Film- en tv-tipsDinsdag 16 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 16 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting
Ben Affleck (midden) in Argo (Ben Affleck, 2012). Beeld
Ben Affleck (midden) in Argo (Ben Affleck, 2012).

Been there, done that
NPO 3, 20.25 uur

Jongeren die in de problemen zitten, worden bijgestaan door BN’ers die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Vandaag helpt Lange Frans een jongere met een alcoholverslaving. Zelf is de rapper nu een paar jaar clean, maar hij weet hoe moeilijk die strijd is.

Terzake docu: Change Your Mind
Canvas, 20.25 uur

In de reeks ‘Change Your Mind’ gaat de Amerikaanse hoogleraar en filosoof Michael Sandel in gesprek met een groep millennials over morele dilemma’s van deze tijd. In deze aflevering schijnen zij hun licht over het marktdenken en het algemeen belang.

Beau Five Days Inside
RTL 4, 20.30 uur

Beau van Erven Dorens logeert in een bed-bad-broodinstelling. Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen hier minimale opvang. Ze moeten van de overheid terug naar hun land van herkomst, maar kunnen of willen dit niet. De situatie is vaak schrijnend.

Beau van Erven Dorens Beeld ANP
Beau van Erven DorensBeeld ANP

Shame/Fame
NPO 3, 21.55 uur

Documentaire over de moderne schandpaal. Op sites als Dumpert posten mensen filmpjes en foto’s van genante acties van anderen. Over andermans rug worden likes binnengeharkt en hopen uploaders viral te gaan.

De Rijdende Rechter
NPO 1, 22.20 uur

De Turkse mevrouw Akyuz runt een supermarkt in het winkelcentrum in Amstelveen. Haar klanten zijn tevreden, maar omliggende winkeliers en omwonenden klagen. Mevrouw Akyuz zou de regels niet volgen en afval en rottend fruit zou voor stankoverlast zorgen.

Himmlers hersens heten Heydrich
NPO 2, 23.15 uur

In deze aflevering onder meer aandacht voor een gruwelijke foto met een stapel doodgeschoten Joodse vrouwen en kinderen. Eén jongetje leeft nog, hij leunt op het lichaam van zijn moeder, een Duitse soldaat richt zijn geweer op hem. Laurent Binet wil weten: had deze man kinderen?

Argo (Ben Affleck, 2012)
SBS 9, 20.30-22.45 uur

‘Alles moet echt zijn’, zei regisseur en hoofdrolspeler Ben Affleck over Argo, zijn met drie Oscars bekroonde historische thriller over de gijzeling in de Amerikaanse ambassade in Teheran (1979). Daarbij vond een van de wonderlijkste verkleedpartijen in de geschiedenis van de CIA plaats. Om zes ondergedoken diplomaten Iran uit te smokkelen, werden die vermomd als leden van een filmcrew die zogenaamd was afgereisd naar de islamitische republiek om locaties te spotten voor een sciencefictionfilm. Om bestand te zijn tegen controles van de Iraanse politie en douaniers, liet de CIA advertenties voor de film plaatsen in Hollywoodvakbladen, werd tijdelijk een studio opgericht en werd er gewerkt met een bestaand script.

Affleck, zoals alles in de film (inclusief de openingscredits) uitgedost in die heerlijk overdreven jarenzeventigstijl, speelt exfiltratiespecialist Tony Mendez als een introverte, weinig charismatische man. Maar om karakterontwikkeling is het Argo ook niet te doen. Vanaf de eerste scène kent de thriller de juiste jachtigheid en neemt de film bezit van de kijker. Over het resultaat van het door Afflecks geambieerde realisme was niet iedereen even enthousiast: ‘Je ziet in de film vooral boze en irrationele Iraniërs, met baard en streng gelovig’, zei Farinaz Aryanfar, Midden-Oostenexpert en bestuurslid van het Nederlandse Iran Comité, in de Volkskrant. ‘Terwijl de echte gijzelnemers uiteenlopende achtergronden hadden. Zij waren niet alleen extreme islamisten, maar bijvoorbeeld ook linkse activisten.’

Soof (Antoinette Beumer, 2013)
RTL 8, 20.30-22.35 uur

Er is ruimte voor verbetering in het leven van Soof (Lies Visschedijk). Het runnen van haar cateringbedrijf gaat moeizaam samen met de zorg voor huishouding, obstinate puberdochter en jongenstweeling. En dan is er nog de langs het gezin heen levende, overwerkte echtgenoot (Fedja van Huêt). Zie daar de opeengestapelde moderne ellende in de romantische komedie Soof, losjes gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman. Antoinette Beumer regisseert kundig. Zus Marjolein Beumer, die het script schreef, houdt de dialoog voldoende scherp en Visschedijk zorgt ervoor dat Soof een vrouw van vlees en bloed blijft.

Beverly Hills Cop III (John Landis, 1994)
RTL 7, 20.30-22.35 uur

In navolging van Martin Brest (1984) en Tony Scott (1987) regisseerde John Landis (The Blues Brothers) de derde film in de succesvolle flauwekulfilmreeks over politieman Axel Foley, die ditmaal achter een groep valsemunters aan jaagt en zodoende in een pretpark in Los Angeles belandt. Vermakelijk, al zit de sleet er tien jaar na het origineel, dat de doorbraak van hoofdrolspeler Eddie Murphy betekende, wel een beetje op. De Vlaamse kroonprinsen van de actiefilm, Adil El Arbi en Bilall Fallah (Patser), worden al jaren genoemd als regisseurs van een vierde deel, maar zij werken in Hollywood eerst aan de derde aflevering van Bad Boys.

Dead Calm (Phillip Noyce, 1989)
SBS 9, 22.45-00.35 uur

Sterke, aangrijpende thriller waarmee zowel Nicole Kidman als regisseur Phillip Noyce een ticket naar Hollywood verdiende. De destijds 20-jarige Australische actrice speelt de jonge echtgenote van een marinier (Sam Neill). Samen proberen ze de dood van hun zoontje te verwerken door een zeiltocht te maken over een uitgestrekte zee. Afleiding krijgen ze al snel in de vorm van de aantrekkelijke Billy Zane, die ronddobbert op zijn door pech getroffen boot. Het is niet moeilijk te raden in welke richting de film zich vanaf dat moment beweegt. De kracht zit ’m in de zorgvuldigheid waarmee Noyce de spanning opbouwt, door de echtelieden ieder afzonderlijk kennis te laten maken met de gevaarlijke gast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden