FILM- EN TV-TIPSDinsdag 25 augustus

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 25 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Matthew McConaughey in The Lincoln Lawyer (Brad Furman, 2011). Beeld
Matthew McConaughey in The Lincoln Lawyer (Brad Furman, 2011).

Nederland op film

NPO 2, 19.10 uur

Een verre vliegvakantie zit er dit jaar voor de meeste gezinnen niet in. Daarom vieren we vakantie in eigen land, of in het nabije buitenland. Eigenlijk net zoals het grootste deel van Nederland deed tot een jaar of dertig geleden. Nederland op film diept vandaag amateurfilms op rond het thema vakantie. We zien hoe lang geleden alleen de allerrijksten op vakantie gingen met het vliegtuig of een auto met chauffeur. Voor de rest van het land betekende vakantie kamperen, totdat dankzij de groeiende welvaart ook langzaam het buitenland werd ontdekt.

Je zal het maar hebben 20 jaar

NPO 3, 20.25 uur

In de twintig jaar dat Je zal het maar hebben wordt uitgezonden hebben ruim vierhonderd jongeren een kijkje gegeven in hun leven met een ziekte, handicap of beperking. In vier speciale afleveringen gaat presentator Jurre Geluk op bezoek bij enkele bijzondere deelnemers uit eerdere seizoenen, die vertellen hoe het hen sinds de uitzending is vergaan. Michael en Ilona zijn een bijzonder stel. Hij zit sinds zijn vijfde in een rolstoel en zij is geboren met een open rug, maar toch wilden ze graag kinderen. Inmiddels hebben ze een dochter van twee.

The Equalizer

Veronica, 20.30 uur

(Antoine Fuqua, 2014) Als Denzel Washington in een film werknemer is van een soort Amerikaanse Gamma, weet je: hier klopt iets niet. The Equalizer, losjes gebaseerd op een tv-serie uit de jaren tachtig, doet er alsnog een eeuwigheid over om te tonen dat Robert McCall (Washington) een moordmachine-in-ruste is. Met loden ernst probeert regisseur Fuqua tevergeefs diepgang aan zijn verhaal te geven. Maar hij neemt ook zijn actiescènes serieus, waardoor ze groots uitpakken. Vooral tijdens de finale in de bouwmarkt, waarbij McCall slim gebruikmaakt van alles wat hij in zijn handen krijgt.

Denzel Washington in The Equalizer (Antoine Fuqua, 2014).  Beeld
Denzel Washington in The Equalizer (Antoine Fuqua, 2014).

The Lincoln Lawyer

SBS 9, 20.30 uur

(Brad Furman, 2011) Gehaaider dan Mick Haller (Matthew McConaughey) zie je advocaten niet. Zich door Los Angeles bewegend in een oude Lincoln, met chauffeur, staat hij zijn wat louche cliënten bij. Een ritselaar is hij, aan de onderkant van het rechtssysteem. Een man die met minimale inzet zoveel mogelijk geld tracht te verdienen. Wanneer zich een rijkeluiszoon (Ryan Phillippe) bij de advocaat meldt die wordt verdacht van het molesteren van een prostituee, verliest Mick de controle over de verdediging. Hij blijkt zelf een pion in een (juridisch complex) misdaadplot. The Lincoln Lawyer is soms flitsend, maar ook een snedige, cynische blik op het Amerikaanse rechtssysteem.

Pretty & Single

NPO 3, 21.05 uur

In het tweede seizoen van Pretty & Single ontmoet presentator Tatum Dagelet weer zes jonge vrouwen die erg met hun uiterlijk bezig zijn. Ondanks al hun inspanningen om er zo mooi mogelijk uit te zien, zijn ze nog steeds single. Maar hoe belangrijk is dat uiterlijk eigenlijk voor een potentiële partner? De komende weken zien we hoe het zestal de uitdaging aangaat en het ondenkbare doet: ze gaan zonder make-up op een date. Verder horen we in elke aflevering meer over het verleden van de deelnemers en de redenen voor hun obsessie met hun uiterlijk.

The Face of Love

RTL 8, 22.40 uur

(Arie Posin, 2013) Aan Annette Bening ligt het niet. Overtuigend peinst ze als weduwe Nikki in het begin van The Face of Love voor zich uit aan de rand van haar zwembad. Het verlies van haar echtgenoot (Ed Harris) is onverwerkt, de avances van de buurman (Robin Williams) ziet ze niet. Verdriet acteert ze met haar ogen, zonder grote gebaren. De ontmoeting met de dubbelganger van haar man (weer Harris, dus) had vervolgens een intrigerend uitgangspunt voor een rouwdrama kunnen zijn, maar die wending roept eigenlijk vooral vragen op.

Ed Harris en Annette Bening in The Face of Love (Arie Posin, 2013).  Beeld
Ed Harris en Annette Bening in The Face of Love (Arie Posin, 2013).

2Doc: Piketty - Capital in the Twenty-First Century

NPO 2, 22.55 uur

In zijn bestseller Capital in the Twenty-First Century vertelt filosoof en econoom Thomas Piketty wat er volgens hem mis gaat in de maatschappij. De gelijknamige documentaire van Justin Pemberton vat het boek mooi samen en maakt een reis door de geschiedenis van de rijkdom. We gaan er vaak van uit dat de rijken in de samenleving veel belasting betalen, en dat dit geld wordt gebruikt om de armeren sociaal vooruit te helpen. In de praktijk onttrekt de rijke bovenlaag zijn geld echter aan de fiscus, waardoor de kloof tussen rijk en arm juist breder wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden