De gidsFilm- en televisietips

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 17 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting
Jelka van Houten in Huisvrouwen bestaan niet. Beeld
Jelka van Houten in Huisvrouwen bestaan niet.

Those Magnificent Men in Their Flying Machines

(Ken Annakin, 1965)

BBC 2, 16.10 uur

In 1910 weet de jonge Patricia (Sarah Miles) haar rijke vader te overtuigen om een vliegrace van Londen naar Parijs te sponsoren. Piloten uit heel de wereld nemen deel en strijden om de eer én het prijzengeld. Deze nostalgische comedy over de vroege dagen van de luchtvaart presenteert een parade van internationale sterren, maar de schitterende vliegmachines - veelal reproducties van oude toestellen - stelen de show. Net als in The Great Race uit hetzelfde jaar is het verhaal een vrolijke mix van avontuur, romantiek, intrige en humor.

Volle zalen

NPO 2, 20.25 uur

Het is alweer twaalf jaar geleden dat Herman Finkers op de planken stond met een eigen soloprogramma. Door gezondheidsproblemen is de cabaretier de laatste jaren genoodzaakt zijn activiteiten te beperken, maar komend jaar is hij wel te zien in de hoofdrol in de Twentse film De beentjes van Sint Hildegard. Volle zalen bezoekt Finkers in diens schrijvershuisje in Twente. Samen praten ze over Finkers’ nieuwe film, zijn behoefte aan alleen zijn en zijn strijd tegen leukemie, waardoor hij elke dag als een geschenk ervaart.

Huisvrouwen bestaan niet

(Aniëlle Webster, 2017)

RTL 4, 20.30 uur.

De verfilming van het theaterstuk De huisvrouwmonologen, dat weer was gebaseerd op een tekst van Sylvia Witteman, biedt een aardige reeks inkijkjes in het leven van de moderne vrouw, van scherp en komisch tot oerflauw en clichématig. Marjolein (plezierige rol van Jelka van Houten) is journalist én drukke moeder, haar jongere zus Gijsje (Eva van de Wijdeven) is een smetvrezende reclamemaker met een kinderwens, moeder Loes (Loes Luca) geeft tegengas als de promiscue ex-hippie die nooit wilde settelen. Het zijn personages om van te houden, in een wat braaf opgediende wereld vol kleinburgerlijk verlangen, met toch een handvol ontregelende momenten. De beste spermagrap sinds There’s Something About Mary vinden we hier óók.

Paddington

(Paul King, 2014)

Net 5, 20.30 uur.

De makers van Paddington hebben de sfeer van de beroemde boeken van de twee jaar geleden overleden Michael Bond knap bewaakt, terwijl het verhaal van de naar Londen geëmigreerde beer flink werd gemoderniseerd. Bond (in de film kort te zien als ‘vriendelijke heer’), schreef zijn uiterst Britse verhalen vanaf 1958. De film speelt zich af in het heden. Het tijdverschil biedt ruimte voor vriendelijke maatschappijkritiek. Dankzij de goedmoedige toon, taalgrapjes en visuele vondsten, het fijne acteerwerk en de zorgvuldige aankleding is Paddington een van de beste en sympathiekste familiefilms van de laatste jaren.

Paddington. Beeld
Paddington.

2doc: A Gift from God

NPO 2, 23.15 uur

In de zomer van 2016 maakten Turkse media melding van een staatsgreep. Verschillende legereenheden keerden zich tegen het regime, maar op een manier die gemakkelijk kon worden neergeslagen. Voor president Recep Tayyip Erdogan kwam de coup als een geschenk uit de hemel: het bracht zijn macht niet in gevaar, maar gaf hem groen licht nog dieper in te grijpen in de Turkse democratie. In de documentaire A Gift from God geven Jørgen en Nefise Øzkal Lorentzen een kritische analyse van de staatsgreep, die een heel ander verhaal vertelt dan de Erdogan-versie.

Sergio Leone: Portrait of an Outlaw

Canvas, 00.05 uur

Dertig jaar na het overlijden van Sergio Leone en vijftig jaar na het verschijnen van diens meesterwerk Once Upon a Time in the West maakte Jean-François Giré een fraai portret van de regisseur. Portrait of an Outlaw schetst het leven van Leone, die als zoon van een regisseur en een actrice al op jonge leeftijd zijn eerste stappen zette in de filmwereld. Na de oorlog beleefde hij de opkomst van het Italiaanse neorealisme en de oprichting van de Cinecittà-filmstudio. In de jaren zestig volgde het wereldwijde succes van zijn ‘spaghettiwesterns’.

A Most Violent Year

(J.C. Chandor, 2014)

BBC 1, 00.55 uur.

Uitstekende misdaadfilm die je terugvoert naar het gewelddadige New York van 1981, toen corruptie, straatmoorden, georganiseerde misdaad en drugsproblemen het nieuws beheersten. Oscar Isaac is een ondernemer die in zijn praktijk strenge grenzen wil hanteren in wat wel en niet mag. Zijn vrouw (Jessica Chastain) is de dochter van een crimineel die diens normbesef heeft overgenomen. Dat leidt tot een vicieuze cirkel van problemen zodra haar man in geldnood komt. Regisseur James Chandor (Margin Call, All is Lost) is niet geïnteresseerd in heldendom: zijn personages twijfelen en maken inschattingsfouten.

Oscar Isaac i n A Most Violent Year. Beeld
Oscar Isaac i n A Most Violent Year.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden