FILM- en TV-TIPSDinsdag 14 juli

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 14 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Cemetery of Splendour (Apichatpong Weerasethakul, 2015). Beeld
Cemetery of Splendour (Apichatpong Weerasethakul, 2015).

Verborgen verleden

NPO 2, 19.45 uur

André Kuipers is een van de weinige Nederlanders die als beroep kunnen opgeven: astronaut. Bovendien is hij daadwerkelijk de ruimte in geweest. Zijn interesse daarvoor werd al op jonge leeftijd aangewakkerd door het radiohoorspel Operatie Luna en de sciencefictionboekjes die hij kreeg van zijn oma. In een herhaling van Verborgen verleden gaat Kuipers op verkenning in zijn familiegeschiedenis. Daarbij stuit hij op schrijnende armoede en de vraag of er ’s avonds wel eten op tafel zou staan. Een andere voorouder leverde een gevecht op ­leven en dood tijdens een van de bloedigste veldslagen uit de ­geschiedenis.

Lethal Weapon 3

Veronica, 20.30 uur

(Richard Donner, 1992) Met de plot van de allereerste Lethal Weapon werd een blauwdruk gelegd voor ontelbare andere politie-buddyfilms, maar aan de chemie tussen Danny Glover en Mel Gibson konden weinige tippen. Dat geldt ook voor het tweede vervolg, ook al zie je dezelfde twee agenten (Glover en Gibson) verzeild raken in dezelfde verwikkelingen als in de eerste twee delen. In 1998 zou er nog een vierde Lethal Weapon volgen (woensdag op tv), en begin dit jaar leken Donner, Gibson en Glover voor deel 5 in de startblokken te staan.

Danny Glover (links) en Mel Gibson in Lethal Weapon 3. Beeld
Danny Glover (links) en Mel Gibson in Lethal Weapon 3.

The Rise of the Murdoch Dynasty

BBC 2, 22.00 uur

Rupert Murdoch is eigenaar van enkele grote Britse kranten, van tv-zender Fox News en talloze andere mediakanalen. Als zodanig geniet hij een aanzienlijke politieke macht, maar zelf weet hij media-aandacht goed te ontwijken. In een driedelige documentaireserie onderzoekt de BBC de wereldwijde invloed van de Murdoch-familie. Startpunt is 1995, het jaar waarin Murdoch zich voorneemt om premier te worden en zich bezighoudt met de vraag welke van zijn kinderen hem zal moeten opvolgen. Op het hoogtepunt van zijn macht begint het Murdoch-imperium scheurtjes te vertonen.

Uitgewoond: achter gesloten deuren

NPO 2, 22.10 uur

Voor haar serie Uitgewoond volgde Marijke Schonewille een jaar lang de bewoners van een Amsterdams verzorgingshuis dat als gevolg van het nieuwe kabinetsbeleid de deuren moest sluiten. Met de documentaire Achter gesloten deuren maakte de regisseur een vervolg, waarin we zien hoe het de bewoners na de verhuizing is vergaan. Een aantal van hen probeert de draad elders weer op te pakken, maar de oude vrienden en vertrouwdheid komen niet meer terug. Dan dient er zich een nieuwe crisis aan: het coronavirus, dat er bij veel van de ouderen stevig inhakt.

Help, mijn borsten staan online

NPO 3, 22.10 uur

Sextortion is een vorm van online seksueel geweld die komt in twee onfrisse smaken. In de ene variant worden slachtoffers afgeperst onder dreiging van het openbaar maken van naaktfoto’s of een sekstape. In het andere geval verlangt de afperser seksuele gunsten in ruil voor geheimhouding. Evi Hanssen spreekt vandaag in Help, mijn borsten staan online met Timothy en Linsey, slachtoffers van sextortion die vertikten om toe te geven aan hun afperser. Voor Linsey betekende dit dat haar ex-man haar naaktfoto’s naar haar familie en vrienden stuurde.

Rush Hour 2

Veronica, 23.00 uur

(Brett Ratner, 2001) Rush Hour 2 is misschien wel grappiger en effectiever dan het origineel uit 1998. Toen moesten Jackie Chan en zijn tegenspeler Chris Tucker nog worden geïntroduceerd, nu valt regisseur Ratner met de deur in huis. Carter, de Amerikaanse agent met de grote mond (Tucker), is op vakantie in het Hongkong van inspecteur Lee (Chan). Maar als de Amerikaanse ambassade wordt gebombardeerd, komt voor Carter van luieren weinig terecht. Rush Hour 2 zit net als de eerste film vol acrobatische vechtscènes, terwijl Tucker er vrolijk op los rebbelt.

Jackie Chan in Rush Hour 2 (Brett Ratner, 2001). Beeld ANP
Jackie Chan in Rush Hour 2 (Brett Ratner, 2001).Beeld ANP

Cemetery of Splendour

Arte, 00.30 uur

(Apichatpong Weerasethakul, 2015) Deze raadselachtige parel uit het oeuvre van de Thaise meestercineast Weerasethakul speelt zich af in een tot ziekenhuis omgebouwd schooltje, waar een groep soldaten aan een mysterieuze slaapziekte wordt behandeld. Een oudere verzorger richt zich speciaal op een van hen. Een medium communiceert ondertussen met de soldaten in hun droomwereld. Geesten en levenden zijn hier dorpsgenoten die gewoon met elkaar aan tafel zitten. Tegenover elk bovennatuurlijk moment staat iets ontwapenend banaals, al is het maar iemand die rustig zit te poepen in het bos. Cemetery of Splendour is een ervaring die je eerder ondergaat dan verstandelijk begrijpt. Alle films van Weerasethakul, zo ook deze, zijn oefeningen in wakend dromen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden