Film- en tv-tipsDinsdag 10 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 10 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Pauline Etienne in La réligieuse (Guillaume Nicloux, 2013). Beeld
Pauline Etienne in La réligieuse (Guillaume Nicloux, 2013).

La réligieuse

Arte, 13.45 uur

(Guillaume Nicloux, 2013) Hypnotiserende bewerking van Denis Diderots gelijknamige briefroman uit 1796. In grote lijnen volgt regisseur-scenarist Nicloux de plot van het boek, over een jong meisje dat door haar familie tot een claustrofobisch kloosterleven wordt gedwongen. Bijna letterlijk verliest de 16-jarige Suzanne alle zicht op vrijheid, in een film die zich consequent binnen de kloostermuren ophoudt en slechts sporadisch met shots van de buitenwereld komt. La réligieuse is een gevangenisfilm in nonnengewaad. Elke scène krijgt zijn eigen methodisch precieze cameravoering, zijn eigen kleuren en geluiden, zonder dat de grondtoon van beklemming, verstikking en isolement wordt opgegeven. Pauline Etienne blijft intussen als Suzanne de onverzettelijke kern van de film.

Colonia Dignidad

Arte, 19.40 /20.15 uur

Vierdelige documentaire over een sekte, opgericht door de zelfbenoemde predikant Paul Schäfer. In het tussen Hamburg en Berlijn aan de Elbe gelegen dorp Gartow verzamelde hij mensen om zich heen die in het naoorlogse Duitsland op zoek waren naar hoop, vrede en goede werken. In 1961 vestigde de beweging zich als ‘kolonie van de waardigheid’ in Chili. Ver weg van de bewoonde wereld werd een autarkie ingericht met zelfs, indachtig de goede werken, een ziekenhuis om arme Chilenen te helpen. Inmiddels werd Schäfer in Duitsland echter gezocht voor kindermisbruik en in zijn paradijs in Chili bleek in werkelijkheid een schrikbewind te heersen. Voormalige sekteleden onthullen voor het eerst voor de camera hoe het er werkelijk aan toeging – en welke banden hun leider onderhield met de coupplegers tegen de toenmalige socialistische president Allende. De in totaal drieënhalf uur durende documentaire wordt achter elkaar uitgezonden en voorafgegaan door de getuigenis van een voormalig sektelid dat 41 jaar als slaaf werkzaam was in de sekte.

Hier zijn de Van Rossems

NPO 2, 20.30 uur

Maarten en Vincent van Rossem sluiten hun rondje langs de Nederlandse steden vanavond af in Leeuwarden. In de laatste Hier zijn de Van Rossems van dit seizoen moest zus Sis verstek laten gaan, maar de heren verdiepen zich enthousiast in de Friese hoofdstad. Ze bekijken de historische en moderne torens die de skyline bepalen en bezoeken oude bouwwerken als het Provinciehuis en de Blokhuispoort. Ook staan ze stil bij enkele van de beroemde inwoners die Leeuwarden heeft voortgebracht, zoals revolutionair Pieter Jelles Troelstra en de spion Mata Hari.

Ghost (Jerry Zucker, 1990)

RTL 8, 20.30 uur

(Jerry Zucker, 1990) Wie Ghost zegt, zegt potten bakken. Maar kijk ook naar het gemak waarmee de twee hoofdrolspelers ook zonder softerotische klei-krachttoeren een geloofwaardig stel neerzetten. Zeker wanneer bankier Sam (Patrick Swayze) nog onder de levenden is en gelijk iedere sterveling moeite heeft met zijn geliefde (Demi Moore) te communiceren, is Ghost lang niet zo glad als te verwachten valt. Grootste huzarenstuk, dat net als het scenario met een Oscar werd bekroond: Whoopi Goldberg die als medium Oda Mae moet doen of ze Swayze weliswaar hoort, maar niet ziet.

Demi Moore en Patrick Swayze in Ghost (Jerry Zucker, 1990). Beeld
Demi Moore en Patrick Swayze in Ghost (Jerry Zucker, 1990).

Miriam’s Big Fat Adventure

BBC 2, 22.00 uur

Al zo lang ze zich kan herinneren is Miriam Margoyles dik, en de 78-jarige Britse actrice vindt het ook geen bezwaar om het woord in de mond te nemen. In een tweedelige documentaire vraagt ze zich af hoe het kan dat zwaarlijvigheid een groeiend probleem is, terwijl er nog nooit zoveel informatie over gezond leven beschikbaar was. In Miriam’s Big Fat Adventure ontmoet ze mensen die drastische maatregelen nemen om af te vallen, en anderen die hun dik-zijn juist accepteren. Ook verkent ze de gezondheidsrisico’s en sociale stigma’s van overgewicht.

About a Boy

SBS 9, 23.00 uur

(Chris en Paul Weitz, 2002) Will (Hugh Grant) is een narcistische uitvreter en hij is er trots op. Met zijn levensstijl – mogelijk gemaakt door een riante erfenis – valt hij niemand lastig en hij zou willen dat niemand hem lastigviel; ieder mens is een eiland, vindt hij. Maar dan wordt hij opgescheept met de wereldvreemde 12-jarige Marcus (Nicholas Hoult). About a Boy, met de nodige ironische distantie geregisseerd, is een geslaagde mix van komedie en drama met twee fraaie hoofdrollen. En een mooie soundtrack van Badly Drawn Boy.

Nicholas Hoult (links), Toni Collette en Hugh Grant in About a Boy (Chris en Paul Weitz, 2002). Beeld
Nicholas Hoult (links), Toni Collette en Hugh Grant in About a Boy (Chris en Paul Weitz, 2002).

2Doc: Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging

NPO 2, 23.10 uur

De gesloten inrichting Transferium Jeugdzorg in Heerhugowaard begeleidt kinderen die daar om uiteenlopende redenen terecht zijn gekomen. Sommige van hen kwamen in problemen met justitie, maar er zijn ook kinderen die een poging tot zelfdoding deden, slachtoffers van loverboys en kinderen uit probleemgezinnen. In zijn documentaire Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging richt regisseur Rolf Orthel zich niet op de Jeugdzorg, maar puur op de kinderen zelf. Hoe ervaren zij hun problemen en hun verblijf? Hoe zien ze zichzelf en hun toekomst?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden