Film- en tv-tipsMaandag 2 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 2 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Véra Clouzot en Simone Signoret in Les diaboliques van Henri-Georges Clouzot. Beeld
Véra Clouzot en Simone Signoret in Les diaboliques van Henri-Georges Clouzot.

Typisch Zuilen

NPO 2, 19.20 uur

De Utrechtse wijk Zuilen, die tot 1954 een zelfstandige gemeente was, kent een bonte verzameling van vooroorlogse arbeiderswoningen, naoorlogse portiekflats en recentere nieuwbouw. De komende weken volgt BNNVara in Typisch Zuilen een aantal markante buurtbewoners. Ellis is 81 en zit nog dagelijks in de kroeg. Niet zo vreemd, omdat haar man vroeger de eigenaar was van café Elinkwijk en ze er nog steeds boven woont. Berichten over de klimaatverandering baren pianist Roel zorgen. Daarom heeft hij een Nederlandse tak opgericht van de Red Rebel Brigade.

Les diaboliques

Arte, 20.15 uur

(Henri-Georges Clouzot, 1955) Gitzwarte psychothriller, naar de roman Celle qui n’était plus van Pierre Boileau en Thomas Narcejac, waarin niets is wat het lijkt. De sfeer is te snijden op een chic jongensinternaat, waar een van de leraressen (Véra Clouzot) haar sadistische man en het schoolhoofd (Paul Meurisse) wil vermoorden, aangespoord door diens minnares (Simone Signoret). De dames slagen in hun moordplan, maar dan verdwijnt het lijk spoorloos. De eindcredits van deze klassieker vragen de kijker om niet te verklappen wat er vervolgens gebeurt, dus dat doen wij ook niet. Behalve dan dat de film een van de angstaanjagendste badkamerscènes uit de filmgeschiedenis bevat.

Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief

Net 5, 20.30 uur

(Chris Columbus, 2010) De regisseur van de eerste twee Harry Potter-films weet best goed raad met het eerste van de Percy Jackson-boeken. Een leuke hutspot van elementen uit de Griekse mythologie is het geworden, met Logan Lerman als de jongen die ontdekt dat hij de zoon is van Poseidon en Medusa (Uma Thurman). Het succes van de Harry Potter-reeks, dat filmstudio Warner met deze film duidelijk voor ogen stond, werd echter niet gehaald: na één vervolgfilm was het afgelopen met Percy Jackson.

Uma Thurman in Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief van Chris Columbus. Beeld
Uma Thurman in Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief van Chris Columbus.

Rusland en de MH17

NPO 2, 20.30 uur

Komende week, vijf jaar na het drama van vlucht MH17, begint in Den Haag een strafproces tegen een viertal verdachten. Het neerhalen van het passagiersvliegtuig leidde in het Westen tot grote verontwaardiging en woede, maar in Rusland wordt er heel anders tegenaan gekeken. Journalist Pieter Waterdrinker woont al bijna 25 jaar in Rusland en kon zien hoe de staatsmedia een rookgordijn optrokken in de berichtgeving over het toestel. In de documentaire Rusland en de MH17 onderzoekt hij de rol van de politiek in de media en de invloed van president Poetin.

De monitor

NPO 2, 22.20 uur

Gentrificatie is het proces waarbij een arme buurt wordt ‘opgewaardeerd’ door de instroom van kapitaalkrachtige bewoners. Het gaat gepaard met flinke investeringen in woningen en de openbare ruimte, maar maakt de buurt ook onbetaalbaar voor mensen met een laag inkomen. De monitor onderzoekt vandaag de gevolgen van dit proces in Rotterdam, waar veel sociale huurwoningen worden verkocht of worden gesloopt voor luxe nieuwbouw. Wie een woning zoekt maar weinig te besteden heeft, wordt hierdoor eigenlijk de stad uitgejaagd.

Snow White and the Huntsman

Net 5, 22.50 uur

(Rupert Sanders, 2012) Tweehonderd jaar na de publicatie van Schneewittchen und die sieben Zwerge (1812) van de gebroeders Grimm bestaat de passieve, hulpbehoevende prinses niet meer. Wanneer Kristen Stewart in deze surrogaat-Lord of the Rings ontsnapt uit de toren waar haar ijdele stiefmoeder haar opgesloten hield, worstelt ze zich een weg door het riool naar het donkere woud. Ze staat haar mannetje tegenover een reusachtige trol en slaat griezelige insecten van zich af. De jager, een notoire dronkelap, ziet toe hoe ze snel op eigen benen staat.

Kristen Stewart in Snow White and the Huntsman van Rupert Sanders. Beeld
Kristen Stewart in Snow White and the Huntsman van Rupert Sanders.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

De Four Freedoms Awards worden jaarlijks uitgereikt aan mensen en organisaties die zich hebben ingezet voor de essentiële vrijheden van de mens. In het verleden kregen onder anderen John F. Kennedy, Nelson Mandela en Kofi Annan de onderscheiding, en dit jaar valt de eer ten beurt aan onder anderen Sander de Kramer. De journalist en presentator ontvangt de prijs voor zijn werk in Sierra Leone, waar hij kinderen een beter leven wil geven. In Kruispunt vertelt De Kramer over zijn ervaringen in het land en de moeilijke periode die hij in 2013 doormaakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden