Film- en tv-tipsDinsdag 11 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 11 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u dinsdag zien.

Kevin Toma en Jesse Heijnis
Kate Beckinsale en Michael Angarano in Snow Angels. Beeld
Kate Beckinsale en Michael Angarano in Snow Angels.

The Witches (Nicolas Roeg, 1990)

Net 5, 20.30-22.20 uur

Als geen ander bleek de onlangs overleden cineast Nicolas Roeg in staat de fijn vileine sfeer van Roald Dahls kinderboeken te vertalen naar het filmdoek. Waar bijvoorbeeld Steven Spielberg in The BFG Dahls venijn afvlakte, zette Engelsman Roeg het akelige juist lekker vet aan. Kijk alleen al naar het uiterlijk dat Anjelica Huston aanneemt als ze haar vermomming als mens verlaat, en je ziet hoe goed Roeg, maker van de spannende film Don’t Look Now (1973) en het excentrieke Bad Timing (1980) past bij Dahl. The Witches is een heerlijke film met een perfect gecaste Huston, die door haar statuur en ijzige schoonheid van nature al imponerend is en onder regie van Roeg met de juiste hooghartige blik, voortreffelijk eng is. Ze is Eva Ernst, de opperheks die alle kinderen in muizen wil veranderen en daartoe haar heksen bijeen heeft geroepen in het hotel waar de jonge hoofdpersoon met zijn oma toevallig ook zijn intrek neemt.

Steenrijk, Straatarm

SBS 6, 20.30 uur

Speciale aflevering waarin de familie Nolten uit Zwolle in de decembermaand van huis en huishoudpot ruilt met Frans de Kok en Maria Marcus, een societykoppel uit Baarle-Nassau. Frans en Maria moeten het in hun plaats doen met 100 euro per week.

Die huis

EEN, 20.40 uur

In Zuid-Afrika ontvangt Eric Goens de Vlaamse zangeres, tv-ster en ­politica Margriet Hermans, die in de jaren negentig ook in Nederland bekend was. Ze blikt terug op haar leven: ‘Ik heb te hard geleefd. Ik denk dat ik op mijn 70ste ga sterven.’

Margriet Hermans in 2016. Beeld BELGA
Margriet Hermans in 2016.Beeld BELGA

Internationale - PSV

VERONICA, 21.00 uur

Uit bij Inter Milaan staat voor PSV alleen nog de eer op het spel. Met 1 punt uit 5 wedstrijden is de club uitgespeeld in de Champions Leauge. Of Inter doorgaat is deels afhankelijk van de andere wedstrijd in de poule: Barcelona - Tottenham Hotspur.

Annie M.G. Schmidt

NPO 2, 21.10 uur

Jonathan van Duijn volgt het spoor van zijn oma Annie M.G. Schmidt naar de Côte d’Azur. Daar beleefde ze mooie jaren met haar partner Dick. Maar Nederland blijft roepen en in 1965 schrijft ze haar eerste ­musical, Heerlijk duurt het langst.

Kinderen van de kolonie

CANVAS, 21.20 uur

Aflevering over de onafhankelijkheid van Congo. Professor Jef Van Bilsen presenteerde in 1955 een dertigjarenplan, maar in 1960 moet de Belgische kolonie op eigen benen staan. Met als gevolg onzekerheid, rellen en bemoeienis van België.

Stacey Dooley

BBC 1, 00.45 uur

BBC-journalist Stacey Dooley doet verslag bij de grens van Mexico, waar vluchtelingen de oversteek proberen te maken naar Amerika. Dooley maakt via een priester ze kennis met de smokkelroutes en
-routines.

Snow Angels (David Gordon Green, 2007)

SBS 9, 00.05-02.00 uur

In Snow Angels zit twee keer exact dezelfde beeldenreeks. Mensen die de straat oversteken, een agent die het politiebureau uitloopt, sneeuw die wordt geruimd, grind dat op een hoop wordt geschept – zomaar wat winterse schetsen van het dagelijks leven in een Amerikaanse stadje in Pennsylvania, die aan het begin én aan het einde van de film voorbijkomen. Toch zie je diezelfde beelden de tweede keer heel anders dan de eerste keer, door wat zich in de tussentijd heeft afgespeeld. De onschuld en de alledaagsheid zijn weg.

Schrijver en regisseur David Gordon Green (Undertow , Pineapple Express, Halloween) maakte van Stewart O’Nans gelijknamige roman (1993) een doordringende ensemblefilm, waarin het menselijk falen (en opkrabbelen) centraal staat. Als we één hoofdpersonage moeten uitkiezen, is dat puber Arthur (Michael Angarano). Zijn ouders gaan aan het begin van de film uit elkaar. Hij krijgt vervolgens een bijzonder tedere romance met zijn nieuwe schoolgenoot Lila (Olivia Thirlby). Als de liefde zich in Snow Angels ergens van haar standvastige, sterke kant laat zien, dan is het tussen die twee jonge mensen. Of misschien draait de film toch vooral om Arthurs collega in het plaatselijke restaurant, Annie (Kate Beckinsale), die ook in scheiding ligt? Of om haar man Glenn (Sam Rockwell), die een zelfmoordpoging heeft gedaan nadat ze hem heeft verlaten en die nu, ondanks zijn herontdekte geloof in God, nog steeds zijn leven niet op orde krijgt? Iedereen is even interessant in Snow Angels, elk personage krijgt van Gordon Green evenveel oprechte aandacht en iedere acteur levert voortreffelijk spel, zodat iedere misstap en elk moment van geluk je als toeschouwer aan het hart gaat. ‘Er zijn ook goede mensen’, zegt iemand in de film, en tot aan de finale ben je geneigd te denken dat iedereen in Snow Angels eigenlijk een goed mens is. Of hij nu weet hoe hij dat in de praktijk moet brengen of niet.

Acteur Sam Rockwell deed niet alsof, in de scène uit Snow Angels waar zijn personage eerst zijn vuisten kapot slaat tegen een boom en vervolgens met zijn hoofd tot bloedens toe tegen een auto beukt. Na afloop van de opnames moest hij behandeld worden in een ziekenhuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden