FILM- EN TV-TIPSDinsdag 19 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 19 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Dustin Hoffman in Papillon (Franklin J. Schaffner, 1973). Beeld
Dustin Hoffman in Papillon (Franklin J. Schaffner, 1973).

Vaarwel Nederland

NPO 2, 20,25 uur

Gelukszoekers werden ze genoemd, de Nederlanders die in de jaren 50 de oversteek waagden naar het nieuwe land. Door overheidsregels mogen boerenbedrijven niet uitbreiden, daarom emigreren na de oorlog tienduizenden Nederlandse boeren naar Canada en Nieuw-Zeeland. In deze aflevering van Vaarwel Nederland volgt Max het spoor van landverhuizers in Brazilië. Het onbekende land is aantrekkelijk, omdat boeren hier als groep naartoe mogen. Zo ontstaan er op verschillende plekken in Brazilië Nederlandse dorpen, kolonies genoemd, waar Nederlandse boeren in een coöperatie samenwerken. Max kijkt hoe het de emigranten van toen nu vergaat.

Papillon

RTL 7, 20.30 uur

(Franklin J. Schaffner, 1973) In deze klassieke ontsnappingsfilm speelt Steve McQueen de fransman Henri Charrière, die onterecht een levenslange gevangenisstraf uitzit in de strafkolonie op het Duivelseiland. Niemand is daarvandaan ooit ontsnapt, maar met veel geduld en doorzettingsvermogen gaat Charrière het toch doen. Als voorbereiding op zijn vlucht zit hij dagenlang op de rotsen aan het water en bestudeert de wisselingen van het tij. Het vraagt geduld en doorzettingsvermogen, van de hoofdpersoon, maar ook van de kijker. Naast deze spanningsopbouw draait het in Papillon voornamelijk om het acteervuurwerk van twee filmiconen. Eén van de jaren zestig, Steve McQueen, en één van de jaren zeventig, Dustin Hoffman.

Cuban Fury

RTL 8, 20.30 uur

(James Griffiths, 2014) Technicus Bruce (Nick Frost) droomde als kind van een salsacarrière, maar dat stopte abrupt toen jongens hem in elkaar sloegen vanwege zijn danspassie. Vijfentwintig jaar later is Bruce te dik, eenzaam en ambitieloos. Hij heeft geen behoefte om ooit het dansen weer op te pakken. Totdat hij op kantoor een nieuwe bazin krijgt: de frisse Julia (Rashida Jones), die op salsales zit. Het is met name aan Frosts relaxte spel te danken dat het voorspelbare Cuban Fury wel degelijk een geslaagde romantische komedie wordt.

Nick Frost in Cuban Fury (James Griffiths, 2014). Beeld
Nick Frost in Cuban Fury (James Griffiths, 2014).

Straight Outta Compton

SBS 9, 20.30 uur

(F. Gary Gray, 2015) Hollywood had er niet op gerekend, maar Straight Outta Compton, de lichtjes gladgestreken biografische speelfilm over de jarentachtig-rapgroep N.W.A (Niggas Wit Attitudes), groeide uit tot een monsterhit. F. Gary Gray (tevens regisseur van Ice Cube’s comedy Friday uit 1995) houdt goed grip op zijn vertelling door de levens van slechts drie bandleden centraal te stellen: de met de consequenties van hun daden worstelende Dr. Dre en Eazy-E, en de bozige Cube, die als hij de groep verlaat het mes zet in zijn oude vriendenclub.

Van links naar rechts: Jason Mitchell, Corey Hawkins en O'Shea Jackson in Straight Outta Compton (F. Gary Gray, 2015). Beeld Jaimie Trueblood/Universal Pictures via AP
Van links naar rechts: Jason Mitchell, Corey Hawkins en O'Shea Jackson in Straight Outta Compton (F. Gary Gray, 2015).Beeld Jaimie Trueblood/Universal Pictures via AP

Misdaadcollege

NPO 1, 21.30 uur

Na het succes van het programma Misdaadcollege presenteert Omroep WNL vanaf vanavond vier nieuwe uitzendingen, waarin medewerkers van politie en justitie vertellen hoe ze een geruchtmakende misdaadzaak hebben opgelost. In een voormalige gevangenis in Utrecht spreekt Rick Nieman met betrokkenen over misdaden die voor veel onrust in de maatschappij hebben gezorgd. Aan bod komen de zaak van de ‘seriesteker’ in Egmond, uitbuiting van Oost-Europese kinderen in Amsterdam, de moord op Anita van Dijk en de jacht op de Nederlandse ‘Bonnie & Clyde’ in 2014.

Medialogica

NPO 2, 22.35 uur

In ‘Medialogica’ onderzoekt omroep Human de rol van de media in relatie tot de werkelijkheid. In hoeverre zijn de media een betrouwbare gids en welke invloed hebben ze op de publieke opinie, bestuurders en politiek? In de eerste van een nieuwe reeks afleveringen belicht ‘Medialogica’ de berichtgeving over de coronaepidemie. Dagelijkse updates bestoken ons met cijfers, terwijl politici het volk aansporen zich correct te gedragen. De media hebben de taak om feiten en meningen te scheiden en de crisis niet groter of kleiner te maken dan zij is.

De boeddhistische blik: Goed oud – Leven met vergankelijkheid

NPO 2, 23.15 uur

Het Rosa Spier Huis in Laren is een wooncomplex voor ouderen met een achtergrond in de kunst of de wetenschap. Het centrum biedt zijn bewoners ruimte om zich artistiek te uiten, maar de verhuizing naar een nieuw pand zorgt voor enige onrust. In zijn documentaire Goed oud portretteert George Schouten enkele markante bewoners, onder wie een voormalige popmuzikant, een operaregisseur en een muzikaal echtpaar. Tijdens het filmen wordt Schouten zich ervan bewust dat hij zelf ook een dagje ouder wordt. Hij probeert zijn vergankelijkheid te accepteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden