers (John Singleton, 2005). Beeld
Mark Wahlberg in Four Brothers (John Singleton, 2005).

Soof 2

RTL 8, 20.30 uur

(Esmé Lammers, 2016) De eerste Soof was losjes gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman, maar het tweede deel kennelijk niet: op de aftiteling blijft ze ongenoemd. Ook regisseur Antoinette Beumer haakte af, zus en scenarist Marjolein bleef wel aan voor het vervolg. Esmé Lammers nam de regie over. Gebleven is de goedmoedige, spottende kijk op het moderne bestaan: het restaurant van Soof (Lies Visschedijk) moet mee in de doorgeslagen foodiecultuur en balanskookkunst. En ook dansster en lustobject Dan Karaty schuift aan, Soofs venster op dat andere, meer glamoureuze leven.

Lies Visschedijk en Achmed Akkabi in Soof 2 (Esmé Lammers, 2016). Beeld
Lies Visschedijk en Achmed Akkabi in Soof 2 (Esmé Lammers, 2016).

Horizon

BBC 2, 22.00 uur

Zou je in het restaurant dat chocoladedessert ook bestellen als de menukaart vermeldde dat je meer dan een uur moet hardlopen om de calorieën te verbranden? Voor wetenschapsmagazine Horizon nemen presentator Fred Sirieix en huisarts Zoe Williams de proef op de som: ze openen een bijzonder restaurant met achterin een fitnesszaal. Uit onderzoek blijkt dat we 20 procent minder eten als we weten hoeveel we moeten bewegen om de calorieën op te stoken. Waarom zijn we dan toch geneigd te veel te eten en hoe komt het dat zo veel mensen overgewicht en obesitas hebben?

Man en kunst

NPO 2, 22.20 uur

De Nederlandse musea blijven ook deze week leeg, maar de Nationale Museumweek gaat door, in digitale vorm. Ook op televisie is er aandacht voor de Museumweek: in Man en kunst staat Lucas de Man stil bij enkele kunstwerken uit Nederlandse collecties. Maandagavond is dat de installatie Tir (Shooting Altar) van Niki de Saint Phalle in het Stedelijk Museum Amsterdam. De Saint Phalle is bekend om haar vrolijke, kleurrijke sculpturen van dikke dames, maar Tir is opvallend bloederig. De Man legt uit wat de kunstenaar bewoog bij het maken van dit werk.

Kruispunt

NPO 2, 22.40 uur

De corona-epidemie heeft Noord-Brabant hard getroffen. Hoe neem je afscheid van de slachtoffers als je niet kunt samenkomen in de kerk en elkaar niet kunt omhelzen? ‘Kruispunt’ sprak in de provincie met nabestaanden, priesters en begrafenisondernemers over afscheid nemen in coronatijd. Coert moest de laatste eer bewijzen aan zijn vader Simon, die op 74-jarige leeftijd aan Covid-19 bezweek. Hij kon hem niet de uitvaart geven die hij wilde, maar richtte in de garage een condoleanceplek in. Coert blikt terug op een sober, maar waardig en memorabel afscheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden