Film- en tv-tipsDinsdag 11 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 11 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Scarlett Johansson in Lucy (Luc Besson, 2014). Beeld AP
Scarlett Johansson in Lucy (Luc Besson, 2014).Beeld AP

Lucy

Veronica, 20.30 uur

(Luc Besson, 2014) Lucy (Scarlett Johansson) wordt ongewild onderdeel van een drugsdeal en krijgt een zak vol experimentele drugs in het lijf genaaid. Wanneer de zak knapt en het spul in enorme hoeveelheden door haar bloedbaan trekt, ontdekt ze dat ze gaandeweg een steeds groter deel van haar hersencapaciteit kan benutten: de transformatie van mens naar supermens tot een soort God. Origineel is Lucy niet, maar het plezier waarmee filmmaker Luc Besson een en ander uitwerkt, is zonder weerga. Van een spectaculaire spookrijdersauto-achtervolging in Parijs tot acteur Min-sik Choi die als geschifte gangster een onvervalste Gary Oldman-imitatie weggeeft: Lucy is energieke, opgewekte en met verrukkelijke vaart geregisseerde filmkolder.

Shaft

RTL 7, 20.30 uur

(John Singleton, 2000) Laat vervolg op de gelijknamige film uit 1971 over de zwarte politieman Shaft die het korps verlaat om het recht in eigen hand te nemen. Vooral de weergaloze score van Isaac Hayes bleef hangen. 29 jaar later is Samuel Jackson het neefje van, met dezelfde naam. En ook hij verlaat het korps wanneer de gearresteerde dader van een racistische moord vrijuit gaat. Ging het in 1971 nog om zaken als vrije seks en zwart zelfbewustzijn, nu draait alles om ironie. Als dat de tijdgeest niet is.

Shaft (John Singleton, 2000). Beeld
Shaft (John Singleton, 2000).

No Strings Attached

RTL 8, 20.30-22.40 uur

(Ivan Reitman, 2011) Natalie Portman is niet de meest voor de hand liggende romantische komedie-heldin. In No Strings Attached steekt ze evenwel zoveel lol en spontaniteit in de rol van de bijna ziekelijk onafhankelijke Emma, dat het tot aan het einde plezierig blijft om naar haar te kijken. Ook tegenspeler Ashton Kutcher doet flink zijn best, als de aartsromanticus die probeert gewoon ‘seksvrienden’ met Emma te blijven en natuurlijk toch verliefd op haar wordt. Leuke acteurs dus, terwijl het script helaas al snel de mist ingaat.

Natalie Portman en Ashton Kutcher in No Strings Attached (Ivan Reitman, 2011). Beeld
Natalie Portman en Ashton Kutcher in No Strings Attached (Ivan Reitman, 2011).

Hier zijn de Van Rossems

NPO 2, 20.30 uur

In de Middeleeuwen was Gouda een stad van betekenis. Maarten, Vincent en Sis van Rossem bekijken wat daar nog van over is tijdens een bezoek aan de stad in Hier zijn de Van Rossems. Ze nemen poolshoogte bij bekende oude bouwwerken als het stadhuis, de waag en de Sint-Janskerk, en constateren een zorgwekkende ontwikkeling. Gouda is gebouwd op een slappe bodem van veen en klei met uiteenlopende vormen van fundering. Het historische centrum kent een bodemdaling van hier en daar met wel 10mm per jaar, met zichtbare gevolgen.

The Cave

National Geographic, 21.00 uur

In The Cave doet Feras Fayyad, regisseur van de Oscargenomineerde documentaire Last Men in Aleppo, opnieuw op aangrijpende wijze verslag van de Syrische burgeroorlog. In een ondergronds ziekenhuis volgt hij een aantal vrouwelijke artsen die zij aan zij werken met hun mannelijke collega’s: iets wat onder normale omstandigheden ondenkbaar is in het islamitische land. De vrouwen worden dagelijks geconfronteerd met bombardementen, slachtoffers, een tekort aan medische benodigdheden en de voortdurende dreiging van chemische aanvallen.

Ellie op patrouille

NPO 1, 21.30 uur

Voormalig agent en politiewoordvoerder Ellie Lust vertrekt weer op een reis langs diverse grote steden om een kijkje te nemen bij lokale politiemachten. In onder meer Acapulco en Jerevan ziet ze met welke specifieke problemen het plaatselijke politiekorps wordt geconfronteerd en hoe men hiermee omgaat. Het nieuwe seizoen van Ellie op patrouille begint in Manilla, waar de Filipijnse president Duterte een letterlijke oorlog tegen drugs heeft geopend. Dealers en hun klanten worden zonder proces doodgeschoten, met duizenden doden als gevolg.

2doc: Max, een leven in tbs

NPO 2, 23.10 uur

Max S. werd op zijn 17de veroordeeld wegens een zedenmisdrijf en kreeg tbs opgelegd. Mede doordat hij altijd heeft ontkend en behandeling heeft geweigerd, bracht hij veertien jaar door in diverse tbs-instellingen. De documentaire Max, een leven in tbs van Roy Dames volgt S. in de perioden voor en na zijn vrijlating, drie jaar geleden. De tijd die S. heeft vastgezeten is niet gemakkelijk geweest. Hij wil wel een nieuwe start maken in de maatschappij, maar een posttraumatische stressstoornis maakt dat lastig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden