FILM - EN TV-TIPSDinsdag 16 juni

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 16 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Tom Cruise in Mission: Impossible 2 (John Woo, 2000). Beeld
Tom Cruise in Mission: Impossible 2 (John Woo, 2000).

Muzikale hoogtepunten 10 jaar Opium op Oerol

NPO 2 Extra, 19.30 uur

Hoewel Festival Oerol dit jaar niet doorgaat, besteedt de NPO er toch ruim aandacht aan. Behalve het dagelijkse programma van Cornald Maas e.a. (NPO 2, 19.05 en 0.40 uur) is er op het cultuurkanaal een dagelijkse greep uit ‘muzikale hoogtepunten’: niet zelden verrassende optredens in even verrassende samenstellingen die de afgelopen tien jaar plaatsvonden op het waddeneiland. Namen die voorbijkomen deze week: Yentl en De Boer, Wende, De Kik, Carel Kraayenhof, Michelle David & The Gospel Sessions, Kiki Schippers, Orgel Vreten, Jochem Myjer, Blaudzun, Nynke Laverman, Tim en Janne Schra. De uitzendingen duren telkens een kwartier.

Mission: Impossible 2

RTL 7, 20.30 uur

(John Woo, 2000) Natuurlijk moet geheim agent Ethan Hunt de wereld behoeden voor een verschrikkelijk virus dat in handen van gewetenloze criminelen is beland. Maar eigenlijk, aldus regisseur Woo op de dvd, is het belangrijker dat Hunt in de tweede Mission: Impossible-film voor het eerst echte liefde voelt, en al vechtend en schietend een volwassen man wordt. Terwijl dit met stunts volgepropte actiespektakel, pardon, liefdesdrama bepaald geen toonbeeld van subtiliteit is, geeft Woo vrijwel elke scène iets zwierigs. De ene keer door de hyperrealistische belichting, de andere keer doordat hij de golfslag van de zee door een vechtscène monteert of duiven door een vuurzee laat wieken. Ontroerend is het allemaal niet, opwindend des te meer.

Memoirs of a Geisha

SBS 9, 20.30 uur

(Rob Marshall, 2005) De wereldwijde bestseller van Arthur Golden, Memoirs of a Geisha, las als een trein. Dat-ie zou worden verfilmd, was dan ook een vanzelfsprekendheid. En dat dat geen eigenzinnige, moeilijke film zou worden, ook. De studio van Steven Spielberg huurde Rob Marshall in, die toen net het musicalspektakel Chicago had afgeleverd. Onder zijn regie werd een zeldzaam ouderwetse en gladde Hollywoodfilm gemaakt, waarin alle ellende ondersneeuwt in een indrukwekkende, met drie Oscars bekroonde processie van uiterlijk vertoon. De drie belangrijkste personages worden niet door Japanse, maar door Chinese actrices vertolkt: Gong Li, Zhang Ziyi en Michelle Yeoh.

Zhang Ziyi in Memoirs of a geisha (Rob Marshall, 2005). Beeld
Zhang Ziyi in Memoirs of a geisha (Rob Marshall, 2005).

Die Hard

Veronica, 20.30 uur

(John McTiernan, 1988) Los van de kapsels, kleren en Bruce Willis’ kwieke uiterlijk is er helemaal niets verouderd aan Die Hard, de film waarmee regisseur John McTiernan zijn plek tussen de grote actieregisseurs veroverde. De vaart zit er van begin tot einde flink in, dankzij McTiernans voor die tijd ongewoon snelle cameravoering en montage. En al weet je dat agent John McClane (Willis) het zal winnen van de in sappig Duits vloekende boeven die een complete wolkenkrabber hebben gegijzeld, hoe hij dat in zijn eentje flikt, moet je nog maar afwachten.

Bruce Willis in Die Hard (John McTiernan, 1988). Beeld ANP Kippa
Bruce Willis in Die Hard (John McTiernan, 1988).Beeld ANP Kippa

Jezus van Nazareth verovert de wereld

NPO 2, 20.45 uur

Van alle vroege volgelingen van Jezus was Petrus de bekendste. In de tweede aflevering van Jezus van Nazareth verovert de wereld onderzoekt Kefah Allush wat we over hem weten. De zoektocht begint in Betsaïda aan het Meer van Galilea, de geboorteplaats van Petrus, die toen nog Simon heette. In Antiochië, het huidige Antakya in het zuiden van Turkije, leidde de apostel Petrus een grote christelijke gemeenschap. Via Caesarea in het tegenwoordige Israël vervolgt Allush zijn weg naar Rome, waar Petrus doelbewust zijn dood aan het kruis tegemoet ging.

Evenblij maakt vrienden

NPO 1, 21.25 uur

Voordat de wereld door corona op slot ging, maakte Frank Evenblij nog een aantal uitstapjes naar en met bekende Nederlanders. In Evenblij met vrienden zien we hem met André Hazes in België, waar de zanger zich voorbereidt op zijn eerste grote stadionshow in het land. In het Engelse Manchester bezoekt Evenblij de misschien wel bekendste Nederlandse voetbalster Jackie Groenen, die ook al blijkt te kunnen zingen. Verder is er een openhartig gesprek met YouTuber Nikkie de Jager en een bezoek aan schrijver Ilja Leonard Pfeiffer in zijn geliefde Genua.

Apocalypse: War of Worlds

National Geographic, 22.00 uur

De Koude Oorlog duurde grofweg van 1945 tot en met 1991 en stond in het teken van de spanning tussen het kapitalistische Westen en het communistische Oosten. Terwijl kernwapens ervoor zorgden dat het conflict niet zou escaleren tot een wereldoorlog, werden er kleinere oorlogen uitgevochten in Azië. De documentaireserie Apocalypse: War of Worlds is aanbeland in 1953, het jaar waarin Stalin overlijdt en Amerika het in Korea voor gezien houdt. Ondertussen kondigt zich echter een nieuw conflict aan in Vietnam, waar de Franse koloniale macht wankelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden