FILM- EN TV-TIPSdinsdag 9 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 9 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u dinsdag zien.

Seks voor het raam

Michael Fassbender in Shame. Beeld
Michael Fassbender in Shame.

Bij filmclichés denk je al snel aan de slowmotionexplosies en zoete viooltjes uit Hollywoodproducties. Maar ook de tegenhanger daarvan, de mistroostige Europese filmhuisfilm, heeft zo zijn gemeenplaatsen. Liefdeloze seks: toon het zo kil en kaal mogelijk, in lang aangehouden shots en zonder muziek op de geluidsband. Grootstedelijke vervreemding: laat de personages kopje-onder gaan in anonieme decors van beton en glas. Iets originelers verzinnen blijkt vaak lastiger dan gedacht. En wanneer cineasten op een dergelijk stramien voortborduren en er tegelijk een nieuwe invulling aan willen geven, kan het zijn dat ze vanzelf uitkomen bij een nieuw potentieel cliché.

‘Cinema is de hogepriesteres van alle bewegend beeld, mijn eerste, absolute liefde. Maar ik kijk nooit films ter inspiratie. Films kijken of zelf filmen is totaal verschillend, net als voetbal kijken of zelf voetballen.’

Regisseur Steve McQueen in een interview met de Volkskrant.

Dat leek te gebeuren in 2011, toen twee filmmakers vrijwel exact dezelfde scène bedachten om de psychische verwarring van hun hoofdpersonage te verbeelden in een ietwat dreigende sfeer. In The Invader, het speelfilmdebuut van de Belgische videokunstenaar Nicolas Provost, gaat het om een illegale vluchteling die als een schim door Brussel dwaalt. In het iets eerder uitgebrachte Shame, vanavond te zien, volgt de Britse kunstenaar en regisseur Steve McQueen (Hunger, 12 Years a Slave, Widows) een seksverslaafde reclameman in New York – een perfecte, schrijnende rol van Michael Fassbender.

Twee tamelijk verschillende figuren, de vluchteling en de reclameman. En toch voert hun mentale malaise beide films naar een hooggelegen, luxueus stadsappartement waar de protagonist voor het grote raam onstuimige seks heeft. Ook de enscenering is in Shame en The Invader nagenoeg identiek. De naakte man achter de eveneens naakte, met haar armen gespreid staande vrouw. Terwijl hij haar tegen de ruit bonkt, observeert de camera hen niet alleen in het appartement, maar ook omhoogkijkend vanaf de straat. Gelukkig maar dat dit tafereel vooralsnog niet in andere soortgelijke films is opgedoken. Zo kan het in een verpletterend drama als Shame zijn verontrustende effect behouden.

Shame (Steve McQueen, 2011)
NPO 2 Extra, 00.25-02.00 uur

Public Enemies

(Michael Mann, 2009) Meer dan eerdere films over de beruchte bankovervaller John Dillinger (1903-1934) verbindt regisseur Michael Mann de opkomst en ondergang van Dillinger (gespeeld door Johnny Depp) in Public Enemies aan de opkomst van de FBI. In deze bewerking van de gelijknamige bestseller van Variety-journalist Bryan Burrough worden zonder pardon de feiten gehusseld. Mann draaide zo veel mogelijk op originele locaties. Het opvallendste kenmerk van de film – en in die zin is Public Enemies een heus experiment – is het virtuoze gebruik van de digitale camera. Daarmee vangt Mann het Amerika van de jaren dertig in nostalgievrije beelden, alsof hij als cameraman van de 21ste eeuw in het verleden is beland. Zo hyperrealistisch dat je je midden tussen de bankovervallers waant en de poriën van Depps neus kunt tellen.

SBS 9, 20.30-23.15 uur

God’s Pocket

(John Slattery, 2014) Boeiende, soms wat zwabberende eerste worp van Slattery. De misdaadfilm volgt een aantal klojo’s uit de fictieve Amerikaanse arbeiderswijk God’s Pocket, onder wie gokverslaafde Mickey Scarpato (Philip Seymour Hoffman in een van zijn laatste rollen). Zijn echtgenote (Christina Hendricks) heeft net haar zoon verloren; aan Mickey de taak de uitvaart te regelen. Slattery leek niet te kunnen kiezen tussen drama, brute thriller of zwarte komedie. De elementen werken afzonderlijk uitstekend, maar een harmonieuze mix wil het maar niet worden. Hoffman is consistenter, houdt het klein en maakt van de gevallen Mickey een personage waarin je wilt blijven geloven.

SBS 9, 23.15-01.15 uur

Beau Five Days Inside
RTL 4, 20.30 uur

Beau neemt zijn intrek in de penitentiaire inrichting in Krimpen aan den IJssel. Klopt het beeld dat gevangenissen een soort hotel zijn? Beau spreekt met moordenaars, inbrekers en bankovervallers, en geeft zo een inkijkje in deze harde wereld.

Rond de Noordzee
Eén, 20.40 uur

Arnout Hauben reist rond de Noordzee. Vandaag zeilt hij langs de Waddeneilanden. Als Vlaming geeft hij zijn visie op de eigenzinnige Amelanders, op Terschelling leert hij alles over strandjutten, en met Amanda, wereldkampioen kettingzagen, verkent hij Vlieland.

Sportlab Sedoc
NPO 2, 21.05 uur

Voormalig hordeloper Gregory Sedoc onderzoekt de vraag: hoe belangrijk zijn genen om topsporter te worden? Hij gaat langs bij Ronéll Rosier, dochter van Nelli Cooman. Uit een gentest blijkt dat zij misschien nog wel geschikter is voor atletiek dan haar moeder.

Terug naar Rwanda
Canvas, 21.10 uur

Yvonne en Appoline schuilden in een school in Kigali die beschermd werd door Belgische blauwhelmen. Toen de Belgen zich terugtrokken, waren de tweeduizend vluchtelingen weerloos. Twee paracommando’s kampen met schuldgevoelens en gaan met de overlevenden in gesprek.

Bargoens
Eén, 21.25 uur

Eric Goens volgt mensen met een fascinerend verhaal. Wielrenner Stig Broeckx kwam in 2016 ten val en werd daarna hersendood verklaard. Maar Stig revalideerde op wonderbaarlijke wijze. Hij kan weer lopen, praten en nog veel meer.

Himmlers hersens heten Heydrich
NPO 2, 23.15 uur

Nazikopstuk en ‘architect van de jodenvernietiging’ Reinhard Heydrich dacht in zijn arrogantie dat hij niets te vrezen had van het Tsjechische verzet. Daarom liet hij zich in een cabrio door Praag rijden. Op 27 mei 1942 werd hij aangevallen en dat werd hem fataal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden