FILM- EN TV-TIPSDinsdag 21 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 21 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Ahmad Khan Mahmoodzada in The Kite Runner (Marc Forster, 2007). Beeld
Ahmad Khan Mahmoodzada in The Kite Runner (Marc Forster, 2007).

Charité - Menschen, Macht und Medizin

ARD, 20.15 uur

Het Charité-ziekenhuis in hartje Berlijn is het grootste universiteitsziekenhuis van Europa en dateert van begin 18de eeuw. De Duitse omroep maakte er in 2017 een grootse historische dramaserie over, die zich afspeelt van eind 19de eeuw tot en met het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat is een periode geweest waarin de medische wetenschap grote stappen zette en waarin medici konden uitgroeien tot de sterren van hun tijd. Zo behandelt de serie onder meer het ontstaan van het Robert Koch Instituut. Dinsdagavond begint de herhaling van de serie met drie afleveringen en een documentaire over het ziekenhuis.

Dream School

NPO 3, 20.25 uur

Na een aantal weken die behoorlijk confronterend waren, beginnen de leerlingen aan de tweede helft van hun traject in Dream School. Zullen de voortijdige schoolverlaters doorzetten en kiezen voor een constructieve toekomst? Een les van verslavingsdeskundige Maarten Dammers, waarin wordt gewezen op het belang van eerlijkheid en inzet, stuit op verzet en spanning in de groep. Ook de lessen van beeldend kunstenaar Raquel van Haver en politicus Sylvana Simons verlopen onrustig. Andere gastdocenten zijn journalist Hanneke Groenteman en snowboarder Bibian Mentel.

The Kite Runner

SBS 9, 20.30 uur

(Marc Forster, 2007) Vrij keurige, maar ook ontroerende verfilming van de gelijknamige bestseller van Khaled Hosseini, over een jongensvriendschap in het Afghanistan van de jaren zeventig. Een van de twee jochies, die met zijn vader is gevlucht naar de Verenigde Staten, keert na jaren terug naar Kabul, waar het er niet beter op is geworden. Hoewel het moeilijk is mee te leven met een held die fout op fout stapelt, maakt regisseur Marc Forster aannemelijk dat Amir als geen ander onder zijn eigen tekortkomingen lijdt. Het gekunstelde einde vormt het ietwat valse slotakkoord van een oprecht ontroerend drama over vriendschap, schuld en boete.

The Accountant

Veronica, 20.30 uur

(Gavin O’Connor, 2016) Overdag is Christian Wolff (Ben Affleck) een ietwat eigenaardige accountant in een kleine provinciestad, ’s avonds werkt hij voor de gevaarlijkste criminelen op aarde. Het is allemaal niet zo grappig als het klinkt. Christian Wolff is een man (lees: clichépersonage) met autisme: hij is slecht in menselijke interactie en ordent zijn bestek kaarsrecht en op gelijke afstand van elkaar in een verder lege keukenla. Qua toon klopt het allemaal voor geen meter, maar dat maakt The Accountant, waarin Affleck zo lang mogelijk zo emotieloos mogelijk kijkt, nou net vermakelijk raar.

Ben Affleck en Anna Kendrick in The Accountant (Gavin O’Connor, 2016). Beeld AP
Ben Affleck en Anna Kendrick in The Accountant (Gavin O’Connor, 2016).Beeld AP

The Dateables

NPO 3, 21.35 uur

Vanavond keert de 22-jarige Manon uit Brabant terug in The Dateables. Na haar introductie in de eerste aflevering had ze een date met Miles in een pretpark. Voor de tweede date hebben ze bij haar thuis afgesproken. Verder maken we kennis met Haarlemmer Darrell (23), die MS en PDD-NOS heeft. Hij vindt zichzelf geen geweldige flirter, maar zou geen nee zeggen tegen een leuk meisje. Hij oefent met zijn vader voor zijn eerste date. Sumeia is 19 en heeft het syndroom van Gilles de la Tourette, dat gepaard gaat met tics die haar aardig kunnen uitputten.

Won’t Back Down

SBS 9, 22.55 uur

(Daniel Barnz, 2012) Leerlingen die meer oog hebben voor games dan voor het lesmateriaal, docenten die met de jaren steeds verder wegrotten in hun cynische, moedeloze houding, een oeverloze bureaucratie: de openbare school waar autohandelaar Jamie (Maggie Gyllenhaal) en docent Nona (Viola Davis) hun kinderen naartoe sturen, is bepaald geen gezonde voedingsbodem voor wijsheid en inzicht. Wanneer de twee moeders dat willen veranderen, krijgen ze in dit op ware gebeurtenissen gebaseerde drama te maken met de hardvochtige voorzitter van de lerarenvakbond (Holly Hunter) en het al even weinig meewerkende schoolhoofd (Bill Nunn).

Viola Davis (links) en Maggie Gyllenhaal in Won’t Back Down (Daniel Barnz, 2012). Beeld
Viola Davis (links) en Maggie Gyllenhaal in Won’t Back Down (Daniel Barnz, 2012).

2Doc: Van verlies kun je niet betalen

NPO 2, 22.50 uur

Adrie Trimpe is de oudste groenteman van Nederland, maar wil niet van ophouden weten. Al 65 jaar houdt hij samen met zijn vrouw Francien zijn groentewinkel in de binnenstad van Vlissingen draaiende. De documentaire Van verlies kun je niet betalen schetst een ontroerend en komisch portret van het echtpaar. Werkdagen van veertien uur of meer zijn geen uitzondering en de laatste vakantie die Adrie en Francien hadden was hun huwelijksreis. In de winkel krijgen ze de nodige hulp van Adries jongere zus Ada, maar zij maakt zich zorgen om hoe het verder moet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden