FILM- EN TV-TIPSDinsdag 12 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 12 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Sonoya Mizuno en Oscar Isaac in Ex Machina (Alex Garland, 2014). Beeld
Sonoya Mizuno en Oscar Isaac in Ex Machina (Alex Garland, 2014).

The Belles of St. Trinian’s

BBC 2, 16.00 uur

(Frank Launder, 1954) Zeer Britse meligheid geïnspireerd door de beroemde, op een anarchistische meisjesschool gesitueerde strips van Ronald Searle, getekend tussen 1946 tot 1952. ‘A teeny-weeny bit unorthodox’ noemt schoolhoofd Millicent (Alastair Sim) haar school en dat is nogal een understatement. Haar leraren zuipen en roken erop los, broer Clarence (ook Alastair Sim) onderwijst de meisjes in gokken op paardenraces en schoolinspecteurs én undercoveragenten verdringen elkaar in de schoolgangen. Absurde situaties worden in hoog tempo aan elkaar geregen – regisseur Launder doet de oorspronkelijke cartoons eer aan.

Typisch

NPO 2, 19.20 uur

In de Apeldoornse editie van Typisch worden markante bewoners van de Gelderse stad gevolgd. Veel van hen hebben een bijzondere band met de bosrijke omgeving en de fraaie monumenten zoals paleis Het Loo en Radio Kootwijk. Vandaag staat de uitzending stil bij een typisch Apeldoornse bezigheid: wildspotten. Rond de stad zijn zo’n vijftig wildobservatieplaatsen ingericht. Op deze plekken kunnen dieren als het edelhert, damhert en wilde zwijn onopvallend worden bespied. Verder zien we vandaag in Typisch een nieuwe kant van goochelaar en ballonkunstenaar Magic Stefan.

Vaarwel Nederland

NPO 2, 20.25 uur

In de jaren na de oorlog zochten zo’n half miljoen Nederlanders hun heil in het buitenland. In het tweede seizoen van Vaarwel Nederland bekijkt Omroep Max weer hoe het een aantal van de immigranten is vergaan. Het programma gaat vanavond van start in Israël, waar veel Joodse overlevenden van de Holocaust een nieuw leven begonnen. Een van de geportretteerden is Mirjam Bolle uit Amsterdam, die in de oorlog via Westerbork in Bergen-Belsen belandde. Door een bijzondere gevangenenruil kwam ze in aanmerking voor vertrek naar wat toen nog Palestina heette.

Rocky II en III

RTL 7, 20.30 uur

(Sylvester Stallone, 1979 en 1982) RTL 7 programmeert een onbeschaamd Rocky-weekje, met dinsdag de delen twee en drie. Ex-loser Rocky Balboa trouwt in Rocky II met het meisje uit de dierenwinkel en komt zijn oude rivaal Apollo Creed weer tegen. In Rocky III is de strijd met Creed beslecht en behoort de bokser zelfs tot Rocky’s beperkte vriendenkring – hoofdrolspeler en regisseur Stallone bewees met deze films niet vies te zijn van een stevige dosis soap. Ene Clubber Lang (Mr. T een jaar voor zijn A-Team-doorbraak) biedt ditmaal geduchte tegenstand.

Carl Weathers en Sylvester Stallone in Rocky II (Sylvester Stallone, 1979). Beeld
Carl Weathers en Sylvester Stallone in Rocky II (Sylvester Stallone, 1979).

Hospital Special: Fighting Covid-19

BBC 2, 22.00 uur

In de BBC-serie Hospital kijkt een camerateam mee over schouders van de artsen en verpleegkundigen in verschillende Britse ziekenhuizen. Vanavond presenteert het programma een speciale aflevering vanuit het Royal Free London, die de gevolgen toont van de coronacrisis in het zwaar getroffen Groot-Brittannië. Het ziekenhuis is een van de meest toonaangevende centra ter wereld op het gebied van besmettelijke ziekten. In deze periode werken de artsen en onderzoekers van het Royal Free London onafgebroken aan middelen om de gevolgen van de pandemie in te dammen.

Ex Machina

SBS 9, 22.35 uur

(Alex Garland, 2014) Prachtig vormgegeven filosofische sciencefiction van de schrijver-filmmaker die onlangs de steengoede serie Devs afleverde. In Ex Machina is Nathan (Oscar Isaac) het geniale brein achter een machtige internetzoekmachine en wordt een van zijn werknemers, Caleb (Domhnall Gleeson), onderworpen aan Nathans geheime experiment: beseft de gesprekspartner van een robot dat hij met een robot (Alicia Vikander) praat? Ondanks het futuristische onderwerp volgt Ex Machina aloude filmwetten, al maken die de film nauwelijks minder prikkelend. Alex Garland pakte het hierna nog ambitieuzer aan, met zijn verfilming van Jeff VanderMeers Stalker-achtige sciencefiction-cultboek Annihilation en dus Devs, waarin vergelijkbaar veelomvattende thematiek wordt behandeld.

2Doc: Schapenheld

NPO 2, 22.35 uur

Twintig jaar geleden besloot Stijn Hilgers een zelfvoorzienend bestaan te leiden als schaapherder. Deze keuze was niet makkelijk: het beroep staat weliswaar op de lijst van cultureel erfgoed, maar subsidies om het vak in leven te houden worden geschrapt. Hilgers zoekt naar manieren om te overleven door het organiseren van barbecues en het bezoeken van braderieën, maar terreineigenaren zijn steeds minder bereid hem te betalen. Ton van Zantvoort schetst in Schapenheld de desillusie van Hilgers, wiens idealisme niet opgewassen lijkt tegen de bureaucratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden