FILM- EN TV-TIPSDinsdag 7 juli

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 7 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Kirk Douglas in Spartacus (Stanley Kubrick, 1960).  Beeld
Kirk Douglas in Spartacus (Stanley Kubrick, 1960).

Spartacus

Arte, 13.40 uur

(Stanley Kubrick, 1960) Typerend voor de genialiteit van Stanley Kubrick: hij was 31 toen hij werd ingevlogen voor de al lopende productie van Spartacus. Script, locaties en bemoeienis van studiobazen: het beviel hem allemaal allerminst. En omgekeerd verwijderde de studio allerlei opnamen uit de film. Toch maakte Kubrick een als klassieker geboekstaafde film van het project, door acteur Kirk Douglas begonnen omdat hij gepasseerd was voor de hoofdrol in Ben-Hur. Voor Kubrick was het uiteindelijk een wijze les: nooit zou hij nog afstand doen van de eindverantwoordelijkheid van een film. Dinsdagavond vertoont SBS 9 toevallig ook de (zeer matige) televisieremake uit 2004.

De wereld spoelt terug

NPO 1, 19.00 uur

Tijdens het vijftienjarige bestaan van De wereld draait door zijn er diverse muziekspecials uitgezonden. De meest memorabele fragmenten daarvan komen vanavond voorbij in De wereld spoelt terug. Zo zijn er hoogtepunten uit de integrale uitvoering van Peter en de wolf en de Matthäus-Passion, en spelen The Analogues hun Abbey Road-medley van The Beatles. Verder brengt Maarten Heijmans een versie van Ramses Shaffy’s Laat me, doet Michelle David een cover van Tina Turner en is er een fragment uit de Frank Sinatra-special met Greetje Kauffeld.

Lethal Weapon

Veronica, 20.30 uur

(Richard Donner, 1987) Heerlijke blauwdruk voor ontelbare andere politie-buddyfilms. Lethal Weapon draait vooral om het verbale geweld tussen veteraan Roger ‘I’m too old for this shit’ Murtaugh (Danny Glover) en de suïcidale rouwdouwer Martin Riggs (Mel Gibson). In dit origineel binden ze de strijd aan met een bende drugssmokkelaars te Los Angeles. Er zouden nog drie delen volgen en plannen voor een vijfde aflevering, naar het schijnt boordevol actuele maatschappelijke thematiek, werden onlangs nieuw leven ingeblazen, meldde Glover vorige week in een interview met vakblad Variety.

Danny Glover (links) en Mel Gibson in Lethal Weapon van Richard Donner. Beeld
Danny Glover (links) en Mel Gibson in Lethal Weapon van Richard Donner.

De S.P.E.L.show

NPO 1, 21.25 uur

Astrid Joosten is vanaf vanavond weer te zien in ‘De S.P.E.L.show’, een quizprogramma waarin alles draait om taalkennis. Drie bekende Nederlanders nemen het op tegen een alfabet van deelnemers uit het publiek. Ze worden getoetst op hun kennis van spelling, grammatica en spreekwoorden. Na drie rondes komen de beste spelers tegen elkaar uit in de finale. De prominenten in de eerste aflevering zijn presentator/ex-politieagent Ellie Lust, cabaretier Najib Amhali en actrice/zangeres Annick Boer. De BN’ers spelen voor een goed doel: het Jeugdeducatiefonds.

Help, mijn borsten staan online

NPO 3, 22.10 uur

Het sociale leven van jongeren speelt zich voor een groot deel ­online af, en net als in de ‘echte’ wereld loeren daar gevaren. Help, mijn borsten staan online gaat ­dinsdagavond over grooming: een ­digitale vorm van kinderlokken waarbij potentiële misbruikers via sociale media of internetplatforms contact zoeken met minderjarigen. Evi Hanssen spreekt met slachtoffer Mia, die op dertienjarige leeftijd werd verkracht door een groomer die ze online had ontmoet. Als Hanssen zich online voordoet als veertienjarige komt ze in contact met Stef. Gefilmd door een verborgen camera ontmoet ze hem.

The Specialist

Veronica, 22.45 uur

(Luis Llosa, 1994) In deze weinig subtiele actiefilm zijn de ouders van Sharon Stone vermoord door de maffia, waarop ze explosievenexpert Sylvester Stallone inhuurt om hand in hand wraak te nemen op de daders, onder wie James Woods en Rod Steiger. Ook Eric Roberts loopt hier rond, waardoor je je afvraagt waarom al die namen er niet in zijn geslaagd om de film iets minder vetarm te maken. The Specialist is bezienswaardig vanwege de plaatsvervangende schaamte: Stallone en Stone rommelen wat met elkaar in bed en onder de douche.

Sylvester Stallone en Sharon Stone in The Specialist (Luis Llosa, 1994). Beeld
Sylvester Stallone en Sharon Stone in The Specialist (Luis Llosa, 1994).

Battle of the Exoplanets

Canvas, 22.55 uur

In 2015 ontdekte een team van Belgische astronomen een bijzonder planetenstelsel rond een rode dwergster op een afstand van 40 lichtjaar van de aarde. Rond de ster, die Trappist-1 werd gedoopt, draaien maar liefst zeven planeten. Allemaal zijn het aarde-achtige lichamen, waarvan er zich drie bevinden in de gematigde zone waarin de omstandigheden voor leven gunstig zijn. De documentaire Battle of the Exoplanets belicht deze opzienbarende vondst en volgt wetenschappers en planetenjagers van over de hele wereld die op zoek zijn naar een tweede aarde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden