Film- en tv-tipsMaandag 15 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 15 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Berend Jan Bockting
Le bonheur van Agnès Varda. Beeld
Le bonheur van Agnès Varda.

Door andere ogen
NPO 2, 20.25 uur

Portret van Michelle Obama (55), de voormalig Amerikaanse First Lady die vorig jaar haar autobiografie Becoming uitbracht. Haar leven wordt geduid door o.a. David Maraniss, journalist bij The Washington Post en biograaf van Barack Obama.

2Doc: Holwerd aan zee
NPO 2, 20.55 uur

Het Friese dorp Holwerd dreigt een spookdorp te worden. Kees Vlaanderen volgt de bewoners die de dijk willen doorbreken, waardoor Holwerd weer aan de Waddenzee komt te liggen. Zo wordt het dorp hopelijk een toeristische trekpleister.

Spoorloos
NPO 1, 21.15 uur

Presentator Jetske van den Elsen trekt door Polen met Klaudia, die haar vader Artur zoekt. Klaudia groeide tot haar negende op bij haar oma in Wroclaw, terwijl haar moeder bij haar vriend in Nederland ging wonen. Haar vader bleef buiten beeld.

Drunk history
Comedy Central, 21.30 uur

Begin van een Nederlandse versie van dit in het buitenland succesvolle programma waarin BN’ers dronken worden gevoerd en dan de vaderlandse geschiedenis moeten navertellen. In aflevering 1 o.a. de Greet Hofmans-affaire uit 1956.

Jani gaat…
NPO 3, 22.25 uur

De Vlaamse presentator Jani Kazaltzis ervaart hoe het is om bij de eskimo’s te leven. Hij vertrekt naar Shishmaref, een klein kustdorp in Alaska. Hoe is het om te leven in de vrieskou op een compleet geïsoleerde plek?

Pauls passie voor Bach
NPO 2, 22.45 uur

In de week voor Pasen legt Paul Witteman in korte dagelijkse uitzendingen uit wat de Matthäuspassion zo geniaal maakt. Hij doet dit met dirigent Jan Willem de Vriend, die musici van het Residentieorkest fragmenten van Bach laat spelen.

Le bonheur (Agnès Varda, 1965)
TV 5, 23.05-00.24 uur

Zo gauw de zoete pastorale klanken van Amadeus Mozart klinken in Le bonheur, een van de mooiste klassiekers van de onlangs overleden Franse filmlegende Agnès Varda, wordt het geluk nog groter dan het al is in het leven van François, zijn vrouw Thérèse en hun twee kinderen. Dan is het weekend en verlaten ze hun kleine woning aan de rand van Parijs voor een dag in het bos, waar de kinderen lief spelen en tussen de middag braaf gaan slapen, terwijl hun ouders zich dan overgeven aan lome liefde voor elkaar. ‘Wat een geluk’, is dan ook een veel gebezigde uitdrukking in de wereld van François.

Hoewel het getrouwde filmmakerskoppel Agnès Varda en Jacques Demy hun werk altijd gescheiden hield, lijken hun films Les parapluies de Cherbourg (Demy, 1964) en Le bonheur (Varda, 1965) toch elkaar lijken: in beiden gaat liefdestragiek gepaard met van het scherm spattende kleuren.

Dat geluk neemt in zijn ogen nog toe wanneer hij op het postkantoor bij zijn werkplaats lokettiste Émilie in de ogen kijkt en voor haar blonde schoonheid valt. Dan ligt hij het ene moment in de armen van Émilie en danst hij het volgende in de armen van Thérèse. De poëtisch aangelegde timmerman zegt het als volgt tegen zijn minnares: ‘Thérèse is als een sterke plant en jij bent als een wild dier. En ik hou van de natuur.’ Om het ook tegen zijn vrouw te vertellen, kost hem meer moeite. Toch komt dat moment onvermijdelijk, met groot en onverwacht gevolg.

Het bijzondere van Le bonheur is dat Varda met alle filmische middelen die ze tot haar beschikking heeft de kijker vele sleutels in handen geeft voor evenzovele interpretaties. Pastorale, ironie, zedenschets, feministisch pamflet? Er is voor alles wel wat te zeggen. Kijk en zeg het maar.

Fury (David Ayer, 2014)
RTL 7, 20.30-23.10 uur

Hij is opgeleid om 60 woorden per minuut te typen, zegt-ie, niet om soldaten te doden. Toch is Norman (Logan Lerman, eerder zeer verdienstelijk het gevoelige buitenbeentje in The Perks of Being a Wallflower) precies dat: het beschaafde oorlogsfilmgroentje dat niet ontkomt aan de gruwelen van het slagveld. Norman fungeert op die manier als het geweten van Fury; terwijl de Tweede Wereldoorlog zijn collega’s van de tankeenheid waarvan hij voorjaar 1945 plots deel uitmaakt verandert in emotioneel afgestompte moordmachines, hanteert hij nog iets wat lijkt op een moreel kompas. Regisseur David Ayer (End of Watch, Suicide Squad) brengt de laatste weken van de oorlog, waarin de Amerikanen de laatste wetteloze hectaren Duits grondgebied dienen te veroveren, zonder roem of glorie in beeld. Voor een Hollywoodstudiofilm gaat Fury ver. De gekte van oorlog komt geregeld onaangenaam dichtbij, maar een definitieve mokerslag blijft uit. De scènes waarin de camera met de groep in hun tank is opgesloten zijn zonder twijfel het sterkst, maar zo claustrofobisch als bijvoorbeeld het Israëlische tankdrama Lebanon (2009), waarin de camera de tank in tegenstelling tot in Fury vrijwel niet verlaat, wordt het niet.

The Frighteners (Peter Jackson, 1996)
Net 5, 22.40-00.55 uur

Voordat Peter Jackson met zijn Lord of the Rings-trilogie het grote succesnummer van Hollywood werd, werkte hij in zijn geboorteland Nieuw-Zeeland aan een bescheiden maar verrassend oeuvre, met lowbudget-horrorfilms als Bad Taste en Braindead en het meesterlijke meisjesdrama Heavenly Creatures. The Frighteners was Jacksons eerste Hollywoodproductie. Een kassucces werd het niet, deze griezelkomedie met Michael J. Fox als een oplichter die paranormale gaven voorwendt - misschien doordat het Amerikaanse publiek moeilijk uit de voeten kon met de combinatie van horror en zwarte humor. Europa had en heeft er minder moeite mee. The Frighteners is een geestige, knappe film, zichtbaar met lol gemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden