De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 26 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982) Beeld
E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Wreck-It Ralph

(Rich Moore, 2012)

BBC 1, 11.25 uur.

De kinderen die al om negen uur voor de deur van de spelletjeshal staan, zijn in Wreck-It Ralph niet de enigen die vechten tegen verveling. Wat te denken van de gamepersonages zelf, die allerlei idiote toeren moeten uithalen zodra iemand een muntje in hun kast gooit. Ralph, de dommekracht die in de game uit de titel slaafs de boel kort en klein slaat, heeft genoeg van zijn rol en smokkelt zichzelf andere games binnen. De animatoren van deze Disneyproductie hebben duidelijk hun hart opgehaald aan de botsing van virtuele spelletjeswerelden.

Wreck-It Ralph (2012) Beeld
Wreck-It Ralph (2012)

E.T. the Extra-Terrestrial

(Steven Spielberg, 1982)

Net 5, 16.25 uur.

Toen E.T. in 2002 opnieuw werd uitgebracht (in een gekuiste versie) haalde de film niet het verwachte succes, wat wel werd geweten aan het feit dat Spielbergs meesterwerk gedateerd zou zijn. Onzin, natuurlijk. E.T. is een tijdloos sprookje over een onooglijk, maar vertederend buitenaards wezentje dat door een ruimteschip per ongeluk op aarde is achtergelaten en terug wil naar huis. Voor het zover is, ontfermen de 10-jarige Elliott (Henry Thomas), zijn zusje Gertie (Drew Barrymore) en hun vriendjes zich over hem. De kleine Elliott – die wordt grootgebracht door zijn moeder; vader is met vriendin naar Mexico – beschermt E.T. tegen de boze volwassenen die ongezonde interesse hebben in het wezentje.

Wapens werden vervangen door walkietalkies en het woord ‘terroristen’ werd ‘hippies’, in een door Spielberg in een vlaag van verstandsverbijstering gemaakte nieuwe versie van E.T., in 2002.

Paddington 2

(Paul King, 2017)

BBC 1, 20.20 uur.

Fijn vervolg op de kolossale Britse kinderfilmhit uit 2014, waarin regisseur Paul King af en toe met pure filmmagie strooit. Dan dwaalt beertje Paddington in zijn berendagdroom ineens door een verbluffend fraai pop-up-Londen, zó openklappend uit het boek, inclusief papieren duiven op de pleinen. Ook de in een kookfestijn uitmondende gevangenisscènes zijn een genot voor het oog, gestileerd als in een prentenboek. Maar het knapste aan de filmreeks is toch dat hij nooit ook maar een moment weeïg wordt, of al te ironisch.

Paddington 2 (2017) Beeld
Paddington 2 (2017)

De Nationale Nieuwsquiz – maar dan anders

NPO 3, 20.30 uur

Vanwege hun tv-programma Even tot hier zitten Jeroen Woe en Niels van der Laan voortdurend met hun neus in het nieuws, maar de cabaretiers moeten in Jack Spijkerman hun meerdere erkennen. Het hele jaar las Spijkerman vier kranten per dag en verzamelde hij opvallende berichten en nieuwsfoto’s voor De Nationale Nieuwsquiz – maar dan anders. Aan de hand van deze knipsels testen Woe en Van der Laan vanavond de nieuwskennis van zes bekende Nederlanders en het publiek. Onder anderen Frank Evenblij, Giel Beelen en Katinka Polderman strijden om de eer.

Dat zijn geen grappen: 2019

NPO 3, 21.50 uur

Het Sieg Heil-grapje van Marco van Basten viel niet in goede aarde en ook het bordje ‘Allahs afbakbar’ wist niet iedereen te waarderen. Waar kan Nederland anno 2019 eigenlijk nog om lachen en wat kan niet meer door de beugel? In de laatste week van het jaar maakt PowNed de balans op. In Dat zijn geen grappen: 2019 vertellen komieken, cabaretiers en opiniemakers waar voor hen de grens ligt en met welke dilemma’s zij worstelen als het om humor gaat. Onder anderen Arjen Lubach, Claudia de Breij en Guido Weijers werkten mee aan het programma.

Paddington: The Man Behind the Bear

BBC 2, 22.00 uur

Twee jaar geleden overleed Michael Bond, de bedenker van het geliefde kinderboekenpersonage Beertje Paddington. Het sympathieke beertje uit Peru zag het levenslicht in 1958 en er zouden vele boeken, animatieseries en speelfilms volgen. Paddington: The Man Behind the Bear is een ode aan Bond, met wiens werk generaties kinderen zijn opgegroeid. In de BBC-documentaire komen familieleden en beroemde Paddington-fans aan het woord – onder wie Stephen Fry en Jeremy Clarkson – en wordt het ontstaan van Paddington in animaties uit de doeken gedaan.

Queen & Adam Lambert: The Show Must Go On

NPO 3, 22.45 uur

Heeft Queen na de dood van Freddie Mercury nog recht van bestaan? De fans zijn erover verdeeld en ook de overgebleven bandleden denken er verschillend over. Bassist John Deacon hield het voor gezien, maar gitarist Brian May en drummer Roger Taylor bliezen Queen nieuw leven in, eerst met zanger Paul Rodgers en later met Adam Lambert. De documentaire Queen & Adam Lambert: The Show Must Go On vertelt over Lamberts achtergrond, zijn opkomst dankzij American Idol en over de huidige activiteiten van de band. De mooie archiefbeelden vormen een eerbetoon aan Freddie Mercury.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden