Film- en tv-tipsMaandag 15 juni 2020

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 15 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Peter Weller in RoboCop. Beeld
Peter Weller in RoboCop.

Opium op Oerol

NPO 2, 19.05 uur

Om te voorkomen dat Terschelling een verhoogd coronagevaar zou lopen, gaat cultuurfestival Oerol dit jaar niet door. Dat wil zeggen, niet in fysieke vorm. Wel is er een onlineversie met vijf dagen van interactieve voorstellingen, activiteiten, podcasts en live-evenementen. Ook Opium op Oerol krijgt dit jaar een alternatieve invulling. Cornald Maas ontmoet dagelijks een theatermaker of kunstenaar die een sterke band heeft met het festival. Verder worden er vanaf Terschelling bijdragen geleverd door Harrie Jekkers, Ruben Terlou en Splinter Chabot.

Teledoc: Keeper

NPO 2, 20.05 uur

Bij het voetbal gaat veruit de meeste aandacht uit naar de spelers in het veld. De keeper scoort nooit, en komt alleen in beeld bij paniekmomenten of als het echt mis gaat. Wat bezielt iemand om keeper te worden? In de tragikomische documentaire Keeper gaat Johan Kramer op zoek naar de karaktereigenschappen van de doelverdediger. Vijf keepers - jong, oud, man, vrouw, amateur en ex-professional - vertellen hoe het is om in dat veel te grote doel te wachten tot de bal je kant op komt. Voetbalcommentator Leo Oldenburger schreef er zelfs twee boeken over.

Mission: Impossible

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Brian De Palma, 1996) Regisseur De Palma is dol op stileren. ‘Ik probeer altijd zo veel mogelijk stijl in mijn films te proppen – dat het nog net niet lachwekkend wordt’, zei hij eens. Voor zijn doen heeft hij zich in Mission: Impossible nog ingehouden. Geen ellenlange shots, vertraagde beelden of voyeuristische cameraposities; zijn verfilming van de populaire jaren zestig-televisieserie rond superspion Ethan Hunt (Tom Cruise) kenmerkt zich vooral door een razendsnelle montage van spectaculaire scènes. De film bracht honderden miljoenen dollars op, en zorgde voor een hele reeks superieure vervolgen.

Tom Cruise in Mission: Impossible. Beeld
Tom Cruise in Mission: Impossible.

Everest

Veronica, 21.30 uur

(Avonturenfilm, Baltasar Kormákur, 2015) Zoals dat geregeld gaat in het rampenfilmgenre, wordt ook in dit wisselvallige overlevingsdrama het gevaar vooraf keurig aangekondigd. Het gevaarlijkst tijdens de beklimming van ’s werelds hoogste berg, zo leert regisseur Kormákur de toeschouwer, is het gebied rond de top (8.848 meter hoog), de zogenoemde Death Zone. De acteurs, onder wie Jake Gyllenhaal, Josh Brolin en Keira Knightley, leggen het op alle fronten af tegen de berg. De ijzige uitzichtloosheid van de Death Zone aan de top staat in schril contrast met de onbeholpen psychologisering van de bergbeklimmers.

Jake Gyllenhaal in Everest. Beeld Jasin Boland
Jake Gyllenhaal in Everest.Beeld Jasin Boland

Lost Tombs of the Great Pyramids

National Geographic, 22.00 uur

De grote piramiden van Gizeh in Egypte zijn ongeveer 4.500 jaar oud. Wat precies de functie was van de gigantische monumenten is al eeuwenlang onderwerp van wetenschappelijk debat en wilde speculaties. Nog steeds plaatsen de piramiden archeologen en egyptologen voor de nodige raadsels. De documentaire Lost Tombs of the Great Pyramids volgt een team van onderzoekers tijdens een bijzondere opgraving. Op een vindplaats hopen ze een antwoord te krijgen op de vraag wat er is gebeurd met de lichamen van de farao’s voor wie de piramiden werden gebouwd.

RoboCop

RTL 7, 22.40 uur

(Actie, Paul Verhoeven, 1987) Paul Verhoevens Hollywooddoorbraak, RoboCop, blijft een van de markantste actiefilms uit de late jaren tachtig. In futuristisch Detroit wordt politieagent Murphy (Peter Weller) aan flarden geschoten, om in stalen ornaat te herrijzen als de nagenoeg onverslaanbare titelheld. Dat levert een spannend en snel verhaal op, en ook momenten van ontroering. Weinig belangrijk voor de plot maar toch essentieel is de scène waarin de als robot opgelapte Murphy door het huis dwaalt waar hij met zijn vrouw en zoon woonde en zich in pijnlijke flitsen dat vroegere geluk herinnert. Gelukkig voor de naar geweld hongerende kijker zijn ook de actiescènes in het vaak sardonisch grappige, regelmatig Verhoeveniaans vuige RoboCop van de bovenste plank.

Motherland

BBC First, 23.10 uur

Het seriekanaal van de BBC begint vanavond met de tweede reeks van de sterke komedieserie ­Motherland, die gaat over Londense ouders van kleine kinderen. Korte serie, korte afleveringen, razendscherp. De Volkskrant gaf de serie vier sterren en schreef onder meer: ‘Om de sfeer te schetsen: Motherland is De luizenmoeder gekruist met Toren C: moderne luxeproblemen op de hak genomen in scènes waarin plaatsvervangende schaamte niet zelden de kop opsteekt. Het is een genre waarvan je moet houden, maar de makers van Motherland beheersen het tot in de perfectie.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden