Film- en tv-tips10 februari 2020

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 10 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
How to Lose a Guy in 10 Days. Beeld
How to Lose a Guy in 10 Days.

Typisch: het Zwarte Water

NPO 2, 19.20 uur

De komende drie weken volgen de makers van Typisch niet de bewoners van één plaats, maar van een aantal locaties langs het stroomgebied van het Zwarte Water, een rivier in Overijssel. In Zwartsluis, Genemuiden, Hasselt en Zwolle maken we kennis met markante inwoners en hun dagelijkse bezigheden. Vanavond zien we hoe de 88-jarige boer Harm zijn wekelijkse trip maakt op zijn brommobiel naar de plaatselijke afhaalchinees. Freek is een fervent verzamelaar en raakt in de ban van een koffiesiroopblikje. Theo legt vluchteling Abra uit wat een pannekoek is.

12 Strong

RTL 7, 20.30 uur

(Nicolai Fuglsig, 2018)

Waarin 12 Strong zich onderscheidt van andere oorlogsfilms? Simpel: paarden. Een groepje Amerikaanse soldaten krijgt vlak na 9/11 kort de tijd de Taliban in Afghanistan vleugellam te maken. Daartoe worden ze gedropt in vijandelijk, onherbergzaam gebied en moeten ze samenwerken met een Afghaanse krijgsheer. Paarden blijken onverwacht een cruciale rol te spelen bij hun missie. Dat maakt het ronkende 12 Strong soms een interessante mengeling van western en oorlogsfilm. Het levert tijdens vechtscènes opwindende beelden op, bijvoorbeeld van soldaten galopperend over een slagveld, bestookt door Taliban met raketwerpers.

12 Strong Beeld AP
12 StrongBeeld AP

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1

Net 5, 20.30 uur

(Francis Lawrence, 2014)

Het blijft de vraag wat een minder getalenteerde actrice dan Jennifer Lawrence had gemaakt van alle motiverende betogen over opstand en verzet die ze moet houden in dit eerste deel van de in tweeën gesplitste Hunger Games-finale. Haar boze Katniss Everdeen wordt hier door het verzet tot ster in oorlogspropaganda gebombardeerd: via filmpjes wakkert ze de opstand aan tegen het misdadige regime dat de afschuwelijke hongerspelen uit de titel organiseert. Het blijft een van de krachten van de The Hunger Games-trilogie: actuele thema’s over revolutie en manipulatie aansnijden.

Jennifer Lawrence in The Hunger Games Beeld AP
Jennifer Lawrence in The Hunger GamesBeeld AP

How to Lose a Guy in 10 Days

RTL 8, 20.30 uur

(Donald Petrie, 2003)

Allebei hebben ze een verborgen agenda. Ben (Matthew McConaughey) heeft gewed dat hij binnen tien dagen een vrouw verliefd kan maken. Andie (Kate Hudson) wil voor een artikel in een tijdschrift bewijzen dat ze in tien dagen een beginnende relatie kan verwoesten, door alles te doen waarmee een vrouw haar minnaar kan irriteren. Dat is het uitgangspunt van deze conventionele, maar aangename romantische komedie. Na de verplichte uiteenzetting kan het aantrekken, afweren, verleiden en ergeren beginnen. Beide hoofdrolspelers vermaken zich er goed mee, en al zijn ze geen Katherine Hepburn en Cary Grant, toch maken ze het beste van het weinig scherpzinnige scenario.

De monitor

NPO 2, 22.20 uur

Vanavond keert het onderzoeksjournalistieke programma De monitor terug naar het dossier over de plasticplaag. Veel van het plastic dat we gebruiken belandt vroeg of laat in het milieu, de ­oceaan en zelfs ons lichaam. Biologisch afbreekbare plastics worden wel eens de oplossing genoemd voor het plasticprobleem. De monitor heeft daar wat vraagtekens bij. Zo is er voor de consument nog veel onduidelijk. Hoort afbreekbaar plastic in de groene of de grijze afvalbak, en veranderen de afbreekbare frietbakjes, koffiebekers en poncho’s wel echt in compost?

Ender’s Game

Net 5, 22.45 uur

In het jaar 2136 is de aarde herstellende van een buitenaardse invasie. Ter voorbereiding op de volgende oorlog worden kinderen al vroeg getraind in oorlogsvoering. De jonge Ender Wiggin (Asa Butterfield) is een van de grootste talenten van de militaire academie. Deze verfilming van het sf-boek van Orson Scott Card is gericht op een jong publiek, waarschijnlijk om een graantje mee te pikken van het succes van de Hunger Games en Divergent-reeksen. De sf-elementen blijven echter onderbelicht, de personages zijn oppervlakkig en de film flopte.

Inside No. 9

BBC 2, 23.00 uur

De serie Inside No. 9 is in het Verenigd Koninkrijk zeer geliefd, maar daarbuiten nauwelijks bekend. De zwarte comedy (met soms een vleugje horror) vertelt verhalen die losstaan van elkaar, maar altijd iets te maken hebben met het (huis)nummer negen. ­Bedenkers Reece Shearsmith en Steve Pemberton weten elk seizoen bekende spelers te strikken voor de rollen. In de aflevering van vanavond betrekt het jonge koppel Sam en Beattie (Jenna Coleman, bekend door haar titelrol in Victoria) eindelijk hun eigen woning. De plek heeft echter een duister geheim.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden