Film-en tv-tips2 april 2019

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 2 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag 2 april.

Berend Jan Bockting
Penélope Cruz en Tom Cruise in Vanilla Sky van Cameron Crowe. Beeld
Penélope Cruz en Tom Cruise in Vanilla Sky van Cameron Crowe.

Gort over de grens

NPO 2, 20.25 uur

Tijdens zijn rondreis door Spanje arriveert wijnboer Ilja Gort in Toledo. Hij vraagt zich af welke wijn de beroemde ridder Don Quichot gedronken zou hebben. In de bossen van Velada proeft hij de eikels waardoor de duurste Iberische varkens zulk exclusief vlees opleveren.

Been there, done that

NPO 3, 20.25 uur

Realityserie waarin een bekende Nederlander die ooit met een probleem worstelde een jongere begeleidt die in hetzelfde schuitje zit. Model en vlogger Thomas van Grinsven heeft een ontmoeting met de 16-jarige Bram, die ernstig is gepest omdat hij homo is.

Beau five days inside

RTL 4, 20.30 uur

Beau van Erven Dorens trekt tijdelijk in bij diverse instellingen. Deze week bezoekt hij het Rosa Spierhuis in Laren. Dit verzorgingstehuis werd in 1969 opgericht door harpist Rosa Spier; talloze kunstenaars en wetenschappers brachten en brengen er hun oude dag door.

Vanilla Sky

RTL 8, 20.30-23.15 uur.

(Cameron Crowe, 2001) Dezelfde scène, en toch twee keer helemaal anders. In Alejandro Amenábars Abre los ojos (1997) hallucineert hoofdpersoon César dat hij als enige persoon op aarde is overgebleven en door een volledig verlaten Madrid stapt. Een complete nachtmerrie. In de Amerikaanse remake overkomt de narcistische David Aames bijna hetzelfde, maar nu op Times Square in New York: helemaal niemand anders is er, behalve de mensen die op de gebouwen in reclames en videoclips voorbijflitsen. Dit is helemaal geen nachtmerrie, zo impliceren de steeds wildere muziek op de geluidsband en Aames’ euforische gedrag; eerder een wensdroom.

Ook in Vanilla Sky gaat het verhaal over een arrogante rijkaard (Tom Cruise), die aan een auto-ongeluk een verminkt gezicht overhoudt en vervolgens wordt gedwongen opnieuw naar de werkelijkheid te kijken. Wat echt is en wat niet, wat leven en wat dood, blijkt dan allerminst duidelijk. Toch geeft regisseur Cameron Crowe (Jerry Maguire, tevens met Cruise) telkens net een andere draai aan Amenábars culthit. Niet voor niets omschreef Crowe zijn film liever als een cover dan als een remake: de vertrouwde elementen uit het origineel zitten er allemaal in, maar worden aangevuld en uitgediept tot er een nieuwe, verklarende versie van hetzelfde verhaal ontstaat. Zeker minder raadselachtig en misschien ook minder spannend dan het origineel, maar des te spiritueler.

I, Robot

Veronica, 20.30-22.45 uur.

(Alex Proyas, 2004) In het hyper-technologische Chicago van 2035 onderzoekt rechercheur Del Spooner (Will Smith) de tragische dood van de hem dierbare wetenschapper Alfred Lanning, die werkte voor mega-robottenfabrikant USR. Daarnaast heeft Spooner elke nacht last van nachtmerries over verongelukte auto’s en verdrinkende meisjes. En toch strooit hij door elke dialoog een handvol grapjes, knipoogjes en gevatte opmerkingen; ook Smiths guitige mimiek geeft je het gevoel dat je eigenlijk naar een aflevering van Men in Black zit te kijken. Toch grijpt I, Robot een stuk hoger dan de gemiddelde futuristische kaskraker. Het intelligente uitgangspunt van de film van Alex Proyas, wiens debuutfilm Dark City al getuigde van een eigenzinnige filmvisie, is losjes gebaseerd op de drie robotwetten van de vermaarde sciencefictionschrijver Isaac Asimov. Deze wetten bepalen dat een robot een mens geen kwaad mag doen, dat een robot de mens moet gehoorzamen zolang dat niet in strijd is met de eerste wet en dat een robot zijn eigen bestaan moet waarborgen zolang dat niet wringt met de wetten één en twee. Dat leidt tot een serie interessante bespiegelingen over de relatie tussen mens en machine, tussen individu en samenleving, vooruitgang en revolutie, die tussen alle acties, opzichtige sluikreclame én de strapatsen van Will Smith, nog net boven water blijven.

The Help

SBS 9, 20.30-23.30 uur.

(Tate Taylor, 2011) Volbloed hollywooddrama over de rassentegenstellingen in het Mississippi van de jaren zestig, gebaseerd op de bestseller The Help van Kathryn Stockett. Fysiek geweld is afwezig, maar de psychische terreur tussen de witte huisvrouwen en hun zwarte personeel is des te zicht- en voelbaarder. In de aan de oppervlakte pittoreske dorpsgemeenschap van Jackson, in het zuiden van de VS, gaat het borrelen wanneer schrijfster Skeeter (Emma Stone) de memoires van de dienstmeiden wil gaan optekenen. Langs alle geijkte paden voltrekt zich dan wat uiteindelijk niet minder dan een feelgoodmovie is, compleet met een aanzwellend applausmoment. Dankzij de zeer verzorgde artdirection en vooral het fantastische acteren van de twee zwarte hoofdrolspeelsters Viola Davis en Octavia Spencer blijft de ruim tweeënhalf uur durende film ondanks alle gladstrijkingen het aanzien waard.

Sportlab Sedoc

NPO 2, 21.05 uur

Nieuwe serie waarin voormalig olympisch hordeloper Gregory Sedoc de nieuwe technologieën onderzoekt waarmee topsporters hun prestaties hopen te verbeteren. Hoe krijg je de stress onder controle en welke rol kan wetenschap daarbij spelen?

Zelfbouwers Rotterdam

RTL 4, 21.30 uur

Klusprogramma waarin zes koppels worden gevolgd bij het bouwen van hun droomhuis in een voormalig schoolgebouw in de Afrikaanderwijk, een kleurrijke volksbuurt in Rotterdam. In aflevering twee organiseren Cammy en Bre een salsafeest voor de buurt.

Himmlers hersens heten Heydrich

NPO 2, 23.15 uur

Herhaling van de geprezen VPRO-serie uit 2017, balancerend op de grens van feit en fictie, gebaseerd op de beroemde roman HhhH van Laurent Binet. Centraal staat het verhaal van nazi-kopstuk Reinhard Heydrich (Detlef Bothe), architect van de jodenvernietiging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden