FILM- EN TV-TIPSDinsdag 7 april
De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 7 april
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.
Krabbé zoekt Chagall
NPO 2, 20.25 uur
Na zijn vertrek uit Parijs had Marc Chagall een strak plan voor ogen. Hij zou terugkeren naar zijn verloofde Bella in Vitebsk (in het huidige Wit-Rusland), maar eerst langs Berlijn gaan om zijn werk te exposeren. Die expositie werd een groot succes. Toen Chagall uiteindelijk kon afreizen naar zijn Bella wilde hij haar zo snel mogelijk mee terugnemen naar Parijs, maar de Eerste Wereldoorlog gooide roet in het eten. Krabbé zoekt Chagall vertelt hoe de grenzen op slot gingen en het koppel kwam vast te zitten. De kunstenaar werkte echter onverminderd door.
Baby Driver
Veronica, 20.30 uur
(Edgar Wright, 2017) De muziek gaat voor de overval, niet andersom. Want zonder muziek kan de vluchtautochauffeur uit Baby Driver eenvoudigweg niet functioneren. Ook al bezit de film weinig meer diepgang dan dit ene briljante uitgangspunt, Edgar Wright (Shaun of the Dead) regisseert met vaart en schwung. De actiescènes werden nauwelijks digitaal opgepompt en zijn toch heerlijk over de top, tot aan kogelinslagen op de maat van de beat. Het leukst en frist zijn misschien de openingsscène en die tijdens de begintitels, als Baby (Ansel Elgort) voor zijn collega-criminelen koffie gaat halen en de hele wereld meedeint op het muziekje in zijn oren.
Noah
SBS 9, 20.30 uur
(Darren Aronofsky, 2014) Gehoorzaam Gods gebod volgend, bouwt Noach (Russell Crowe, met steeds wildere baard) zijn ark. Van elke diersoort zullen er enkele exemplaren schuilen voor de zondvloed, maar buiten Noach en zijn gezin mogen geen mensen mee. De mens moet uitsterven, opdat de aarde ongemoeid haar balans hervindt. Metaforisch maar helder commentaar op de huidige klimaatcrisis, waarbij Aronofsky en co-scenarist Ari Handel het Woord naar hun hand zetten en aanvullen met zelfverzonnen subplots. Hoewel Aronofsky’s acteursregie te wensen overlaat, bewijst hij met Noah regelmatig zijn visuele meesterschap.
Kinderwens
Één, 21.30 uur
Driedelige reportageserie waarin de 36-jarige Vlaamse actrice en psycholoog Leen Dendievel op zoek gaat naar het antwoord op de vraag waarom mensen kinderen willen. Dendievel zelf voelt haar biologische klok niet tikken. Ze bezoekt onder meer een aantal gezinnen, met respectievelijk zes, één, elf en geen kinderen. Een van Dendievels vragen, waartoe ze bij experts op bezoek gaat, is ook waar toch die sociale druk vandaan komt, die ook zij voelt gezien de vele opmerkingen en vragen: ‘En Leen, kindjes nu?’ Haar uitgangspunt bij het maken van de serie: ‘Vraag mensen eens waarom ze wél een kind willen. Negen op de tien kan geen helder antwoord geven.’
Horns
RTL 7, 22.30 uur
(Alexandre Aja, 2013) Hij houdt vol onschuldig te zijn, maar voor zijn dorpsgenoten staat vast dat Ig Perrish (Daniel Radcliffe) de moordenaar is van zijn jeugdliefde Merrin (Juno Temple). Het wordt niet beter wanneer hij wakker wordt met hoorntjes op zijn hoofd. Vreemd genoeg schokt dat niemand. In plaats van gillend voor hem weg te rennen, biechten vrienden en vreemden plotseling al hun duistere gedachten aan hem op. Daarbij bewijst Radcliffe met zichtbaar plezier zijn komisch talent, in een film die romantiek, humor en horror op gedurfde maar ongemakkelijke wijze combineert.
Alma’s Not Normal
BBC 2, 23.00 uur
Actrice en komiek Sophie Willan heeft een kleurrijk verleden. Omdat haar moeder verslaafd was aan heroïne bracht Willan haar jeugd door in pleegzorg, en zelf verdiende ze een tijd lang de kost als escort. Na haar rol in de BBC-sitcom Still Open All Hours heeft de omroep haar een eigen, deels autobiografische serie gegeven. In Alma’s Not Normal kruipt ze in de huid van Alma Nuthall, een vrijgevochten vrouw uit een excentrieke familie. Als haar relatie op de klippen loopt probeert Alma haar leven op orde te krijgen, maar zonder baan is dat lastig.
2Doc: De keuze van mijn vader
NPO 2, 23.15 uur
Er wonen naar schatting honderdduizend mensen van Chinese afkomst in Nederland. Van hen werkt meer dan veertig procent in de horeca. In de documentaire ‘De keuze van mijn vader’ onderzoekt Yang Ting Yuen het persoonlijke verleden van haar vader Chak Man Yuen, restauranthouder in Maastricht. Op deze manier ontdekt ze een verhaal waarover niet eerder werd gesproken: de geschiedenis van haar vader raakt aan die van de hongersnood, de Culturele Revolutie, de zuiveringen en de vlucht vanuit China naar Hongkong. Samen keren ze terug naar Chak Mans geboorteplaats.