Film- en tv-tipsDinsdag 3 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 3 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Denzel Washington in Déjà Vu van Tony Scott (2006). Beeld
Denzel Washington in Déjà Vu van Tony Scott (2006).

Dream School

NPO 3, 20.25 uur

Scholieren die vroegtijdig afhaken gaan meestal een moeilijke toekomst tegemoet. Voor de vierde keer probeert het NTR-programma Dream School een aantal voortijdige schoolverlaters te motiveren om hun opleiding af te maken. Lucia Rijker en Eric van ’t Zelfde ontvangen de scholieren in een voormalig klooster in de bossen bij Hilversum, waar een legertje bekende gastdocenten klaarstaat om hun passie op de jongeren over te brengen. Dit jaar zijn dat onder anderen Hanneke Groenteman, Bibian Mentel, Sinan Can en Sylvana Simons.

Hier zijn de Van Rossems

NPO 2, 20.30 uur

In de Gouden Eeuw was Leiden de tweede stad van Nederland. Inmiddels staat de stad niet eens meer in de top-20, maar de Van Rossems worden vandaag op veel plekken nog herinnerd aan de glorietijd van Leiden. Ze bezoeken de gebouwen, sterrenwacht en musea van de oudste universiteit van Nederland. Daarnaast is er de laatste jaren veel nieuwbouw gepleegd in de stad. Over het nieuwe gebouw van Museum De Lakenhal zijn de Van Rossems niet onverdeeld positief, maar de herontwikkeling van De Meelfabriek kan wel op hun goedkeuring rekenen.

The Kite Runner

SBS 9, 20.30 uur

(Marc Forster, 2007) Ontroerende, maar ook vrij keurige verfilming van de gelijknamige bestseller van Khaled Hosseini, over jongensvriendschap in het Afghanistan van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een van de twee jochies, die met zijn vader vlucht naar de Verenigde Staten, keert jaren later terug naar Kabul, waar het er niet beter op is geworden. Hoewel het moeilijk is mee te leven met een held die fout op fout stapelt, maakt regisseur Marc Forster aannemelijk dat Amir als geen ander onder zijn eigen tekortkomingen lijdt.

Ahmad Khan Mahmoodzada in The Kite Runner van Marc Forster. Beeld
Ahmad Khan Mahmoodzada in The Kite Runner van Marc Forster.

Rambo

RTL 7, 20.30 uur

(Sylvester Stallone, 2008) Héél goed tegenover héél slecht – waar vind je dat nog in de cinema? Sylvester Stallone geeft met zijn vierde Rambo-film antwoord op die vraag. Het eenmansleger wordt ditmaal door missionarissen ingehuurd om Myanmar in te trekken en doet daar al snel wat we van hem verwachten: volksstammen uitroeien. Hersenen en ingewanden spatten in het rond en eerlijk is eerlijk: de af te slachten Myanmarese soldaten verdienen ook niet beter, zij brengen hun dagen immers door met groepsverkrachtingen en het opblazen van arme boeren.

Sylvester Stallone in het door hemzelf geregisseerde Rambo. Beeld
Sylvester Stallone in het door hemzelf geregisseerde Rambo.

The Cave

National Geographic, 21.00 uur

In The Cave doet Feras Fayyad, regisseur van de Oscargenomineerde documentaire Last Men in Aleppo, opnieuw op aangrijpende wijze verslag van de Syrische burgeroorlog. In een ondergronds ziekenhuis volgt hij een aantal vrouwelijke artsen die zij aan zij werken met hun mannelijke collega’s, iets wat onder normale omstandigheden ondenkbaar is in het islamitische land. De vrouwen worden dagelijks geconfronteerd met bombardementen, slachtoffers, een tekort aan medische benodigdheden en de voortdurende dreiging van chemische aanvallen.

Déjà Vu

Veronica, 22.35 uur

(Tony Scott, 2006) Uitzinnige sciencefictionthriller met een gecompliceerd plot van wijlen Tony Scott (Top Gun), die zich in de jaren voor zijn vroege dood (2012) juist met succes opnieuw had uitgevonden als filmer van hyperkinetisch actiespektakel (zie ook onder meer: Domino, Unstoppable). Denzel Washington speelt een FBI-agent die een terroristische bomaanslag op een veerboot moet onderzoeken. Hij wordt ingelijfd bij een wel heel bijzondere afdeling van het onderzoeksbureau, die via ingenieuze satellietverbindingen en andere digitale noviteiten tot vierenhalve dag in het verleden kan kijken. Scott houdt de vaart erin, maar biedt ook ruimte voor reflectie: wie het verleden kan zien, kan het ook beïnvloeden. Of niet?

2Doc: Schone schijn

NPO 2, 23.10 uur

Ruim anderhalf miljoen Nederlanders werken als zelfstandig ondernemer. Dat geeft vrijheden, maar brengt ook risico’s met zich mee. Ruim 350 duizend zelfstandige ondernemers hebben namelijk moeite om rond te komen. Dat daarvoor weinig aandacht is, komt doordat de ondernemers er zelf liever niet mee te koop lopen: wie als ondernemer wil slagen, moet succes uitstralen, ook als de zaken minder goed gaan. In haar documentaire Schone schijn volgt Fleur Amesz de zelfstandig ondernemer Serge, die een schuld heeft van ruim een miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden